Επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο για βενζίνη – Μείωση 15 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο
Τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών (κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων) και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εάν σε αυτά προστεθούν, όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που ήδη συζητούνται στη Βουλή (μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση αγροτικού καυσίμου, λιπάσματα κ.ά.), το κόστος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:
1.Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.
2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:
-Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο
-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ
-Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.
3.Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:
-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.
-Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.
-Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.
4.Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.
«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι υα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε πάνω από 3,2 εκατ συμπολίτες μας, ενώ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».
Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης, είναι η εξής:
«Η κυβέρνηση υλοποίει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη στήριξη των πολιτών με έμφαση στους πλέον ευάλωτους αλλά και των επιχειρήσεων, των ανθρώπων της δημιουργίας και της παραγωγής. Υλοποιεί τη δέσμευση αυτή με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες. Πρόγραμμα ενίσχυσης που σήμερα επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε για να ανταποκριθούμε στις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Ελλήνων για ασφάλεια και σταθερότητα μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας. Προσπαθούμε συνεχώς με πράξεις και όχι με λόγια και απλοϊκές προσεγγίσεις να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων στη ζωή των πολιτών και θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.
Το ύψος των νέων μέτρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας ανέρχονται μέχρι σήμερα στο 3,7 δισ. ευρώ».
Διπλάσια επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις, επιπλέον ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία και αύξηση 80% της κρατικής ενίσχυσης για τα νοικοκυριά ανακοίνωσε για τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων.
Συνολικά, οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που χορηγούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ το συνολικό κονδύλι φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα σε σχέση με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη όσο η Ελλάδα. Η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Ειδικότερα, για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ως εξής:
– Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.
– Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.
– Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
Για τους πολίτες, οι οποίοι στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.
Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.
Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΕ για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Μόνη λύση είναι η απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλοντικούς λόγους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα με αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού και κόμβος πράσινης ενέργειας και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου», κατέληξε ο υπουργός.
Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, που θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό. Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα.
Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.
Με τρία νέα μέτρα θα στηριχθούν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό όλων των αγροτών που παράγουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρώτο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφορά την κάρτα καυσίμων, την απευθείας επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιουνίου. Αφορά σε φυσικά πρόσωπα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.
Η επιδότηση αφορά στην αγορά 60 λίτρων καυσίμων ανά μήνα με την τιμή να είναι μειωμένη κατά 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο.
Δεύτερον, ανακοινώθηκε η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή (στην αντλία) για τον μήνα Απρίλιο. Το μέτρο αφορά όλους τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.
Όπως διευκρινίστηκε, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% από το 13% που ισχύει σήμερα.
Ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και για τη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα.
Μεταξύ των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί είναι τα εξής:
– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
– Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη νΚρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
– Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Γεωργαντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει γνωστή και η «εργαλειοθήκη» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.