Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μαγειρεμένο σε μπίρα, με λιαστές ντομάτες

Να γλύφεται τα δάχτυλά σας


Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 – 10 κομμάτια (μπορούμε να πάρουμε και συσκευασμένα μέρη κοτόπουλου της αρεσκείας μας), με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 12 λιαστές ντομάτες (αν χρησιμοποιήσουμε διατηρημένες σε λάδι από βαζάκι, τις στραγγίζουμε καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε λιαστές στεγνές, τις μουσκεύουμε για περίπου 2 ώρες σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τις στραγγίζουμε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 – 1½ μπουκάλι μπίρα ξανθή (ίσως χρειαστεί λίγη επιπλέον)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ροδίζουμε το κοτόπουλο στο μισό ελαιόλαδο και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Πετάμε το λίπος, αν έχει βγάλει πολύ, και στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρώς τα ξερά κρεμμύδια με τον κόλιανδρο, το κύμινο (αν βάλουμε) και λίγο αλάτι.

Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια το ροδισμένο κοτόπουλο, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μέλι και την μπίρα, αδειάζοντάς την στην κατσαρόλα σταδιακά και με προσοχή, καθώς αφρίζει έντονα.

Η μπίρα πρέπει να καλύπτει τα κομμάτια του κοτόπουλου κατά τα 2/3. Αν όχι, συμπληρώνουμε με λίγη ακόμη, όχι όμως με κάποιο άλλο υγρό, όπως νερό ή ζωμό.

Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 – 1½ για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 – 4 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις λιαστές ντομάτες και περιχύνουμε με τη ρευστή σάλτσα. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο δεμένη, βγάζουμε το κοτόπουλο και τη μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.

Τι πίνουμε 

Την μπίρα που θα βάλουμε και στο μαγείρεμα ή μια σκούρα πλούσια μπίρα bock, ξηρή, πικάντικη, αρωματική.

www.gastronomos.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Life

Η αφορμή για το θέμα μου, ξεκίνησε από μια κουβέντα σε φιλικό μας σπίτι στις Μοίρες Hρακλείου, και με έβαλε σε μεγάλες σκέψεις Σκέψεις...

photo

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

ΚΡΗΤΗ

Αύριο τα Βορίζια θα αποχαιρετήσουν τον Φανούρη Καργάκη, τον 39χρονο πατέρα πέντε παιδιών που σκοτώθηκε στην πρωινή ένοπλη σύγκρουση του Σαββάτου. Σήμερα η οικογένειά...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα σε ένα ιδιαίτερο άνθρωπο Από χρόνια είχα πληροφορηθεί για ένα φύλακα της Φαιστού που είχε αφήσει εποχή, και κατάφερε να συναρπάσει...

ΚΡΗΤΗ

«Πάρε το χάρισμα, δεν ξέρω αν θα είμαι ζωντανός» είπε ο αποδέκτης της πρότασης, που έγινε για να αποφευχθεί το φονικό - Οι δύο...

ΚΡΗΤΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας, με την 125/2025 απόφαση – ψήφισμα, εξέφρασε την στήριξή του στους μελισσοκόμους της Κρήτης, που εκπροσωπούν έναν από...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μπορεί να έχουμε αφιερώσει δυο ολόκληρα προηγούμενα άρθρα για τον άλλοτε φύλακα της Φαιστού Αλέξανδρο Βενέτικο, όμως χωρίς το σημερινό άρθρο, ουδέποτε θα καταλάβαινε...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ήταν για χρόνια ο φύλακας της Φαιστού, ο καλύτερος που πέρασε ποτέ, και δεν ήταν άλλος από τον Αλέξανδρο Βενέτικο! Άνθρωπος – ορόσημο για...