Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

“Κάθε γωνιά της Κρήτης είναι μια θυσία, ένα ολοκαύτωμα”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κατά των ναζί τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942 τιμήθηκε χθες στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο της πόλης


Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Στο ιστορικό του σαμποτάζ αναφέρθηκε η φιλόλογος του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Χρυσάνθη Καμπουράκη, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της SAS και της Black Watch. από τον βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη που εκπροσώπησε τους βουλευτές, ευρωβουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στην κατάθεση, τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον εκπρόσωπο του ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου παρουσία του αερολιμενάρχη Γιώργου Πλιάκα των στρατιωτικών αρχών και ηρακλειωτών.

«Κάθε γωνιά της Κρήτης είναι μια θυσία, ένα ολοκαύτωμα. Τιμούμε, θυμόμαστε αλλά πάνω από όλα παραδειγματιζόμαστε από όλους εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι» τόνισε σε δήλωση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Εξάλλου ο γραμματέας της Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκη σε γραπτή δήλωση του σημείωσε:«Σήμερα εκφράζουμε το σεβασμό και το θαυμασμό μας σε μια ηρωική πράξη. Τιμούμε την διάθεση για αυτοθυσία έξι ηρώων, που δεν δίστασαν να προσφέρουν την ίδια τους τη ζωή στο βωμό της υπεράσπισης της ελευθερίας. Έξι άνθρωποι, τρεις εθνικότητες (‘Αγγλοι, Γάλλοι, Έλληνες), ένας παράτολμος στόχος: η καταστροφή των γερμανικών αεροπλάνων και εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το καλοκαίρι του 1942.

Επίσης, τόνισε πως «η επίδραση του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν σημαντική για την εξέλιξη των γερμανικών επιχειρήσεων στην Αφρική. Μαζί με μια σειρά όμοιων επιτυχών επιχειρήσεων μπόρεσαν να οδηγήσουν στην σταδιακή αλλαγή της πορείας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου». «Τιμούμε και δοξάζουμε τους έξι αυτούς άνδρες για το ηρωικό τους κατόρθωμα, που αντανακλά τη γενναιότητα, το θάρρος, την αυταπάρνηση και τον ασίγαστο πόθο για τη λευτεριά. Αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους που μας εξασφάλισαν μια ελεύθερη πατρίδα» κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Αυγενάκης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης υπογράμμισε : «Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά μια κορυφαία πράξη αντίστασης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου που έχει καταγραφεί ως τέτοια, ως συλλογική μνήμη και εμείς έχουμε υποχρέωση ως λαός και να θυμόμαστε και να τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν, έδωσαν την ζωή τους για ελεύθερη πατρίδα για να βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα ελεύθεροι».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τα μηνύματα της αντίστασης τους της θυσίας τους, πολλαπλά, διαχρονικά, για τη σημερινή και τις επερχόμενες γενιές». Εξάλλου ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι το σαμποτάζ του αεροδρομίου από εξαμελή ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής (που αποτελείτο από τους: G. Bergé, J. Mouhot, P. Léostic J. Sibard, G. Jellicoe και τον συμπατριώτη μας Κ. Πετράκη), υπήρξε γεγονός ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που αντιμετώπιζαν τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ακόμη ανέφερε ότι η ανατίναξη αεροσκαφών και πολεμικού υλικού στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της πόλης, έπληττε ένα από τα κομβικά σημεία ανεφοδιασμού της Γερμανικής επίθεσης, υπό τον στρατηγό Ρόμελ, στην Βόρεια Αφρική και πρόσθεσε ότι «η αντιστασιακή αυτή πράξη, προκάλεσε άμεσα αντίποινα, καθώς την επόμενη μέρα εκτελέστηκαν 50 επίλεκτα πρόσωπα του τόπου μας (που μαζί με άλλους 12 εκτελεσθέντες, συμπληρώνουν τους 62 εθνομάρτυρες εκείνου του ζοφερού Ιουνίου)». «Πρόκειται για ένα γεγονός που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε πάντα, διότι μας διδάσκει ότι τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας χρειάζονται αγώνα και συχνά αποκτούνται με βαρύ τίμημα» κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook