Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Η αρχαιολογία ζητά την ακύρωση της εκδήλωσης για τις φυκτωρίες-Θα πραγματοποιηθεί όμως τελικα

Η Αρχαιολογία με έγγραφο της προς τον εισαγγελέα Ηρακλείου ζητάει την ακύρωση της εκδήλωσης για τις φρυκτωρίες.


 

Όλα ήταν έτοιμα για την αναβίωση των μινωικών φρυκτωριών, αλλά ξαφνικά τα πάντα ανατράπηκαν, αφού υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση έπειτα από έγγραφο που εστάλη απο την Αρχαιολογία προς τον εισαγγελέα Ηρακλείου ζητώντας την ακύρωση της εκδήλωσης για τις φρυκτωρίες!

Μάλιστα σήμερα υπήρξε και συνέχεια στο θέμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό”, συνδιοργανωτή της αναβίωσης των μινωικών φρυκτωριών που με σκληρή γλώσσα κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών στους φίλους του Μινωικού Πολιτισμού, και στρέφεται εναντίον της Αρχαιολογίας προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα υποκύψουν στους εκβιασμούς καμίας υπηρεσίας που λάμπει διά της απουσίας της».

.

Αναλυτικότερα αναφέρεται: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό”, συνδιοργανωτής της αναβίωσης των μινωικών φρυκτωριών την ασέληνο νύχτα της 17ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται από τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη, τους πολιτιστικούς συλλόγους και περίπου 600 εθελοντές για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού αυτού αρχαιολογικού χώρου μεγίστης σπουδαιότητας για την ιστορία και την ιδιαιτερότητα της Κρήτης».

Όπως επισημαίνεται, «δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς καμίας υπηρεσίας, που λάμπει διά της απουσίας της στην ουσιαστική προστασία αυτών των μνημείων και, αντί να τα έχει προστατεύσει ανακηρύσσοντας τα επίσημα σε αρχαιολογικά μνημεία 14 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους από τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη, τα αφήνει να καταστρέφονται και να είναι στο έλεος της φύσης και των ανθρώπων. Προτιμά να κηρύσσει “κυνήγι μαγισσών” στους φίλους του Μινωικού Πολιτισμού και στους ενεργούς πολίτες της Πεδιάδας και να τους κατηγορεί για πιθανούς πυρομανείς καταστροφείς, λόγω της ενέργειας που προγραμματίζουν με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να υψώσουν συμβολικά πυρσούς στους τόπους που οι πρόγονοι τους έκαιγαν φωτιές πριν 4.000 χρόνια.

Το Δ.Σ. και η πρόεδρος του Συλλόγου Τερέζα Βαλαβάνη».

Να σημειωθεί ότι το άναμμα των φρυκτωριών της μινωικής εποχής – ενός συστήματος επικοινωνίας με φωτιές σε υψηλά σημεία – προσπαθούσε να αναβιώσει η “Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας”.

Μάλιστα είχε προγραμματίσει την εκδήλωση για την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου και είχε ανοίξει σχετική σελίδα στο facebook, καλώντας όσους θέλουν να συμμετάσχουν ή να βοηθήσουν!

Ωστόσο χθες στη σελίδα αυτή εμφανίστηκε το παρακάτω μήνυμα:

«Επείγον: Η Αρχαιολογία με έγγραφό της προς τον εισαγγελέα Ηρακλείου ζητάει την ακύρωση της εκδήλωσης για τις φρυκτωρίες!!! Ήδη υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τη μη πραγματοποίηση του ανάμματος. Θα σας ενημερώσουμε με νέα ανάρτηση για την εξέλιξη.

Σαν πρώτο σχόλιο: Γι’ αυτό αυτός ο τόπος με τα τόσα καλά έχει καταντήσει σε τέτοια χάλια. Μια ενέργεια που θα δώσει τεράστια προβολή στον τόπο μας “κολλάει” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι υπηρεσίες που δεν ενδιαφέρθηκαν τόσα χρόνια για την προστασία αυτών των χώρων και δεν τους ανακήρυξαν ούτε καν προστατευόμενους τώρα έρχονται με περίσσια ευαισθησία-υποκρισία να τους “προστατέψουν” από εμάς. Σε εμάς εξαντλούν όλη τους τη νομιμότητα; Και μάλιστα σε μη κηρυγμένους από τους ίδιους αρχαιολογικούς χώρους; Αυτές οι αγκυλώσεις δεν αφήνουν αυτό τον τόπο να πάει μπροστά. Αντί να επιβραβευτεί αυτή η ενέργεια, διώκεται με βάση το περίφημο γράμμα του νόμου!!!»

fiktories-4

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές καταγγέλλουν τις υπηρεσίες ότι δεν ενδιαφέρθηκαν τόσα χρόνια για την προστασία αυτών των χώρων, οι οποίοι δεν έχουν καν κηρυχθεί ως προστατευόμενοι χώροι και ότι εξαντλούν όλη τους τη νομιμότητα σε μια ενέργεια που θα έπρεπε να επιβραβευτεί και όχι να διώκεται με βάση το γράμμα του νόμου.

Έτσι, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς Αρχαιολογίας, οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 22:30 να αντικρίσουν το θέαμα της αναμετάδοσης μηνυμάτων με πυρσούς και με πυρές από τις μινωικές φρυκτωρίες, το οποίο θα είναι ορατό από τα Λασιθιώτικα βουνά, το Γιούχτα και την υπερυψωμένη δυτική οριογραμμή της γεωγραφικής ενότητας της Πεδιάδας.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Themata

Με τον αρχαιότερο τρόπο επικοινωνίας αναμένεται να επικοινωνήσουν κάτοικοι των χωριών της Πεδιάδας αυτό το Σαββατοκύριακο, αναβιώνοντας έτσι μια τεχνολογία που χάθηκε στο διάβα...

Themata

Μια μινωική φρυκτωρία είχε το σχήμα κόλουρου κώνου με διάμετρο βάσης 15 έως 47 μέτρα και ύψος 3 έως 8. Αποτελούνταν από χώμα και...