Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Live το debate των πολιτικών αρχηγών

Το μόνο απτό που έφερε ο Τσίπρας είναι μέτρα, απάντησε ο Μεϊμαράκης – Ο μέχρι πρότινος εταίρος του στην κυβέρνηση Πάνος Καμμένος παραδέχεται: Η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ


 

Ένα τέταρτο μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης. Αφού ο παρουσιαστής καλησπέρισε τους συμμετέχοντες, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έκανε όλα όσα υποσχέθηκε, στην πρώτη ερώτηση της αποψινής τηλεμαχίας. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε ότι διέκοψε βιαίως την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά.

Της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσιπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί τη ουσίας στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλα υποσχέθηκε τον Ιανουάριο και άλλα έφερε με τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε ότι με τη συμφωνία σταθεροποιήθηκε η οικονομία, εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας, προβλέπονται πλέον πιο μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, εν´ω υπήρξε και η δέσμευση των εταίρων για το χρέος. Παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένας μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων και παρέπεμψε για αργότερα.

Στην ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφακη, ο κ. Τσιπρας ομολόγησε οτι έγιναν λάθη και υπερβολές στην πορεία της διαπραγμάτευσης – εννοώντας οτι και η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν μια τέτοια- που όμως στη κρίσιμη ώρα διορθώθηκαν.

«Ο Τσίπρας διέκοψε βιαίως τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, «γιατί δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα είχε υποσχεθεί το 2012».

«Αν δεν είχε διακοπεί βιαίως ο βίος της κυβέρνησης θα είχαμε υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων. Πετύχαμε αρκετά, στόχος μας τώρα είναι να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές», ανέφερε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι: «Το Γεναρη η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ότι είναι τώρα.  Εμείς δεν δώσαμε υποσχέσεις ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως ο Τσίπρας εμείς υποσχόμαστε ότι με διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε να φέρουμε βελτιώσεις».

Ακολούθησε η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορούσε στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα: «Λέτε όμως στους πολίτες μόνο τα ωραία. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που λένε ότι θα επιδεινωθεί η αγοραστική δύναμη, κατάρρευση τραπεζών. Δεν είναι έντιμο να μην τα λέτε».

«Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του εθνικού νομίσματος με ευθύνη του κατεστημένου και των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Το ευρώ είναι καταστροφή και το μνημόνιο είναι καταστροφή.  Δεν υπάρχει μνημόνιο καλό και καλό. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Έχουν εθνικό νόμισμα 10 χώρες της ΕΕ και δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται μπαμπούλας το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι όμως σε 1,5 λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Μ. Χούκλη: δεν απαντάτε τι θα γίνει αν πάμε μονομερώς σε εθνικό νόμισμα. Τι θα συμβεί στα φτωχά στρώματα με την έξοδο από ευρώ;

Παναγιώτης Λαφαζάνης:  Η μετάβαση μπορεί να διαχειριστεί με εκτύπωση χρήματος. Μπορεί να υποτιμηθεί αλλά αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη και την παραγωγή. Αυτή την προοπτική και την επιλογή έχει το 99% του πλανήτη.

«Στην πολιτική  δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό  πρέπει να πάρεις δυσάρεστες αποφάσεις. πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο Τσίπρα για τη χώρα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα δώσουμε μάχη υπέρ των χαμένων των μνημονίων», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως είναι  οι άνεργοι, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα μνημόνια και παρέπεμψε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ποταμιού, το οποίο διαθέτει  αναλυτικά τις θέσεις. «Η ματιά είναι προς τον κόσμο που παράγει. Αν δεν φτιάξουμε το κλίμα θα γυρνάμε στα μνημόνια, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, να καταργηθεί του κομματικό κράτος», δήλωσε.

Στέλνοντας μήνυμα σε ένα ξένο επενδυτή για να έρθει στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό που θα λέγαμε σε έναν επενδυτή είναι ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλάβει θα έχει και ανάλογο φόρο, θα είναι κίνητρο για χαμηλότερη η φορολογία.  Δεύτερον -και είναι σημαντικό- θα του πω ότι αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης, θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης, θα έχει μια σταθερή πορεία, άρα μπορούμε να αναπτυχθούμε.

Σταθερός ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σύνδεση με την αντίστοιχη της Λαϊκής Ενότητας, εμφανίστηκε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι αυτά που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αντίστοιχες προτάσεις της ΛΑΕ. «Είναι διαφορετικό πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και εντελώς αντίθετο να δεις την όλη πορεία, μόνο ως αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όντας εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις από το ευρώ και να πας σε δραχμή ή εθνικό νόμισμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό τύπου μνημόνιο, το οποίο θα έφερνε «νέα μέτρα για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι παραμένοντας στην Ευρωζώνη θα υπάρξει και συνέχεια των μνημονίων. Θα υπάρξει επιβολή σκληρών μέτρων και για μεγάλο χρονικό διάστημα». Όσο για το τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα, αρνούμενη να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία. Με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους, μπορεί να αποδεσμευτεί από τις αλυσίδες των συμφωνιών».

Σε δραματική παραδοχή για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προέβη ο  Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, καθώς αναγνώρισε ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή δήλωσε εκ των υστέρων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θυμήθηκε προεκλογικά να σημειώσει ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλη ερώτηση, ότι μπορεί να μην κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά στηρίξαμε, όπως είπε, την πρόταση που ρύθμισε το χρέος. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι θέλει να κάνει τα ελληνικά νησιά την Καραϊβική της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αντί για επιβολή ΦΠΑ στα νησιά θα έπρεπε δημιουργηθούν ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Θα κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά

“Θα είμαστε η εγγύηση, θα φέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα”. δήλωσε.

Πέταξε επίσης σπόντα προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ακόμα και με τη ψήφιση του Μνημονίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την συμφωνία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας παρέμεινε συμπαγής. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες υπηρεσίες, δεν έχουμε αντίρρηση συμπληρώνοντας οτι πιστεύω στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και στο δημόσιο.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο που έχει ασφαλιστικό και εργασιακό. Μετά τις εκλογές είτε είστε στην κυβέρνηση είτε όχι θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφοροποιεί απο τα άλλα κόμματα, ρώτησε αμέσως μετά την Φώφη Γεννηματά η Όλγα Τρέμη.
«Εχουμε γνώση και εμπειρία και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο κόσμος έχοντας ζήσει τους προηγούμενους επτά μήνες γνωρίζει ποιος μπορεί και ποίος όχι . Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής . Το κέρδισε καθώς πήρε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έκανε ελλείμματα και έφερε τξην χώρα ένα ωβήμα πριν το γκρέξιτ. Εμεις έχουμε την εμπειρία. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος και θα πετύχουμε όπως το κάναμε στο παρελθόν» απάντησε η κ. Γεννηματά.
Σας κατηγορούν ότι το περασμένο Δεκέμβριο δεν κλείσατε την διαπραγματευση για να ρίξετε τον μουτζούρη στον κ. Τσίπρα, επανήλθε η δημοσιογράφος, για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά: «Εχουμε ακούσει πολλά το προηγούμενο διάσητμα. Προδότες κα κανείς δεν μπορεί να μας κατηξγορήσει ότι δεν πήραμε την ευθύνη».

Ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος των ερωτήσεων με τον κύριο Σρόιτερ να ρωτά την Φώφη Γεννηματά για τα εσωτερικά οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και εκείνη να απαντά πως στον εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος και πως όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Η κ. Γεννηματά κάλυψε εμμέσως τον Γιώργο Παπανδρέου για την τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ: Δεν έχω στοιχεία για κακοδιαχείριση εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Α. Σρόιτερ: Στο γραφείο σας είναι κλειδωμένο το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Εσείς θα κάνετε ότι δεν έκανε ο κ. Βενιζέλος.
Φώφη Γεννηματά: Είμαστε στην ενότητα της κοινωνικής πολιτικής και δεν νομίζω ότι έχει σχέση η ερώτησή σας. Το πόρισμα έιναι στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις και έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε αυτού του είδους τον έλεγχο για τα οικονομικά τους. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου που να δίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για κάποιον. Είναι κρίμα που σπαταλάμε τον χρόνο για ερώτηση που δεν αφορά τον λαό. Πρέπει να μας απασχολήσει η λειτουργία του κράτους. Εκλεγμένοι γενικοί γραμματείς για να μην αλλάζει η διοίκηση κάθε φορά που αλλάζουν με την αλλαγή υπουργών.

Α. Σρόιτερ: Εσείς έχετε καταλήξει και απομονώσει εκείνους που ευθύνονται;
Φ. Γεννηματά: Έχουμε με διαφάνεια ερευνήσει τα πάντα και δεν έχω στα χέρια μου στοιχεία για ευθύνη κανενός. Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει.

Ακολούθως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Του καταλόγισε ότι το μόνο που πέτυχε τους επτά μήνες ήταν νέα μέτρα καθώς και για την άρνησή του να δεχθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Είπε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη ότι «τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε αυτούς τους επτά μήνες. Θέλει να μας πείσει να τον κρίνουμε ανάλογα με τον χρόνο της διαπραγμάτευσης και επειδή ήταν δεκαεπτά ώρες στην Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο η διαπραγμάτευση κρίνεται από το αποτέλεσμα».

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι “για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση στο ασφαλιστικό πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις που ο κ. Τσίπρς τις διώχνει να εντοπίσουμε την αδήλωτη εργασία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε”. Είπε ακόμη ότι αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα την πάρω για να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει συνεργασίες και δεν θέλει ούτε να με δει”.

Ενας σύντομος διάλογος μεταξύ του Μάκη Γιομπαζολιά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει λίγο ο χρόνος κατά την ερώτηση: Μας έχετε μπερδέψει, είπε ο δημοσιογράφος, θέλετε δημόσια διοίκηση κεντρικού κράτους που θα ποδηγετεί ιδιωτικές επιχειρήσεις; Θέλετε συνταξιοδότηση με βάση τις εισφορές ή αλαλούμ;

Δεν έχω μπερδέψει κανέναν, απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορεί κάποιος να διαφωνεί. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Θέλουμε κράτος που να εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυτό σημαίνει σοσιαλιστικό κράτος. Δεν σημαίνει ότι δεν μαχόμαστε και δεν επιδιώκουμε τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Όχι φέουδο και κράτος της διαπλοκής. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος θέλουμε που δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια και συνθήκες καταλήστευσης του λαού. Θέλει να φύγουμε από τα μνημόνια και να έχουμε πολιτική που θα βάλει στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους».

Σχετικά με το Δημόσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, την οποία όπως είπε θα επιβάλει, κατακρίνοντας τη συνέχιση της νοοτροπίας του κομματικού κράτους, κατηγορώντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑκαι ΠΑΣΟΚ ότι δεν ήθελαν να την εφαρμόσουν. “ To δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς, δεκάδες γραμματείες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι θέλουν να βολέψουν τα παιδιά τους, συμπληρώνοντας ότι μπορούμε δραστικά να μειώσουμε κόστος, πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στην διεύρυνση του Δημοσίου Τομέα υποστήριξε ότι «έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα ο οποίος έχει διαφθαρεί και έχει σαπίσει όχι μόνο του μεγέθους του αλλά και εξαιτίας του ότι είναι συνυφασμένος με μία παράπλευρη εξουσία, που είναι η εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών το μείζων. Βλέπουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, αλλά δεν βλέπουμε τον διαφθορέα που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ παλεύει για ένα δημόσιο τομέα ο οποίος ανήκει στο κράτος, αλλά όχι στον καπιταλισμό, αλλά στον εργαζόμενο. Με εργατικό έλεγχο και πραγματικό λαϊκό έλεγχο».

Έκανε λόγω για τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και στο θέμα της Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Τελευταίος στον κύκλο αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν απέφυγε τις αόριστες υποσχέσεις για κάποτε στο μέλλον, λέγοντας οτι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί οταν θα προχωρήσει μπροστά η οικονομία, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε άλλο συγκεκριμένο. Πάντως δικαιολόγησε την περίφημη προτροπή του να μην πληρώνουν οι πολίτες το χαράτσι λέγοντας ότι ήταν μια πράξη αντίστασης όταν ακόμη υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία με αναγκαίους και επώδυνους συμβιβασμούς και αναρωτήθηκε με νόημα αν θα μπορούσε να έλθει καλύτερη συμφωνία με την τακτική της παράδοσης, που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Για την Παιδεία και την Υγεία ο τρίτος κύκλος των ερωτήσεων, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκινώντας από το θέμα των Πρότυπων σχολείων που κατάργησε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι “εμείς θέλουμε τους άριστους, θέλουμε τα πρότυπα σχολεία, ο κ. Τσίπρας τα καταργεί. Επίσης τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με 23% στο ΦΠΑ. Οτιδήποτε ιδιωτικό το τιμωρεί και το φορολογεί” ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι “αν δεν συνδέσουμε την Παιδεία με την αγορά, θα συνεχίσουμε να παράγουμε ανέργους. Εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς στο εξωτερικό και να δημιουργούν εκεί θέσεις εργασίας”.

Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας με απλό και ρεαλιστικό τρόπο κερδίζει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις, εξαπολύοντας κάθε φορά παράλληλα με την απάντηση στο ερώτημα που του τίθεται και επίθεση στον κ. Τσίπρα.

Την τακτική του Αριστείδη Μπαλτά για την υποβάθμιση ή και κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων έδειξε να ενστερνίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας οτι όταν παίρνεις τους καλούς και αρίστους μαθητές απο ένα δημόσιο σχολείο τότε υποβαθμίζεις αυτό το σχολείο. Πάντως προσπάθησε να τηρήσει και προσεκτικές αποστάσεις από το νόμο Μπαλτά, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί τι ακριβώς προβλέπει και πως οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να γίνουν με συναίνεση και διάλογο. Ως προς τη σύνδεση των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα και την επιχειρηματικότητα διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος, αλλά σημείωσε ότι άλλο είναι η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά και άλλο η παράδοσή της σε αυτή.

Αναφορικά με την Παιδεία ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι χρειάζεται εθνική επιλογή και πέταξε καρφί για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από όσα έκανε ο κ.Μπαλτάς στην Παιδεία και χαρακτήρισε ότι είναι εξωφρενικά τα όσα έκανε στην παιδεία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους.  “H Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Αυτοί ήταν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε, επίσης. Υπογράμμισε δε ότι θέλουμε υπουργό έξω και μακριά από τα κόμματα. “Έχω πει ότι στην Παιδεία ότι δεν χρειάζεται ένα άτομο του Ποταμιού, αλλά ένα υπουργό εξω και μακριά από τα κόμματα για να οδηγήσουμε την Παιδεία σε μία ευρωπαϊκή ρεαλιστική πολιτική, να κάνουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι των κομμάτων. Μάλιστα, πρότεινε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια.

Για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση – παρά την εκ θέσεως αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτήν – ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το ΚΚΕ ψήφισε συνολικά «Όχι» στη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι με αυτό το μέτρο πλήττεται εκ νέου «η λαϊκή οικογένεια, με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία οι άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση». Το ΚΚΕ «πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι ένα άδικο μέτρο, στα πλαίσια, όμως, να υπάρξει μία δημόσια, ενιαία δημόσια εκπαίδευση». Εκ νέου ο κ. Κουτσούμπας κλήθηκε να απαντήσει – σε ερώτηση της κας Τρέμη – ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα και επανέλαβε ότι οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του ΚΚΕ, καθώς «οδηγούν σε νέα μέτρα, νέα μνημόνια».

Για την Υγεία ρώτησε η Σία Κοσιώνη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Έχετε κατακεραυνώσει τα μνημόνια ότι κατέρρευσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Με την δική σας πρόταση θα λειτουργήσουν ομαλά νοσοκομεία και σχολεία»;

Απαντώντας ο αρχηγός της ΛΑΕ ξεκίνησε από την παιδεία, λέγοντας: «Απαιτείται επανάσταση στην υγεία και στην παιδεία. Η επανάσταση δεν είναι όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει χρήματα για την παιδεία και τα μνημόνια τα κόβουν. Απαιτείται αναβάθμιση συστήματος υγείας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό και υλικό. Αν θέλουμε λοιπόν να τα χρηματοδοτήσουμε πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Να δημιουργήσουμε νέο προϋπολογισμό που θα προβλέπει μεγαλύτερες  δαπάνες για την υγεία και την παιδεία».

Η κυρία Κοσιώνη επανήλθε λέγοντας πως ο κύριος Λαφαζάνης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι δεν κατάφερε να κάνει διαπραγμάτευση γιατί δεν είχε εναλλακτικό πλάνο. «Τον καλέσατε να κάνει ρήξη» είπε. «Η καταστροφή της χώρας είναι τα μνημόνια. Ερημώνει η χώρα. Δεν είναι ελπίδα το μνημόνιο αλλά καταστροφή. Πρέπει να βρούμε λύση έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη», απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Για την Υγεία ρώτησε η Μαρία Χούκλη τη Φώφη Γεννηματά: «Η συμφωνία που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Κάνει πιο φθηνά τα γενόσημα. Φθηνό φάρμακο ή εθνική φαρμακοβιομηχανία»;
«Εκτοξεύτηκε η δαπάνη από 2004 – 2009 από 2,5 δις σε 5,5, δις έριξε έξω τον προϋπολογισμό και κατέρρευσε το εθνικό σύστημα υγείας επειδή δεν υπήρχαν πόροι. Εμείς παλέψαμε και το μειώσαμε. Πρέπει να βρεθούν πόροι για να στηριχθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και εξοπλισμό. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχουν γίνει βήματα και είναι υγιής κλάδος» απάντησε η κυρία Γεννηματά και όταν επανήλθε η κυρία Χούκλη ρωτώντας τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ότι «με το μνημόνιο απελευθερώνεται το επάγγελμα των φαρμακοποιών», είπε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέταξε λευκή πετσέτα. Έχει δεχθεί δύσκολους όρους. Θα επιχειρήσουμε να τους αλλάξουμε. Αλλά είναι δύσκολα. Η διαπραγμάτευση απαιτεί αξιοπιστία».

Ο Πάνος Καμμένος υπόσχεται ότι θα καταργήσει το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο εκείνος συμφώνησε να επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα χαρακτηρίζει  απαράδεκτο, θυμίζοντας στο κοινό ότι… έχει πέντε παιδιά που σπουδάζουν. «Στο θέμα της παιδείας έχουμε πολλές φορές αρπάξει το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «διαφωνήσαμε και στο θέμα με τους αιώνιους φοιτητές». Σχετικά με τα κενά στα σχολεία που κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δημιούργησε, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε 25.000 κενά γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε να προσληφθούν 19.000. Επίσης, τάχθηκε υπέρ των προτύπων σχολείων.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Creta

Δείτε το χθεσινό debate ανάμεσα στους δυο υποψήφιους του Δήμου Γόρτυνας Καλεσμένοι στην χθεσινή εκπομπή της ΚΡΗΤΗ ΤV και στην εκπομπή της Νικολέτας Σφακιανάκη,...

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Themata

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις εξελίξεις την τηλεμαχία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.   “Διαπραγματεύτηκες επί...