Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Οι Ηρακλειώτες δε φοβούνται την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεγάλη ζημιά θα προκαλούσε όχι μόνο για τη χώρα μας ένα Grexit, αλλά και για την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν Ηρακλειώτες, οι οποίοι εκτιμούν πως δε θα φύγουμε από το ευρώ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι την ύστατη στιγμή – που δεν είναι άλλη από την ερχόμενη Κυριακή – εμφανίζονται βέβαιοι ότι δε θα γυρίσουμε στη δραχμή.


«Θα μάθουμε πολύ σύντομα τι θα γίνει επιτέλους», δηλώνει η κ. Δήμητρα Κλεινάκη, η οποία τάσσεται κατά τη συμφωνίας με τους όρους που μας έχουν θέσει και ζητά μια πιο «ανθρώπινη», όπως τη χαρακτηρίζει, για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αντεπεξέλθει.

Η ίδια τονίζει πως «θα έπρεπε να γίνει για την Ελλάδα ένα “κούρεμα” του χρέους, όπως είχε γίνει στους Γερμανούς το 1958, κατά 60%». Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει, «ας γυρίσουμε στη δραχμή». Τονίζει ότι «και πάλι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε ξανά αρχηγοί και ελεύθεροι».

«Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό δεν πιστεύω πως θα βγούμε από το ευρώ», ανέφερε ο κ. Γιάννης Παπαδάκης. «Δε θα μας αφήσουν να φύγουμε από το ευρώ. Όμως, θα δεινοπαθήσουμε. Χρειάζεται ψυχραιμία και ηρεμία για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και πράγματα», ανέφερε ο κ. Βασίλης Νικολακάκης.

Η κ. Νεφέλη Στριλιγκά είναι αρνητική τελείως στο να γυρίσουμε στη δραχμή. Παράλληλα τόνισε πως τα πράγματα είναι «πολύ ρευστά» και «δεν ξέρουμε τι παρασκήνιο υπάρχει. Δεν μπορείς να ξέρεις αν έχουν συμφωνήσει και παίζουν με τις εντυπώσεις».

Η ίδια τόνισε πως πολύς κόσμος παίρνει αψήφιστα το ζήτημα της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Απορεί με το γεγονός πως, ακόμη και στο facebook, γίνεται χαμός. «Τον κόσμο δεν τον νοιάζει να γυρίσει στη δραχμή. Δεν μπορώ να τους καταλάβω».

Για την κ. Ρένα Μοσχολάκη το ενδεχόμενο να αλλάξουμε νόμισμα δεν την προβληματίζει. «Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Πάλι φτωχοί θα είμαστε. Χειρότερα από ό,τι περνάμε τώρα δε γίνεται». Η κ. Μοσχολάκη πιστεύει πως δε θα μας αφήσουν να φύγουμε από το ευρώ, αλλά «ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει τελικά», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος συμφωνεί να γυρίσουμε στη δραχμή. Και με συμφωνία, όπως λέει, να επιστρέψει την Κυριακή η ελληνική αποστολή, τα πράγματα θα είναι «ίδιας δυσκολίας». Ωστόσο, «με τη δραχμή κάποια στιγμή θα γίνουμε αυτόνομοι».

Βέβαιος, ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, «πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γυρίσουμε στη δραχμή» εμφανίζεται ο κ. Σταύρος Σαρρής. «Δεν συμφέρει την Ευρώπη», τονίζει.

«Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Θα μείνουμε ή θα φύγουμε; Όλα είναι ρευστά και όσο τα παρακολουθείς τόσο μπερδεύεσαι. Αυτό που ξέρω είναι ότι πίνουμε καφέ βερεσέ», αναφέρει ο συνταξιούχος κ. Δημήτρης Αποστολάκης.

Βεβαιότητα για την παραμονή του ευρώ στη χώρα μας εκφράζει και ο κ. Ευστάθιος Καραντινός. «Δεν τους συμφέρει να φύγουμε από την ευρωζώνη και το ευρώ. Μα, και αν φύγουμε τελικά, δε θα πεθάνουμε κιόλας. Θα συνηθίσουμε, όπως τόσα χρόνια τώρα συνηθίσαμε να πληρώνουμε φόρους και χρέη. Όποιοι έχουν λεφτά το ίδιο τους κάνει αν το ευρώ γίνει δραχμή. Αυτοί που δεν έχουν… μία να κλαίνε», αναφέρει.

Και για τον κ. Γιώργο Μπάκα δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε νόμισμα. «Το πιο πιθανό είναι να είμαστε στην Ευρώπη και στο ευρώ, αλλά στο περιθώριο», τόνισε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως, αν υπάρξει έξοδος, θα υπάρξει και ντόμινο εξόδου άλλων χωρών. «Αν φύγουμε, θα φύγουν μετά η Ισπανία και η Ιταλία. Μάλιστα, στην Ιταλία ανέβηκε το κόμμα των αριστερών πόσες μονάδες! Δεν είναι τυχαίο αυτό», πρόσθεσε, όταν τον συναντήσαμε τη στιγμή που μόλις είχε βγάλει χρήματα με κάρτα ανάληψης στην περιοχή του Αγίου Μηνά.

 

“Στέρεψαν” τα ΑΤΜ – 20ευρα τέλος!

Σε πολλά ΑΤΜ, πάντως, οι έχοντες την κάρτα ανάληψης δεν μπορούσαν να βγάλουν το 60άρι. Έβγαζαν μόνο 50 ευρώ. Όπως για παράδειγμα σε υποκατάστημα τράπεζας επί της Καλοκαιρινού ή στην πλατεία Κορνάρου σε συγκεκριμένο ΑΤΜ. Εκεί συναντήσαμε και τον κ. Ιωάννη Χριστάκη που νωρίτερα είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να τραβήξει χρήματα από ΑΤΜ λίγο παρακάτω, αφού όπως είπε, δεν του τα ‘βγαζε. «Δε νομίζω να γυρίσουμε στη δραχμή. Μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν μοιραία και για τη Γερμανία. Η τελευταία δεν έχει εναλλακτική από το να καταλήξει σε μια συμφωνία», εκτιμά.

Στο μεταξύ, άλλα τραπεζικά υποκαταστήματα διέθεταν στα ΑΤΜ και τα 60 ευρώ, όπως επί της Γιαμαλάκη. Άτομα του τραπεζικού χώρου, που έτυχε να συναντήσουμε κατά το ρεπορτάζ μας, ανέφεραν με βεβαιότητα πως τουλάχιστον σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα υπάρχουν χρήματα για να βγάζει ο κόσμος και τα 60 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσα στα τραπεζικά υποκαταστήματα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν συγκεκριμένες συναλλαγές, όπως έκδοση καρτών αναλήψεων ακόμη και μέσω ίντερνετ.

www.neakriti.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *