Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία
Ευρεία σύσκεψη για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα αμπέλια και στις ελαιοκαλλιέργειες του νησιού από τις λασποβροχές του προηγούμενου διαστήματος συγκαλεί σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των πληγέντων.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία και σε αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν, πέραν των αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων, υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών ΔΑΟΚ, των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ.α. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος κρούει “τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη καταστροφή “, το κάλεσμα είναι μαζικό, καθώς η κατάρρευση δύο βασικών καλλιεργειών – πυλώνων της τοπικής αγροτικής οικονομίας θα συμπαρασύρει, σαν ντόμινο, το σύνολο της οικονομίας του νησιού.
Όπως είναι γνωστό, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούν από τον περασμένο Μάιο, οι αμπελώνες του νησιού έχουν προσβληθεί από μύκητες, όπως ο βοτρύτης και κυρίως από περονόσπορο, ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης, και στις ελιές καταγράφεται σχινοκαρπία και πτώση των ανθών. Πρόκειται, ωστόσο, για ζημιογόνα αίτια μη αποζημιούμενα από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον κανονισμό του. Έτσι, ζητούμενο για τους παραγωγούς είναι η τεκμηρίωση του προβλήματος και η δρομολόγηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ενίσχυση των πληγέντων, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια των εισοδημάτων τους από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ή άλλα προγράμματα.
Για το λόγο αυτό, σήμερα το πρωί ο κ. Ιερωνυμάκης μετέβη στα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στον Κατσαμπά, προκειμένου να παραδώσει δείγματα από αμπέλια ώστε να τεκμηριωθεί και εργαστηριακά η επιθετική, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος, προσβολή από τον περονόσπορο, η οποία, κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί, παρά την κοστοβόρα και εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων.