Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Διώξεις για το κύκλωμα επενδυτών που εμπλέκεται και Κρητικός

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες, ζήτησαν και έλαβαν οι πέντε συλληφθέντες για το κύκλωμα εξαπάτησης επενδυτών – Σε βάρος τους, όπως και σε ακόμα 18 άτομα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων


Συγκεκριμένα, κατά περίσταση κατηγορούνται για: ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα.

Οι πέντε συλληφθέντες, δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, οδηγήθηκαν ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό. Οι απολογίες τους θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και την Κυριακή.

 

Το κατηγορητήριο

Περίπου 60 σελίδες αριθμεί το βαρύ κατηγορητήριο των δύο βασικών συλληφθέντων. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, καταγράφονται εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους οι οποίες είχαν διακριτούς ρόλους προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης, ελεγκτών, νομικών συμβούλων , ρόλο «Μπροστινών» , μπρόκερς (μεσίτης επενδύσεων) κ.α.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ ώστε να φαίνονται ως κέρδη τυχερών παιχνιδιών, ενώ “όλες οι ενέργειες έγιναν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα για να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων και να αποφευχθούν αστικές και ποινικές συνέπειες”.

Ανάμεσα στα θύματα του κυκλώματος της “πυραμίδας” είναι και γνωστός επιχειρηματίας που ασχολείται και με τον εφοπλισμό, ο οποίος μαζί με την μητέρα του επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα τελικά να ζημιωθεί κατά περίπου 81 εκατομμύρια δολάρια.

Αναφορικά με τον Ι. Λ., καταγράφεται ότι “περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης, ήτοι προβαίνoντας με διακριτούς ρόλους έκαστος σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων , πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι”.

Μάλιστα, αναφέρεται πως ο ρόλος του Ι.Λ. “ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος σου ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή σας”.

Όσο για το δεύτερο κατηγορούμενο, τον Γ.Δ., στο σε βάρος του κατηγορητήριο αναφέρεται πως παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αποτέλεσμα ήταν -κατά τον ανακριτή- οι κατηγορούμενοι να πείθουν τους επενδυτές να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δεν υπήρχε χωριό της Κρήτης που οι κάτοικοι να μην έχουν παλιά έστω και ένα δύο κατσικοπρόβατα. Δεν υπήρχε δε και οικογένεια, που να...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν έχει να κάνει με τον τοπικισμό, με τον οποίο συχνά πυκνά διάφοροι «χρεώνουν» τους κατοίκους του νησιού. Αν και εδώ που τα λέμε,...

Life

Ο Κρητικός, όπου κι αν είναι, θέλει ελάχιστα υλικά αγαθά, για να περάσει η ώρα του, με το καλύτερο τρόπο Αυτά τα δύο είναι...

Life

Με ένα τεστ, μπορείς και συ ο ίδιος να καταλάβεις, το πόσο κοντά η μακριά είσαι στην ιδιοσυγκρασία ενός Μεσαρίτη Κρητικού, βάσει το πώς...