Πώς προήλθε η φράση: «Ως και οι Αγίοι θένε φοβέρα»
Κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Γαλιάς ήταν το σπίτι της γριάς Μαραγκίνας αυτή ήταν η δεύτερη γυναίκα του Φίκο.
Σαν γυναίκα η γριά Μαραγκία ήταν πρόθυμη να λέει ιστορίες και παραμύθια στα κοπέλια εκείνη την εποχή και μιλάμε για πριν το 1930!
Θα μπορούσαμε να τη φανταστούμε καθισμένη σε ένα ξύλινο χαμηλό σκαμνάκι και να ‘χει στη ποδιά τση κουκιά να ξεματίζει με το μαχαιράκι, κι ο γέρο Φίκος σε μια ταβλένια καθέκλα με ένα τσακί να προσπαθεί να καθαρίσει ένα αθοτυράκι με ένα τσιτρέτο, και να του βγάλει τη σκληρή πέτσα του.
Ο πατέρας μου Μιχάλης Χουστουλάκης που ήτονε κοπέλι τση πήγε ένα αγκαλιδάκι ξύλα να μαγερέψει, και αφού του’δωκε ένα σωρό ευκές, του δίνει κι ο γέρο Φίκος ένα κομμάτι τυρί, αλλά ο Μιχαλάκης περίμενε τη πραγματική πλερωμή του, που δεν ήτανε άλλο από ένα παραμύθι ή ιστορία παλιά!
-Έλα δα παδέ αντράκι μου, πάρε το σκαμνί αφτόνε φτού και κάτσε κοντά στη παρασθιά να σου κάμω μια ιστορία να τη μάθεις και να τηνε λες και συ πχιά πέρα στα κοπέλια σου!
Απου λες Μιχαλάκη, μια φορά κι ένα καιρό ζούσανε επαδά στη Γαλιά τούρκοι!
Επαέ κιόλας από κάτω από την εκκλησία ήτονε τούρκικος μαχαλάς. Στου παππού σου το πατρικό εκαθούτανε και εκειά τούρκοι. Ένας τούρκος όμως εζήλευγε, το χριστιανισμό γιατί του άρεσε, και μάλιστα είχε μπει και κουμπάρος σε ένα χωργιανό μας χριστιανό!.Εκείνοσας ο τούρκος, είπε στους χριστιανούς μια μέρα:
-Να μου βρείτε ένα καλό άγιο σας, και εγώ θα τονε λατρέψω!
-Έλα στην εκκλησία να διαλέξεις όποιο θες εσύ~
Πάει πραγματικός ο τούρκος στην εκκλησία, ξανοίγει τι αγίους ούλους ένα – ένα, κι από ούλους ερρέχτηκε τη Παναγία! Του είπανε λοιπόν τι να κάνει για τη συνέχεια:
-Από δω και πέρα θα έχεις τα θάρρη σου στην Παναγία! Θα τη θυμιάζεις, θα την προσκυνάς και θα την παρακαλείς για τσοι επιθυμίες σου!
Βρήκε λοιπόν ο τούρκος κι αυτός μια εικόνα τση Παναγίας και τη κρέμασε στο σπίτι του.
Ούλα λοιπόν που του είπανε οι χρισθιανοί για να κάνει, τα τηρούσε κατά γράμμα κάθε μέρα!
Ήτανε όμως μια μέρα που θα έπρεπε να πάνε ο τούρκος με τη γυναίκα του σε ένα γάμο που γινόταν σε άλλο χωργιό, και θα λείπανε από το σπίτι δυό τρείς μέρες.
Λέει η γυναίκα του στον άντρα της φεύγοντας:
– Το σπίτι να κλείσομε!
-Η Παναγία θα το βλέπει ! (φυλάει) της απαντάει ο τούρκος.
Φεύγουν λοιπόν τελικά με το σπίτι ανοιχτό, και όταν γυρίσανε μεθαύριο βράδυ. Θωρούνε και έλειπε ένα πιθάρι λάδι! Μιλιά δεν έβγαλε ο τούρκος.
Η ίδια περίπτωση είχε επαναληφτεί και μια άλλη μέρα, που έπρεπε να ξαναφύγουνε πάλι κι οι δυό τους σε άλλο χωριό.
-Να κλείσομε άντρα μου το σπίτι, και είδες την άλλη φορά!
-Η Παναγία θα το βλέπει! Είπε πάλι ο τούρκος στη γυναίκα ντου.
Όμως και πάλι σαν γιαγείρανε έλλειπε άλλο ένα πιθάρι λάδι!
Τσατίζεται ο τούρκος που θωρεί να του λείπει κι άλλο λάδι, και από τα νεύρα του πάει στο εικόνισμα της Παναγίας, πιάνει και τη κρεμά στο τοίχο ανάποδα!
‘Όμως στη λατρεία του ο τούρκος έκανε τα ίδια, τη προσκυνούσε κανονικά και έκανε το σταυρό του, τη θύμνιαζε, σαν να μην είχε συμβεί δηλαδή τίποτα!
Μετά από μιαολιά καιρό, χρειάστηκε να λείπουν και πάλι από το σπίτι ο τούρκος, αλλά το ίδιο βράδυ γιαγιέρνουνε με τη γυναίκα του, και ήντα να ιδούνε?
Θωρούνε στη μέση – μέση του σπιθιού ντως, έναν να έχει στη πλάτη του ένα ασκί λάδι και να είναι κοκκαλιασμένος, δηλαδή ξυλιασμένος!
Ο κλέφτης δε μπορούσε να κινηθεί ούτε και να μιλήσει, μόνο έγνεφε!
Τρέχει γερα – γερά ο τούρκος και πάει στο τοίχο που είχε την εικόνα της Παναγίας, τη προσκυνά, και ικανοποιημένος πλέον γυρνά την εικόνα κανονικά στη θέση της!
Κατάλαβε ο τούρκος ότι η Παναγία έκανε το θαύμα της!
Μετά ο τούρκος πάει στο κλέφτη και τον ρωτά:
-Εσύ μου πήρες και το άλλο λάδι?!
-Ναι, έγνεψε αυτός με το κεφάλι..
-Και θα μου το φέρεις πίσω? Τον ρωτά πάλι ο τούρκος
-Ναι. ξαναγνέφει ο κλέφτης!
Μετά από αυτά, πάει ο τούρκος στους χριστιανούς, και τους ρωτά πώς να επαναφέρουν όπως πριν τον κοκκαλιασμένο κλέφτη, που θα πρέπει αναγκαστικά να φύγει από το σπίτι, γιατί τονε θωρεί η γυναίκα του και φοβάται, και δε μπορεί να μπει μέσα!
-Μη σε νοιάζει! του λένε οι χριστιανοί! Εμείς θα φωνιάξουμε το Δεσπότη να του διαβάσει μια ευχή, και θα γίνει αμέσως καλά!
Ήρθε πράγματι στο σπίτι ο Δεσπότης, κάνει μια δοξολογία, του διαβάζει και μια ευχή, και αμέσως εξεκοκκάλιασε ο κλέφτης!
Ο τούρκος που απ’ οτι του είχε μετά εκμυστηρευθεί ο κλέφτης, αναγκάστηκε να κλέψει γιατί ήτανε πολύ φτωχός, δεν είχε δουλειά, και τα παιδιά του πεινούσανε.
Τότε ο τούρκος που ήτανε καλός άνθρωπος, του χάρισε και το ένα πιθάρι λάδι για να τον βοηθήσει μια και ήτανε φτωχός!
Την ιστορία αυτή μου την είχε διηγηθεί ίδιος ο πατέρας μου το 1983 όταν τον ρώτησα αν ξέρει να μου πει από που προήλθε η παροιμία που λέμε στη Κρήτη:
«Ως κι οι αγίοι θένε φοβέρα»
Πράγματι στη Κρήτη ακόμα λέγεται αυτή η φράση και σήμερα από τους παλιούς, και η ιστορία η σημερινή, αυτή ακριβώς την φράση θέλει να δικαιολογήσει, δηλαδή με το να φοβερίσει την εικόνα της Παναγίας ο τούρκος, και να τη κρεμάσει μάλιστα ανάποδα, έκανε τελικά το θαύμα της.
Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης