Κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του Ηρακλείου, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό
Ο άνθρωπός σου χρειάζεται επειγόντως κρεβάτι εντατικής αλλά κρεβάτι άδειο δεν υπάρχει. Και ο Γολγοθάς αρχίζει. Αγωνία, τηλέφωνα, συνεννοήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη πριν είναι πολύ αργά. Αυτές τις καταστάσεις ζουν οι γιατροί των ΜΕΘ που κάτω από εξαιρειτκά δύσκολες συνθήκες σώζουν ανθρώπινες ζωές. Αυτά βιώνουν πολύ συχνά οι συγγενείς των ασθενών που περιμένουν στους προθαλάμους των νοσοκομείων να ενημερωθούν, πού θα νοσηλεηθεί τελικά ο συγγενεής ή ο φίλος τους.
Κλειστά κρεβάτια, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό
Αυτές τις μέρες, λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες οι οποίες όμως δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, μας είπε: “Είναι αδιανόητο ένα νοσοκομείο 700 κλινών να έχει μόνο 12 κρεβάτια εντατικής. Σήμερα που μιλάμε, στην Αθήνα 50 ασθενείς περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ και εμείς αυτό που πάντα προσθέτουμε είναι να καλύπτουμε τα περιστατικά εντός Κρήτης”. Ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε ότι στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 5 κενές θέσεις γιατρών ενώ τόνισε ότι αν η μονάδα είχε στην διάθεσή της επιπλέον 6 νοσηλεύτριες θα μπορούσε να ανοίξει επιπλέον 2 κρεβάτια.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην ΜΕΘ του Βενιζελείου που δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ
Ο διευθυντής της κ. Ανέστης Κιούλπαλης, σημείωσε: “Από τα 12 κρεβάτια που υπάρχουν, λειτουργούν μόνο τα 9 που είναι γεμάτα τις περισσότερες φορές. Ουσιαστικά έχουμε 6 κρεβάτια ΜΕΘ και 3 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Αν είχαμε 6 νοσηλεύτριες που έχουμε ζητήσει, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και τα 12”.
“Είναι γνωστό το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, σίγουρα έχουμε ανάγκη από περισότερα κρεβάτια” τόνισε ο διοικητής ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γ. Τασσόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διαγωνισμό για την κάλυψη 41 θέσεων γιατρών και 177 νοσηλευτών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύονται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο και ανά έτος πάνω από 14.000 βαρύτατα πάσχοντες με πολύ μικρό αναμενόμενο προσδόκιμο επιβίωσης εάν νοσηλεύονταν σε κλασική νοσοκομειακή κλίνη και με πραγματική επιβίωση στους χώρους εντατικής θεραπείας που ξεπερνά το 70%. Εργάζονται κατά μέσο όρο στις ΜΕΘ 270 ιατροί εντατικολόγοι, 1050 νοσηλευτές, 90-170 ειδικευόμενοι ιατροί εντατικολόγοι και ελάχιστοι λοιποί εργαζόμενοι. Οι κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ υπολογίζονται σε 600-730, από τις οποίες το 25% είναι διαχρονικά κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.
εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook
