Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Πεντανόστιμο, ζουμερό και μυρωδάτο με φρέσκο χυμό λεμονιού στήθος κοτόπουλου στο φούρνο


Υλικά συνταγής

  • 4 μονά στήθη φιλέτο κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλο), χτυπημένα ώστε να έχουν περίπου όλα το ίδιο πάχος
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 γεμάτες κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (αυξήστε τη ποσότητα αν είναι στις προτιμήσεις σας)
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι + λίγα φρέσκα μικρά κλωναράκια θυμάρι
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 μικρό λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση συνταγής

Για να γίνει το κοτόπουλό σας εξαιρετικά μαλακό σας προτείνουμε να το μαρινάρετε σε μαρινάδα άλμης: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε 1 λίτρο ζεστό νερό και 1/4 φλ. τσαγιού χοντρό αλάτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει και απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού.

Τοποθετείτε στην άλμη τα στήθη κοτόπουλου, φροντίζοντας να σκεπάζονται καλά από την άλμη, και τα αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον 15-20 λ, ιδανικά για 6 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τα στήθη από την άλμη, τα ξεπλένετε καλά με κρύο τρεχούμενο νερό και μετά τα σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τα ψιλοκομμένα σκόρδα, το λιωμένο βούτυρο, το χυμό λεμονιού και τα 2 κ.γ. θυμάρι και ρίχνετε το μείγμα στη βάση ενός πυρέξ στο οποίο θα χωράνε τα 4 στήθη.

Τοποθετείτε και τα 4 στήθη στο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, τα γυρίζετε και από τις 2 πλευρές να καλυφθούν με το μείγμα βουτύρου-σκόρδου. Με ένα πινέλο τα βουρτσίζετε να κατανεμηθούν ισομερώς τα κομματάκια σκόρδου σε όλα τα στήθη και τα αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε ανάμεσα στα στήθη τις μισές φέτες λεμονιού (φροντίστε να μην τις τοποθετήσετε πάνω στα στήθη κοτόπουλου γιατί θα πικρίσουν) και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 5 λ. Στη συνέχεια, βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο, βουρτσίζετε τα στήθη με το μείγμα βουτύρου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λ.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ξαναβουρτσίζοντας το στήθος μετά το πεντάλεπτο και πάλι ψήσιμο για επιπλέον 5-8 λ ή μέχρι να ψηθεί το στήθος και στο κέντρο του δεν είναι καθόλου ρόζ. Έτσι ο συνολικός χρόνος ψησίματος δεν θα υπερβαίνει τα 20 λ περίπου.

Όταν ψηθούν τα στήθη (μη τα παραψήσετε γιατί θα σφίξουν) τα βγάζετε από το φούρνο, τα ξαναβουρτσίζετε με το μείγμα βουτύρου ακόμα μια φορά, καλύπτετε καλά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε να “σταθούν” για 8- 10 λ. Τα σερβίρετε αμέσως γαρνιρισμένα με κλωναράκια θυμαριού και συνοδευτικό επιλογής σας.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook