Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ένα γαλακτομπούρεκο να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Γαλακτομπούρεκο με αφράτη κρέμα


Υλικά για την κρέμα

  • 170γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε τρία μέρη (50+50+100 γρ.)
  • 500γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500γρ. γάλα πλήρες
  • 4 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 1κ.σ βούτυρο (30γρ.)
  • 3 βανίλιες
  • 220γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (σε συσκευασία των 450γρ.)

Υλικά για το σιρόπι

  • 800γρ. ζάχαρη
  • 450γρ. νερό
  • 2κ.σ. μέλι
  • ξύσμα λεμονιού ή 1 στικ κανέλας προαιρετικά

Εκτέλεση για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και μόλις έρθουν σε βρασμό αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για την κρέμα

Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50γρ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Αφαιρούμε από το μίξερ και κρατάμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ. Στον ίδιο κάδο του μίξερ και χωρίς να τον πλύνουμε χτυπάμε τους κρόκους με τα άλλα 50γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Θυσιάζουμε το 1/4 της μαρέγκας μας και το ανακατεύουμε στο μίξερ με το μείγμα των κρόκων για να αφρατέψει.
Αφαιρούμμε τον κάδο από το μίξερ. Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύοντας πολύ ελαφρά και με κυκλικές κινήσεις κάνουμε ομοιογενές το μείγμα μας. Αφήνουμε στο πλάϊ…

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα και την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.). Βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια ένταση και όταν ξεκινάει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Ανακατεύουμε ελαφρά αλλά με δυνατές και σίγουρες κινήσεις για να ενσωματωθούν καλά τα δυύο μείγματα. Το μείγμα με το σιμιγδάλι σαν πιο σφιχτό πρέπει να ανακατευτεί καλά για να έχει η τελική κρέμα μας την ίδια υφή παντού.

Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί αφού το βουτυρώσουμε καλά πρώτα. Στρώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα γωνιάζοντάς τα. Δηλαδή το κάθε ένα να πάει ακριβώς σε μια από τις γωνίες του ταψιού για να περισσεύουν το ίδιο γύρω γύρω όταν βάλουμε και τα τέσερα. Ύστερα βάζουμε ένα ακόμα φύλλο βουτυρώνουμε καλά στάζοντας το βούτυρο από το πινέλο αντί να το απλώνουμε με αυτό. Έτσι τα φύλλα μας έχουν αέρα μέσα τους πράγμα που κάνει το γλυκό μας ακόμα πιο τραγανό.

Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, και πάνω της άλλα 4-5 φύλλα. Καλό θα είναι να κόψουμε γύρω γύρω αρκετό από το φύλλο που περισσεύει ώστε να μην έχει πολύ φύλλο γύρω γύρω το γλυκό μας εκτός αν σας αρέσει αυτό όπως εμένα οπότε τα αφήνετε και τα υπόλοιπα με τη βοήθεια του πινέλου τα γυρνάτε προς τον πάτο του ταψιού.

Ρίχνουμε μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια του γλυκού μας και ραντίζουμε και με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μια ώρα, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό. Μπορεί να πάρει και μιάμιση ώρα εξαρτάται και από το φούρνο. Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγεί από το φούρνο με κρύο σιρόπι.

igastronomie.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό...