Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Γερμανία: Ξεκινά σήμερα η δίκη του “λογιστή” του Άουσβιτς

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα ξεκινά στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας η δίκη του 93χρονου Όσκαρ Γκρένινγκ, πρώην στελέχους των SS στο Άουσβιτς ο οποίος κάθεται στο εδώλιο με την κατηγορία της συνέργειας σε 300.000 ανθρωποκτονίες.


 

Ο Τόμας Βάλτερ, που εκπροσωπεί στο δικαστήριο 30 πολιτικούς ενάγοντες, εκτιμά ότι ο κατηγορούμενος θα κριθεί ένοχος.

Όπως δήλωσε στην Deutche Welle, “η ελπίδα μου βασίζεται στο γεγονός ότι το κατηγορητήριο είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένο” και πως επιπλέον “τα νομικά ζητήματα είναι ξεκάθαρα, ώστε κανένας νομικός δεν μπορεί να εγείρει αμφιβολία ότι θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση”.

Ο Γκρένινγκ ήταν ένας από τους τελευταίους συνεργούς του Ολοκαυτώματος, υπηρετώντας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ως στέλεχος των Waffen-SS για δύο χρόνια, μεταξύ 1942 και 1944.

Αρμοδιότητά του -όπως μεταδίδει η Deutche Welle- ήταν η καταγραφή των χρημάτων και των προσωπικών αντικειμένων των εκτοπισμένων, ένα καθήκον για το οποίο τα μέσα ενημέρωσης του έδωσαν το προσωνύμιο “λογιστής του Άουσβιτς”.

Παρότι ομολόγησε ότι γνώριζε πως εκτελούνταν Εβραίοι, θεωρεί εαυτόν αθώο, λέγοντας το 2005 ότι “δεν σκότωσα κανέναν”.

Συγγνώμη από το θύματα του Άουσβιτς ζήτησε ο λογιστής του στρατοπέδου

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ δικάζεται  για «συνέργεια σε 30.000 διακεκριμένες δολοφονίες», ζήτησε «συγνώμη από τα θύματα» του Ολοκαυτώματος, κατά την έναρξη της δίκης του σήμερα στη δυτική πόλη Λίνεμπουργκ.

«Για εμένα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχω μέρος της ηθικής ενοχής», δήλωσε το άλλοτε μέλος των SS που θα γίνει 94 ετών στις 10 Ιουνίου και παραδέχτηκε ότι γνώριζε για την εξόντωση των Εβραίων μόλις έφθασε στο στρατόπεδο. «Zητώ συγγνώμη», πρόσθεσε. «Όσον αφορά το θέμα της ποινικής ευθύνης, εσείς θα αποφασίσετε», δήλωσε απευθυνόμενος στους δικαστές τους, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή φυλάκισης 3 έως 15 ετών.

Φορώντας μάλλινο γιλέκο, ριγέ λευκό πουκάμισο και χρυσά γυαλιά, ο υπέργηρος άνδρας μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, υποβασταζόμενος από τους δύο δικηγόρους του. Η κατάθεση του, με σταθερή φωνή, διήρκησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας.

 

Γερμανία_ Ξεκινά σήμερα η δίκη του λογιστή του Άουσβιτς2

Η δίκη διεξάγεται σε αίθουσα θεαμάτων λόγω της συρροής μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο και της παρουσίας στη δίκη των συνηγόρων που εκπροσωπούν 67 επιζώντες και απόγονους θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η δίκη άρχισε με τον όρκο που έδωσαν τρεις διερμηνείς, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα ουγγρικά.

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο Γκρένινγκ δήλωσε την ταυτότητά του -χήρος, συνταξιούχος, δύο γιοι 65 και 70 ετών- και στη συνέχεια μίλησε για την εθελοντική ένταξή του στα Waffen SS, σε ηλικία 19 ετών τον Οκτώβριο του 1940, την πρώτη του δουλειά στη διοίκηση και στη συνέχεια τη μεταφορά του στο Άουσβιτς το 1942, όπου έπρεπε να συλλέγει και να ταξινομεί τα χρήματα των Εβραίων που κατέφθαναν στο στρατόπεδο για να τα στέλνει στο Βερολίνο.

Περιγράφοντας την καθημερινή ζωή στο Άουσβιτς, προσπάθησε να ξεχωρίσει τη δουλειά του από εκείνη των φρουρών που εμπλέκονταν άμεσα στην εξόντωση των κρατουμένων , τονίζοντας ότι αποστολή του ήταν κυρίως η «πρόληψη κλοπών» από τις αποσκευές των αφιχθέντων στο στρατόπεδο, που αποτελούσαν αντικείμενα εκτεταμένης «μαύρης αγοράς» στο στρατόπεδο.

Υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει τρεις φορές τη μεταφορά του στο μέτωπο, μάταια, πριν το αίτημα του εγκριθεί το φθινόπωρο του 1944. Η κατάθεσή του συνεχίζεται με τις ερωτήσεις του δικαστηρίου.

 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *