Επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη
Με αφορμή τη δημοσίευση ανοικτής επιστολής σας στο φύλλο της εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου 2014, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρετε, ότι «επανέρχεται το χαράτσι στα Επιμελητήρια», χαρακτηρίζοντας με αυτές τις λέξεις την καθιέρωση, μέσω νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, όχι ετήσιας συνδρομής υπέρ των Επιμελητηρίων, αλλά ανταποδοτικού τέλους τήρησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας γνωρίσουμε τα εξής:
1.- Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεστε δημόσια απαξιωτικά για τα Επιμελητήρια και το θεσμικό τους ρόλο.
2.- Δεν συμπεριλαμβάνεστε μεταξύ των 185 Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλων των Κομμάτων, που κατάθεσαν τον προηγούμενο Απρίλιο τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια.
3.- Φυσικά και είναι δικαίωμά σας να έχετε οποιαδήποτε άποψη για τα Επιμελητήρια. Όμως, αφού είσαστε ένθερμος υποστηρικτής του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων, πολύ καλά γνωρίζετε ότι η καθιέρωση του Γ.Ε.ΜΗ. υπήρξε μνημονική υποχρέωση της Χώρας μας, η οποία ανέθεσε την τήρησή του στα Επιμελητήρια, αδαπάνως για τον Κρατικό προϋπολογισμό, με έξοδα των Επιμελητηρίων.
Με δεδομένα: α) το γεγονός ότι από 1/1/2015 παύει η υποχρεωτική συνδρομή επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και β) το γεγονός ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός αδυνατεί και αρνείται να χρηματοδοτήσει το κόστος τήρησης του Γ.Ε.ΜΗ., βρείτε μας, εσείς, το μαγικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να τηρείται το Γ.Ε.ΜΗ., το οποίο, επαναλαμβάνουμε, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση!
4.- Οι θέσεις σας και οι απόψεις σας για τα Επιμελητήρια, την οριστική κατάργηση των οποίων επιζητείτε, αποδεικνύονται «βασιλικότερες του Βασιλέως», όταν ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Σέρρες 21-22/11/2014) δήλωσε: «Τα Επιμελητήρια έχουν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο, καθώς λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και στην πολιτεία. Είστε οι θεσμικοί μας συνομιλητές σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα. Μεταφέρετε τις ιδέες, τις προτάσεις, αλλά και τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου. Είστε πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Γιατί διαχρονικά, τα Επιμελητήρια προάγουν την επιχειρηματικότητα».
5.- Μήπως, διαφοροποιούμενος από τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, θεωρείτε ότι εσείς δεν έχετε ανάγκη των Επιμελητηρίων, ως θεσμικών συνομιλητών, έχοντας την μοναδική ικανότητα να αφουγκράζεστε, απευθείας, κάθε ένα επιχειρηματία χωριστά, χωρίς την ανάγκη συλλογικών τους εκπροσωπήσεων; Μήπως, λόγω της ικανότητάς σας αυτής, σκοπεύετε να ζητήσετε να καταργηθούν όλες οι συλλογικές εκπροσωπήσεις και η εκπροσώπηση όλων να επαφίεται στο αλάνθαστο ένστικτό σας;
6.- Είναι απορίας άξιον, το γεγονός ότι η ευαισθησία σας και η αυτόκλητη ανάληψη υπεράσπισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το «χαράτσι» των Επιμελητηρίων, γιατί δεν επεκτείνεται στα «χαράτσια», σύμφωνα με το λεξιλόγιό σας, και άλλων υποχρεωτικών ενώσεων επιχειρήσεων!
Γιατί, δηλαδή, στα πλαίσια της προάσπισης των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων σας δεν ζητάτε την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής και συνδρομής στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο, το Ναυτικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών κ.α.
7.- Τελειώνοντας, κύριε Βουλευτά, επειδή από τα παραπάνω αναφερθέντα προκύπτει το γεγονός ότι «ζυγιάζετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά», επιτρέψτε μας να θεωρήσουμε τη στάση σας έναντι των Επιμελητηρίων ως διερευνητέα, όσον αφορά στον επιδιωκόμενο σκοπό από την κατάργησή τους και τα τυχόν συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί.