Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

“Έφυγε” ξαφνικά ο Ηρακλειώτης ζωγράφος, Αριστείδης Βλάσσης

“Έφυγε” ξαφνικά το απόγευμα ο Ηρακλειώτης ζωγράφος, Αριστείδης Βλάσσης, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες. Ο Αριστείδης Βλάσσης πέθανε στο σπίτι του. Την ίδια ώρα εξελίσσεται μια μεγάλη έκθεση με έργα του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, οργανωμένη από την περιφέρεια, το δήμο και άλλους φορείς.


 

Ο μεγάλος καλλιτέχνης, που έφυγε τόσο ξαφνικά, ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, γεγονός που δεν αποτέλεσε πρόβλημα στις σπουδαίες δημιουργίες του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο

Η ζωή και το έργο του

Ο Αριστείδης Βλάσσης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1947, όπου έζησε και δημιούργησε έως το 1994. Έκτοτε ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα. Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου από το 1991. Το 1993 τιμήθηκε  με το «Βραβείο Καζαντζάκη», το οποίο απονέμεται από τον Δήμο Ηρακλείου.

Για το έργο του έχουν γράψει οι Στ. Λυδάκης Γ. Μουρέλος, Γ. Σαββίδης, Χρ.Χρήστου, Μ. Μακρής, Γ. Τσαρούχης, Μ. Μιχαήλίδου, Ι. Προβίδη, Κ. Ανδριώτης , Χάρης Καμπουρίδης  κ.α. Έργα του βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στις συλλογές της Αγροτικής και Ιονικής Τράπεζας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην ΕΤΒΑ, στο Πολυτεχνείο Χανίων, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Επίσης, στη συλλογή της Γκαλερί Racines, στις συλλογές Β. Φρυσίρα,Κ.Σχιζάκη και Ι. Γρυσπολάκη, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κρήτης και στην Τράπεζα Εργασίας. Το 1997 η Τράπεζα Εργασίας τυπώνει την Χριστουγεννιάτικη κάρτα της με έργο του.

Το 1992, κατά την τιμητική επανέκδοση του Μουσικού έργου του Σταύρου Ξαρχάκου από το Μουσείο Πιερίδη, κυκλοφορεί με δικό του εξώφυλλο, ο δίσκος «Κόκκινα Φανάρια». Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα σε «Μελέτες για το Παιδί» (Εκδόσεις ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, 1991 &2001). Έχει εικονογραφήσει επίσης το αναγνωστικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Αμερικής (Learning Greek – Μαθαίνουμε Ελληνικά, Θ. Παπαλοΐζου, 1984) καθώς  και διάφορες ποιητικές συλλογές.

Το 2005 η Βουλή των Ελλήνων αγοράζει από δημοπρασία έργο του , του 1986 .Το  2007 ο 3ο τόμος για την ελληνική ζωγραφική του καθηγητή ιστορίας της τέχνης και ακαδημαϊκού, κου Χρύσανθου Χρήστου ,της γενιας 1946-67 , βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, φέρει ως εξώφυλλο , έργο του.

aristeidis-vlassis-1

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1974  Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας, Αθήνα

1975  Πανεπιστημιακό Φεστιβάλ στο Νανσύ της Γαλλίας

1976  Γκαλερί Ροτόντα, Αθήνα

1976  Γαλλικό Ινστιτούτο, Θεσσαλονίκη

1977  Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο

1979  Γκαλερί Ζυγός, Αθήνα

1985  Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα

1989  Διεθνές Εκθεσιακό κέντρο, Νίκαια Γαλλίας

1994  Γκαλερί Racines, Βρυξέλλες

1996  Αίθουσα Τέχνης Νέου Ψυχικού

1997  Γκαλερί Μυλωνογιάννη Χανιά

1998  Γκαλερί Χρυσοθέμις, Αθήνα

1998  Αίθουσα Τέχνης Πολύγνωτος, Ηράκλειο

1999  Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα

1999  Γκαλερί Μυλωνογιάννη Χανιά

2000  Περιπλάνηση Χώρος Τέχνης, Γλυφάδα

2000  Γκαλερί Selini,  Αθήνα

2001  Γκαλερί ΑΜΥΜΩΝΗ, Ιωάννινα

2003  Γκαλερί Μυλωνογιάννη , Χανιά

2005 Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο , Ηράκλειο

2007    Γκαλερί  Μυλωνογιάννη , Χανιά

2008    Γκαλερί της ΄Ερσης , Αθήνα

aristeidis-vlassis

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1975  Πανελλήνια Έκθεση, Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα

1977  Γκαλερί Κοχλίας, Θεσσαλονίκη

1979  Άρμα Θέσπιδος, Θεσσαλονίκη

1981  Αίθουσα Τέχνης, Ηράκλειο Κρήτης

1981  Παγκρήτια Έκθεση, Αίθουσα «Χρυσόστομος», Χανιά

1983  Αίθουσα Τέχνης, Ηράκλειο Κρήτης

1986  Παγκρήτια Έκθεση υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.

1988  Εθνική Πινακοθήκη, Έκθεση Συλλογής Μ.Ι.Ε.Τ.

1989  Έκθεση υπέρ της Αρμενίας, Πινακοθήκη Πιερίδη

1990  Έκθεση Δέκα Ελλήνων Ζωγράφων, Δήμος Villefranche, Κυανή Ακτή,  Γαλλία

1992  Αέναον – Στουρνάρη, Αθήνα

1992-95  Γκαλερί της Έρσης, Αθήνα

1995  Αέναον – Στουρνάρη, Αθήνα

1997  Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα

2001  Αίθουσα Τέχνης Τρίγωνο Κηφισιά

2008 Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα

aristeidis-vlassis2

“Για μας θα είναι πάντα παρών”

Σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Κωστής Σχιζάκης, αναφέρει

Το συμβούλιο , τα μέλη του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου καθώς και εγώ προσωπικά θρηνούμε  την απώλεια του εξαίρετου ζωγράφου και ειλικρινούς φίλου, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΛΑΣΣΗ.

Για μας ο Αριστείδης , παραμένει παρών  χάριν στο πλούσιο έργο που έχει αφήσει η δε παραμονή του αυτή θα είναι διαρκής δεδομένου ότι στην πινακοθήκη μας υπάρχουν πάρα πολλά δείγματα της δουλειάς του που μαρτυρούν το μεγάλο ταλέντο αλλά  και την γνησιότητα της  ζωγραφικής του διάστασης  καθ όλη την πορεία  που διένυσε τα χρόνια αυτά αποδίδοντας θεματολογικά τις πτυχές , τις εικόνες που τον συγκινούσαν, με τον καλύτερο τρόπο.

Το Ηράκλειο, η Σμύρνη, ο έρωτας των ζευγαριών, οι παιδικές μας στιγμές εκφράστηκαν από τα χέρια

του Αριστείδη με τον πιο κατάλληλο τρόπο, με το σχέδιο και τα χρώματα να  αφήνουν τη ζωηρή μελαγχολία  που ήθελε να ξεπηδά πάντα μέσα απο τα έργα του ζητόντας να προβάλλει το παρελθόν στην τρέχουσα επικαιρότητα.

Η τιμή που οφείλουμε στη μνήμη του είναι μεγάλη και καθίσταται μεγαλύτερη ακόμα χάριν του  μεγέθους της φιλίας και εκτίμησης που μας συνέδεε το μακρύ χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε μαζί.

Είναι καθήκον μας να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο κριθεί κατάλληλος στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου του αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό. Για μας θα είναι πάντα παρών.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Themata

Ύστερα από έρευνα δυο χρόνων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σεισάρχων παρουσιάζει σε μια αναδρομική έκθεση το έργο, κοσμικό και αγιογραφικό, ενός αγνώστου στο ευρύ κοινό...