Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Υποβάθμισε την Ελλάδα η Moody’s σε Caa2

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο διεθνής οίκος επικαλείται δύο «καταλύτες» για την υποβάθμιση. Αρνητικές οι προοπτικές των αξιολογήσεων. Οι κίνδυνοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ.


 

H Μoody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των ομολόγων της Ελλάδας σε Caa2 από Caa1, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση δεν επηρεάζεται, ενώ οι προοπτικές των αξιολογήσεων είναι αρνητικές. Όπως αναφέρει, μετά και την υποβάθμιση ολοκληρώνει το review που είχε ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου.

Οι λόγοι για την υποβάθμιση:

-Η μεγάλη αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να έλθει εγκαίρως σε συμφωνία με τους πιστωτές ώστε να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

-Οι υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής του ενδιάμεσου προγράμματος λόγω της αδύναμης οικονομίας αλλά και της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης.

Το αρνητικό outlook αντανακλά τη θέση της Moody΄s ότι το ισοζύγιο των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών ρίσκων στην Ελλάδα κλίνει προς την αρνητική πλευρά.

Ταυτόχρονα ο διεθνής οίκος υποβάθμισε σε Β3 από Ba3 το ceiling των ομολόγων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, κίνηση που αντανακλά, όπως σημειώνει, την αυξημένη πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, στην περίπτωση πτώχευσης.

Παράλληλα η Moody΄s υποβάθμισε σε Caa3 από Caa1 το ceiling των καταθέσεων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα λόγω του αυξημένου κινδύνου για πάγωμα καταθέσεων, αν η εμπιστοσύνη των καταθετών αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην έχουν επιτύχει πολλά τους τελευταίους δύο μήνες, τονίζει.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές της παραμένουν πολύ μακριά σε βασικούς στόχους, χωρίς άμεση προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης, σημειώνει ο διεθνής οίκος.

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να φτάσουν σε συμφωνία που θα αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι όλη η διαδικασία επιταχύνεται με την αλλαγή της ομάδας διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο η Moody’s πιστεύει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί κυρίως από τις πολιτικές αποφάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών είναι εξαιρετικά αβέβαιο και η πιθανότητα ενός «ατυχήματος», ήτοι η αθέτηση πληρωμής του χρέους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που κατέχει η ΕΚΤ, έχει αυξηθεί.

Κατά την άποψη της Moody΄s οι κίνδυνοι για τους ομολογιούχους αντικατοπτρίζονται κατάλληλα με την αξιολόγηση Caa2, η οποία ιστορικά συνδέεται με περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες χρεοκοπίας σε ορίζοντα διετίας.

Επιπλέον επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού και την αποπληρωμή του χρέους βρίσκεται υπό πίεση από τη στιγμή που το ελληνικό πρόγραμμα βγήκε εκτός τροχιάς τον προηγούμενο χρόνο.

Τα τακτικά καθαρά έσοδα τα οποία περιλαμβάνουν τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 5% κάτω από το στόχο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Η κυβέρνηση έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές και αντιμετωπίζει προκλήσεις στην «ανανέωση» εντόκων γραμματίων: οι ξένοι επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την ελληνική αγορά και η Moody’s αντιλαμβάνεται ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την κατοχή εντόκων γραμματίων.

Η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει επηρεάσει δυσμενώς τις καταθέσεις του τραπεζικού τομέα: η Moody’s εκτιμά ότι οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει περίπου 32 δισ. ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 και εκτιμά ότι κυμαίνονται στα 132 δισ. στα τέλη Απριλίου.

Συνεπεία αυτού, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα εσωτερικά αποθεματικά, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης των κρατικών επιχειρήσεων και των δήμων.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να περιορίσει τις δαπάνες. Ο περιορισμός της ρευστότητας και η απουσία οποιασδήποτε προόδου στις διαπραγματεύσεις συνεπάγεται μεγάλη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές στα 3,6 δισ. ευρώ από 1η Μαΐου μέχρι 30 Ιουνίου, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη Moody’s η μη αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ δεν συνεπάγεται απαραίτητα χρεοκοπία.

Τι θα οδηγούσε σε αναβάθμιση ή σε νέα υποβάθμιση

Η Moody΄s θα εξέταζε την υποβάθμιση της χώρας αν η πιθανότητα default αυξανόταν και δεν αντιστοιχούσε σε rating Caa2. Aυτό θα μπορούσε να συμβεί αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τους δανειστές ή το εκλογικό σώμα στηρίξει σκληρότερη γραμμή, η οποία δυνητικά θα περιλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ.

Από την άλλη, θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν σημειωθεί πρόοδος στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομική ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους και υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για χρηματοοικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *