Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

«Είμαστε σε μεγάλο σοκ»: Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου μιλάει για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Είμαστε ακόμη σε μεγάλο σοκ» είναι η πρώτη κουβέντα της αντιδημάρχου Ρεθύμνου, Πέπης Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη.


 

Πίστευαν οι κάτοικοι της περιοχής σε ένα θαύμα;

«Ελπίζαμε όλοι, γιατί γνωρίζαμε την οικογένεια και το παιδί. Όσοι ήξεραν τον Βαγγέλη πίστευαν πως δεν ήταν παιδί που θα έκανε κάτι τέτοιο. Ήταν ένα σωστό και συγκροτημένο παλικάρι, από μια υγιή οικογένεια, με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της. Μια μάνα που ήταν πολύ κοντά στα παιδιά της και, αντίστοιχα, ένας πατέρας φίλος με το παιδί του. Ο Βαγγέλης ήταν ένα συγκροτημένο παιδί. Γι’ αυτό πιστεύαμε, μετά από όσα ακούστηκαν και μάθαμε ότι περνούσε στη σχολή,πως μπορούσε να το παλέψει».

Η είδηση πως βρέθηκε το πτώμα του 20άχρονου την περασμένη Κυριακή αναστάτωσε την τοπική κοινωνία.«Σάστισα όταν το έμαθα. Πιστεύαμε πως είχε πάει κάπου και περίμενε να τελειώσει όλη αυτή η βοή για να εμφανιστεί. Ήμουν με την κόρη μου όταν πληροφορηθήκαμε τη δυσάρεστη είδηση. Εκείνη γνώριζε τον Βαγγέλη και σοκαρίστηκε ειλικρινά. Δεν πίστευε πως θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ακόμα και τώρα δεν το πιστεύει».

Το θέμα του bullying έχει δύο όψεις. Υπάρχουν παιδιά-θύματα και παιδιά-θύτες. «Θα πρέπει να προσέχουμε από κάθε άποψη» επισημαίνει η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου. «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε προτού εξετάσουμε όλες τις πλευρές. Μπορεί να έχουμε οργή μέσα μας αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχουν πράγματα που η ελληνική και η κρητική κοινωνία πρέπει να διορθώσει. Δυστυχώς, καμιά φορά, ο τρόπος ζωής σε πολλά μέρη, όπως είναι τα βουνά και άλλες περιοχές στην Κρήτη με δύσκολη καθημερινότητα, προκαλούν πιο άγριες και μακριά από τον πολιτισμό αντιδράσεις. Πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα στη νοοτροπία μας ως φιλοσοφία ζωής. Δυστυχώς, υπάρχουν λανθασμένες ερμηνείες για τη γενναιότητα, τον ανδρισμό, τη μαγκιά».

«Ως δημοτική αρχή, προσπαθούμε να περάσουμε μηνύματα για το αλκοόλ και για ανάλογα θέματα, μέσα από ψυχαγωγικούς θεσμούς, όπως το καρναβάλι, και πρέπει να πω ότι έχουμε δει αποτέλεσμα στην προσπάθεια αυτή. Μέσα από την ψυχαγωγία και την παρέα, μπορεί κανείς να περάσει πιο εύκολα μηνύματα, όπως, π.χ., ότι η μαγκιά και η γενναιότητα δεν έχουν να κάνουν ούτε με τα όπλα ούτε με τους εκφοβισμούς, αλλά με καθαρές κουβέντες, επιχειρήματα και συζήτηση» εξηγεί η αντιδήμαρχος στο περιοδικό «People».

«Σε όλο τον κόσμο, όλες τις φυλές και όλες τις κοινωνικές τάξεις, τα παιδιά είναι πάντα τα πιο σκληρά στη συμπεριφορά μεταξύ τους, άρα πρέπει να ξεχωρίζουμε ποιος είναι ο κόσμος των παιδιών και ποιος είναι ο πραγματικός εκφοβισμός» τονίζει η Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη.

Η αντιδήμαρχος αναφέρεται και στη συγκέντρωση που έκαναν οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δρόμους του Ρεθύμνου. «Το κεντρικό πανό που μετέφεραν ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω δει: “Μάνα, ηρέμησε, δεν πονάω πια”. Ήταν η πρώτη φορά που είδα παιδιά σε αυτή την ηλικία να κάνουν τέτοια συνειδητή και σοβαρή δράση με τέτοιο πόνο στο βλέμμα τους και τέτοια παραδοχή του προβλήματος συζητώντας το ανοιχτά. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι αυτή είναι η απάντηση στον πονεμένο συγγενή του Βαγγέλη, ο οποίος, καθώς συνταξιδεύαμε μέσα στο πλοίο που μετέφερε τη σορό, είπε “Μακάρι ο Βαγγέλης μας να είναι η αιτία να σταματήσει αυτό το κακό!”».

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είχε θέμα για φέτος το bullying. «Πού να φανταστούμε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώναμε, στην έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ότι το κοινωνικό μήνυμα του 2015 θα είναι το bullying, πως θα συνέβαινε τέτοιου είδους περιστατικό τόσο σύντομα, και μάλιστα σε ένα δικό μας παιδί;» αναρωτιέται η Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του καρναβαλιού.

«Είναι γνωστό ότι ο όρος “bullying” αφορά εκφοβισμό ανηλίκων και ως επί το πλείστον σε σχολικό χώρο. Είχαμε ξεκινήσει, λοιπόν, σε συνεργασία με δασκάλους και ειδήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, να δουλεύουμε με τα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Μετά τη συζήτηση – ενημέρωση, έγινε διαγωνισμός με θέμα “Πώς ερμηνεύουν τα παιδιά τον όρο bullying και πώς φαντάζονται ότι πρέπει να αποδοθεί”. Το επικρατέστερο σκίτσο τυπώθηκε και μοιράστηκε στους επισκέπτες του Καρναβαλιού, έγιναν ομιλίες και δράσεις. Στόχος ήταν, με αφετηρία το Καρναβάλι, να εξαπλωθεί η ενημέρωση και το μήνυμα χρονικά και τοπικά σε όλο το νομό μας, το νησί μας, τη χώρα μας. Τώρα, πιο πολύ από ποτέ».

 

ΠΗΓΗ: περιοδικό «People».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά