Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Live το debate των δύο αρχηγών

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις εξελίξεις την τηλεμαχία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.


 

“Διαπραγματεύτηκες επί 17 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα- Οι δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου για την υγεία και την παιδεία είναι σκληρές” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ- ” Είστε με τον Σόιμπλε, εσείς λέγατε να πούμε σε όλα ναί, πρέπει να βγούμε από την μέγγενη της επιτροπείας” απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξάγεται αυτή την ώρα το ντιμπέιτ Μεϊμαράκη – Τσίπρα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να συγκρούονται στην ΕΡΤ, με επίκεντρο τη διαπλοκή, την ανεργία αλλά και τις επενδύσεις

Η αποψινή τηλεμαχία ξεκίνησε με οκτώ λεπτά καθυστέρηση και με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να στέκονται όρθιοι απέναντι από τους έξι δημοσιογράφους και με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο. Καινοτομία απόψε είναι οι τρεις κόκκινες κάρτες που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε πολιτικός αρχηγός, αν θέλει να παρέμβει έπειτα από την απάντηση του αντιπάλου του.

Στην αρχή του ντιμπέιτ και κατά την πρώτη θεματική ενότητα που αφορούσε στην εσωτερική πολιτική, ο Αλέξης Τσιπρας έριξε όλο το βάρος στο μέτωπο της διαπλοκής αν και απέφυγε να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Μεϊμαράκη και δεν χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «διαπλεκομενο» για τον αρχηγό της ΝΔ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το δικαίωμα που είχε να σχολιάσει τη σχετική απάντηση του προέδρου της ΝΔ , προς τον οποίο απηύθυνε ερωτήσεις αναφορικά με εο αν είναι αποφασισμένος να τα βάλει με τη διαπλοκή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τιμά τον κ. Μεϊμαράκη ως πολίτικο, άλλα εκπροσωπεί, όπως είπε, ένα κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φόρτωσε τη χώρα με χρέη, βάρη και ανεργία.

Στην παρέμβαση του επιτέθηκε στη ΝΔ ρωτώντας ποια κόμματα έπαιρναν το 3% από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ενώ αναρωτήθηκε πότε έφυγε ο Χριστοφοράκος. Στη συνέχεια έφερε στην κουβέντα τη λίστα Λαγκάρντ επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο σύμβουλος της ηγεσίας της ΝΔ κ. Παπασταύρου συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή.

Έντονη ήταν, όμως, η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που υπέγραψε το Μνημόνιο έχει «υποστεί αλλοίωση χαρακτήρος» και θύμισε τον χαρακτηρισμό «αρχιδιαπλεκόμενος» που του απέδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο «φτηνιάρικα κόλπα» στα οποία καταφεύγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση εισέπραξε 35 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την παραμικρή είσπραξη επειδή μόνο μέλημα είχε την εμπλοκή του κ. Παπασταύρου επειδή είναι συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος επίσης στον κ. Φαλτσιανί, τον χαρακτήρισε «έμμισθο συνεργάτη» των Podemos, του ισπανικού κόμματος που είναι συγγενές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήρθε από τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Όλγα Τρέμη.

«Δώσατε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος, θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι; Θα διαμορφωθούν οι όροι σταθερότητας ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να πάρουμε την επόμενη δόση;», ρώτησε η κυρία Τρέμη ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ που αφορά στην εσωτερική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παρά φύση» μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά τις εκλογές και προσθέτοντας επίσης ότι τα δυο κόμματα έχουν βασικές προγραμματικές διάφορες.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του ντιμπέιτ ο κ. Τσιπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κυβέρνηση θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές και ο ίδιος θα κάνει προσπάθειες εάν πάρει διερευνητική εντολή.

Πάντως, επανέλαβε ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη νέα Βουλή, εμφανιζόμενος αισιόδοξος και ρίχνοντας βέλη προς την πλευρά Λαφαζάνη.

«Πήραμε 149 τον Γενάρη όταν δεν υπήρχε ο φόβος της δραχμής, τώρα γιατί να μην πάρουμε δυο παραπάνω αφού κάποιοι αποφάσισαν να πάνε νομισματοκοπείο», αναρωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, για το ΠΑΣΟΚ και το Ποταμι ο κ. Τσιπρας ζήτησε να ερωτηθούν τα δυο κόμματα και δήλωσε σίγουρος ότι δεν θα επιλέξουν να οδηγήσουν την χώρα σε νέες εκλογές.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στον κ. Μεϊμαράκη τον οποίο και ρώτησε: «Πώς να διαπραγματευθείς μαζί με τη ΝΔ που θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;».

Αμέσως μετά ήρθε η σειρά του πρόεδρου της ΝΔ τον οποίο η κυρία Τρέμη ρώτησε: «Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, έχετε περιγράψει την Εθνική Ελλάδα. Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα από αυτή την Εθνική Ελλάδας; Θα υπάρχουν άτομα από την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου με προσθήκες από την κοινωνία ή από άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι;».

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του ντιμπέιτ ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η συνεργασία δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά είναι θέμα προγράμματος.

«Θέλουμε μία εθνική ομάδας που θα κυβερνήσει αλλά και θα διαπραγματευθεί», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι απαιτείται συνεργασία και ένα σταθερό μίνιμουμ πρόγραμμα.

«Ζήτησα από τον κ. Τσιπρα να έχουμε κοινό προγραμματισμό, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, να υλοποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε, ενώ σε σχολιάζοντας το αν θα αξιοποιήσει στελέχη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απάντησε: «Πολλούς ικανούς και άξιους θα τους χρησιμοποιήσω, ακόμη και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την κυβέρνηση Τσίπρα».

«Δέχεται ο κ. Τσίπρας να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε;», ήταν το ερώτημα του κ. Μεϊμαράκη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οφείλουμε να έχουμε ανθρώπους που θα στηρίξουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Μπορούμε να προτείνουμε σε ανθρώπους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από την κυβέρνηση Τσίπρα, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση», τόνισε.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, κάποιοι προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των εκλογών» και πρόσθεσε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντώνης Σρόιτερ ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε για τις δηλώσεις του εναντίον Μεϊμαράκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη.

«Για να φτιάξετε κυβέρνηση θα πάτε αγκαλιά με τη διαπλοκή, καθώς έτσι έχετε χαρακτηρίσει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;», ρώτησε ο κ. Σρόιτερ για να λάβει την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα το καταφέρει…».

«Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σρόιτερ αναφορικά με το αν προσυπογράφει τις καταγγελίες για προσωπική εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στο ζήτημα των υποβρυχίων.

Αμέσως μετά ο δημοσιογράφος απεύθυνε ερώτημα προς τον πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο κάλεσε να πει τι καινούριο μπορεί να φέρει ως πρωθυπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι μοιάζετε με πολιτευτή της δεκαετίας του 70’. Τι καινούριο θα μας φέρετε ως πρωθυπουργός;», ήταν η ερώτηση του κ. Σροίτερ.

«Ας μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής εκείνοι που δε έφεραν τα τελευταία χρόνια ούτε ένα νομοθέτημα για την διαπλοκή», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την διαπλοκή;

«Δεν με ενδιαφέρει τι έχει κάνει ο κ. Τσίπρας και αν έχει κολλήσει ένσημα, εγώ είμαι δικηγόρος και έχω κολλήσει ένσημα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα για το θέμα της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημονιο».

«Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο. Είναι δυνατόν να παίζεται τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;», διερωτήθηκε.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τον τέως πρωθυπουργό η Μαρία Χούκλη, η οποία με αφορμή τη διαδήλωση των μεταλλωρύχων στην ΕΡΤ ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει για να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην χώρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό, σημειώνοντας ότι είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές.

«Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις».

Στη συνέχεια η κυρία Χούκλη έκανε το ίδιο ερώτημα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδιωξε κάθε επένδυση.

«Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, θα κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αμέσως μετά ήταν ήρθε η σειρά της Μάρας Ζαχαρέα η οποία ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έχουν βάση οι κατηγορίες του Αλέξη Μητρόπουλου σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων με τα περιουσιακά στοιχεία.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνησή του έδωσε μάχη στο θέμα των συντάξεων και υπογράμμισε: «Η όποια εξοικονόμηση πόρων δεν θα πηγαίνει στο χρέος, θα βρούμε και τα ισοδύναμα. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα, μετά το PSI της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς έχουμε σχέδιο για μία μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους».

Όσον αφορά στο αν μπορεί να αναφέρει παράλληλα μέτρα για να αποφευχθούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αν θα καταργήσει ορισμένα από τα προνόμια του πολιτικού κόσμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού.

«Πρέπει να τελειώσουν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, σε αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε, κι ας μη συγκυβερνήσουμε», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς από την κυρία Ζαχαρέα αναφορικά με το τι διαφορετικό θα φέρει μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, από τη στιγμή που θα κληθεί να εφαρμόσει τις διατάξεις του νέου μνημονίου, απάντησε πως το κόμμα του στήριξε την χώρα.

«Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εμείς στηρίξαμε τη χώρα. Δεν θέλει δύο βουλευτές για αυτοδυναμία, θέλει 32. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%, εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά», είπε.

Αμέσως μετά και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη αναφορικά με το γιατί ο λαός πρέπει να κάνει πρωθυπουργό κάποιον όπου παραδέχθηκε ότι έκανε σοβαρά λάθη, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Έλληνες θέλουν έναν πρωθυπουργό «που να λέει την αλήθεια».

«Ο κ. Καραμανλής είχε πει πως το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία. Απέκτησα εμπειρία, ματώσαμε. Όποιος επιχειρεί, κάνει και σφάλματα. Εμείς προσπαθήσαμε, κερδίσαμε έδαφος, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο. Είπα την αλήθεια στο δημοψήφισμα, ότι θα φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία», ανέφερε.

«Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα παλέψουμε προς όφελος του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά με τον αν η ΝΔ θα εφαρμόσει μέτρα ή μεταρρυθμίσεις τις οποίες ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να εφαρμόσει, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τη διαπλοκή και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα ότι βρήκε άδεια ταμεία», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί όταν ανέλαβε είπε ότι δεν ήθελε άλλη ρευστότητα;». Ανέφερε ακόμη ότι με τον κ. Βαρουφάκη είχαν συμφωνήσει να πιέσουν τους εταίρους με το Grexit και πως ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε λέγοντας ότι από τότε που παραδώσαμε την κυβέρνηση, «η ζωή των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί» και πρόσθεσε ότι «θα αξιοποιήσουμε νέους και ικανούς ανθρώπους και θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και την διαπλοκή».

Η τελευταία ερώτηση στην πρώτη ενότητα ήρθε από τον Μάκη Γιομπαζολιά ο οποίος αναφέρθηκε στις τράπεζες και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν προτείνει μία σεισάχθεια στο κεφάλαιο και στις δόσεις των δανείων των επιχειρημάτων.

«Γιατί δεν έβγαλα τη χώρα από το ευρώ όταν πήρα 62% στο δημοψήφισμα; Γιατί δεν το έκανα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μεϊμαράκη και πρόσθεσε: «Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν επαρκούσαν από πριν. Αν είναι όμως έτσι γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 έλεγε ότι τα 11 δισ. που υπήρχαν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάνε για την ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών;».

Στη συνέχεια ο κ. Γιομπαζολιάς ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη σχετικά με το αν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα βάλει τους ζάμπλουτους να πληρώσουν, ώστε να απαλλαχθούν τα ακίνητα, κάτω των 30.000 ευρώ.

«Άκουσα τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να λέει ότι ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη το εναλλακτικό σχέδιο και ότι συμφώνησε. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπαμε ότι πράγματι είχε αδικίες, ότι πρέπει να φορολογηθούν κάποιες μεγάλες εκτάσεις. Ήμασταν έτοιμοι αλλά ήρθαν οι εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα τον καταργήσει και τον εφάρμοσε», είπε.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Creta

Δείτε το χθεσινό debate ανάμεσα στους δυο υποψήφιους του Δήμου Γόρτυνας Καλεσμένοι στην χθεσινή εκπομπή της ΚΡΗΤΗ ΤV και στην εκπομπή της Νικολέτας Σφακιανάκη,...

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Themata

Το μόνο απτό που έφερε ο Τσίπρας είναι μέτρα, απάντησε ο Μεϊμαράκης – Ο μέχρι πρότινος εταίρος του στην κυβέρνηση Πάνος Καμμένος παραδέχεται: Η μεγαλύτερη...