Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Γλιτώσετε έξτρα φόρους από τα τεκμήρια

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή ένα σπίτι που αγοράστηκε με δάνειο «σε καλούς καιρούς», μπορεί να αποδειχθεί θηλιά στο λαιμό για τα νοικοκυριά καθώς, σε εποχή μεγάλης κρίσης, η εφορία εξακολουθεί να υπολογίζει από μόνη της «τεκμαρτά» πλασματικά εισοδήματα, που οι φορολογούμενοι δεν έχουν πλέον για να πληρώσουν


Καθώς εκδίδονται ήδη τα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος, τα τεκμήρια «καίνε» τους μισθωτούς που μείνανε άνεργοι ή υποαμείβονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, συνταξιούχους που τους κόπηκε η σύνταξη και αγρότες.

Από τα τεκμήρια γλιτώνουν αυτομάτως μόνον όσοι δηλώνουν πραγματικό εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ και οι αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζει η εφορία δεν ξεπερνού ν τις 9500 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο το όριο των 9500 ευρώ ξεπερνιέται σχετικά εύκολα, αν πχ υπάρχει ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι στο χωριό. Στις περιπτώσεις που τα τεκμήρια υπερβαίνουν το πραγματικό ειδόδημα, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για λεφτά που δεν έχουν!

Για παράδειγμα:

Μισθωτός με τεκμαρτά εισοδήματα 10.500 ευρώ και πραγματικό εισόδημα 4200, πληρώνει φόρο 411 ευρώ, ενώ συνταξιούχος με τεκμαρτά εισοδήματα 12.500 και μόλις 5.700 πραγματικό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 851,10 ευρώ. Ακόμα χειρότερα, άνεργος που έλαβε επιδότηση ΟΠΕΚΕΠΕ 150 ευρώ και έχει τεκμήρια 6.500, θα πληρώσει φόρο 1430 ευρώ και ισόποση προκαταβολή φόρου, δηλαδή συνολικά 2.860 ευρω.

Για λίγους μόνον τα τεκμήρια είναι πραγματικά μαχητά. Απαλλάσσονται όσοι το 2016 ήταν φαντάροι ή αποδεδειγμένα ήταν εσώκλειστοι σε ιδρύματα, φυλακές κλπ.

Για τους υπόλοιπους, η μόνη λύση είναι να επικαλεστούν ότι κατανάλωσαν χρήματα που είχαν αποταμιεύσει από εισοδήματα προηγούμενων ετών, τα οποία είχαν δηλωθεί σε παλαιότερα έτη και φορολογήθηκαν ή έχει απαλλαχθεί νόμιμα από τη φορολογία.

Πώς αναγνωρίζεται η κάλυψη της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης;

Οι οδηγίες που δίνει στην περίπτωση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προβλέπουν τα εξής:

Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί κεφάλαιο από προηγούμενα έτη για την κάλυψη της τρέχουσας ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, εφόσοον πρόκειται για πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας.

Ωστόσο από τα χρηματικά ποσά αυτά αφαιρούνται οι τεκμαρτές δαπάνες του έτους εκείνου, ανεξάρτητα οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τις σχετικές διαράξεις ή όχι (π.χ. ανάπηρος για τη δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., ειδικά διασκευασμένου από πρόσωπο με κινητική αναπηρία άνω του 67%).

Σημειώνεται επίσης ότι δεν καλύπτουν την τεκμαρτή δαπάνη οι επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο φορολογούμενος λόγω υπαγωγής σε αναπτυξιακό νόμο για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Διευκρινίζεται ότι τα έτη για τα οποία γίνεται επίκληση με σκοπό την ανάλωση θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα των ετών αυτών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, αφαιρούνται τουλάχιστον 3.000 ευρώ από τα εισοδήματα της χρονιάς σαν ελάχιστη ετήσια δαπάνη προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο, ή αφαιρούνται 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους.

Περαιτέρω, με τις ισχύουσες διατάξεις δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των δαπανών με ανάλωση κεφαλαίου, συνεπώς για την κάλυψη της διαφοράς μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για φορολογικά έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής αποτελούν πλήρη απόδειξη για τα αναγραφόμενα σε αυτά ποσά χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση λοιπών δικαιολογητικών. Τα δεδομένα φορολογικών δηλώσεων που δεν αναγράφονται στο εκκαθαριστικό λαμβάνονται υπόψη μόνο μετά από διασταύρωση.

Επίσης, στην περίπτωση που φορολογούμενος επικαλείται κεφάλαια προηγούμενων φορολογικών ετών με σκοπό την ανάλωση και τελικά δεν χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιηθεί ένα μέρος αυτών, θεωρούνται αδιάθετα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως κεφάλαια για κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις καλύπτουν τεκμήρια;

Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων (λοιπές περιπτώσεις επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κωδ. 908, 911 και 914), καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες, δηλαδή, μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια. Γι’ αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδ. 907, 910 και 913). Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδ. 912), αν και δεν προσμετρείται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά, όπως, οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια.

Newmoney.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *