Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν δικαιότερο που θα επιβάλλεται με βάση το περιουσιολόγιο και όχι το ακίνητο μεμονωμένα σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης


Η εμφατική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνος Αλεξιάδη ότι «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2016» δίνει το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο έτος. Σε μία εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη στην Καθημερινή ο κ. Αλεξιάδης υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από ένα δικαιότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο. Υπογραμμίζει δε, ότι ο νέος φόρος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με μικρό αφορολόγητο όριο.

Ο υπουργός τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενιαίας κλίμακας για μισθούς, συντάξεις και ενοίκια, ενώ προαναγγέλλει την ένταξη στην επόμενη σχολική χρονιά ενός μαθήματος, αυτού της φορολογικής συνείδησης. Σχετικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος ανακοινώνει κίνητρα, όπως κληρώσεις ακινήτου του Δημοσίου, τα οποία θα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει πως “υπάρχει μία σκέψη η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια, χωρίς να έχουμε καταλήξει ακόμη”. Για το ζήτημα της φορολόγησης ακόμη και στα ανείσπρακτα που έμεινε στο νομοσχέδιο και ψηφίστηκε αναφέρει. “Το ότι καταργούμε την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι τα ενοίκια θα προστεθούν στην κλίμακα και ότι θα φορολογηθούν. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες, για παράδειγμα: γράψε την απαίτηση φέτος να ξέρουμε ότι εσύ έχεις λαμβάνειν τόσα και όταν καταβληθούν, θα πληρώσεις και τον σχετικό φόρο. Το αν θα κάνει ο υπόχρεος συμπληρωματική δήλωση στη χρονιά που το δήλωσε είναι κάτι ανοιχτό”.

Νόημα έχει να μεταφέρεις τα φορολογικά βάρη

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τη στόχευση της κυβέρνησης για αναδιανομή των βαρών: “Θα πρέπει να δούμε κατά την άποψή μου διαφορετικά το οικογενειακό εισόδημα και διαφορετικά το ατομικό εισόδημα. Άλλο πράγμα είναι ο πολίτης που έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, αλλά έχει 1.000 ευρώ στεγαστικό, έχει παιδί που σπουδάζει στην επαρχία και παιδί στην Αθήνα που πάει φροντιστήριο και άνεργη σύζυγο και άλλο ο πολίτης που μένει μόνος του, έχει ένα ιδιόκτητο σπίτι, ένα αυτοκίνητο και παίρνει 15.000 ευρώ. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, σε επόμενη φάση τον συνδυασμό οικογενειακού και ατομικού εισοδήματος”.

Αναφερόμενος στις κλίμακες εισοδήματος που “βλέπει” η κυβέρνηση σημειώνει: “Δεν υπάρχει ένα όριο αυτή τη στιγμή που η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιβαρύνσεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Γιατί διαφορετικά τα 80 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα θα τα ανεβάσεις στα 85-90 δισ. ευρώ. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μεταφέρεις φορολογικό βάρος σε αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα. Βασική μας αρχή είναι να έχουμε μία ενιαία κλίμακα όπου θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια”.

Δεν υπάρχει υποχρέωση για ΕΝΦΙΑ το 2016

“Δεν έχουμε καμία υποχρέωση για ΕΝΦΙΑ το 2016. Η συμφωνία μάς υποχρεώνει στην εφαρμογή τριών πραγμάτων: Πρώτον, στην είσπραξη από τα ακίνητα 2,65 δισ. ευρώ. Δεν μας υποχρεώνει σε βεβαίωση 3,3 δισ. ευρώ. Δεύτερον, στον φόρο στην ακίνητη περιουσία και τρίτον, στην εναρμόνιση μέσα στο 2016 και εφαρμογή από το 2017 νέου συστήματος που θα προβλέπει την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από εμπορικές τιμές” αναφέρει σε ό, τι έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ ο Αλεξιάδης.

“Η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα χωρίς διακρίσεις και να συμμετέχουμε στα φορολογικά βάρη αναλογικά με τις δυνάμεις μας. Δεν είναι δυνατόν ένα ακίνητο κατασκευής του 1970 στη Νίκαια, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και το ακίνητο ενός Ελληνα φορολογουμένου στο Λονδίνο αξίας 3 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει συμβολικά ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ” σημειώνει.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι μία λανθασμένη φορολογική διαδικασία

Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτηρίζει το φόρο στα ακίνητα άδικο και τονίζει πως “πρέπει να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο έστω και πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα, για ακίνητο εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρο στο Δημόσιο, ας υπάρχουν μόνο τα τέλη αυτοδιοίκησης”. Πάντως η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα νέο φόρο με προοδευτική κλίμακα που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. “Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: φόρος στο σύνολο της περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο”.

 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook