Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Με 230 «ναι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο – Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης που δεν θα εγκαταλείψω, διεμήνυσε ο Τσίπρας – Παράταση ενός μήνα για τα… μπάνια του λαού και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές – Από Σεπτέμβριο τα νέα μέτρα για συντάξεις και αγρότες


 

Με ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο και υπό την πίεση των καταστάσεων, αφού καλείται να διαχειριστεί και να εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον κάβο της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή, επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, χωρίς περαιτέρω απώλειες.

Το ασφυκτικό πρέσινγκ του Μεγάρου Μαξίμου, που έφτασε έως και τις προειδοποιήσεις για διαγραφές, απέφερε εν μέρει αποτελέσματα: Από τα 123 «ΝΑΙ» βουλευτών της συμπολίτευσης που μετρούσε στην προηγούμενη ψηφοφορία η κυβέρνηση, τώρα έφτασε τα 126, καθώς οι διαρροές περιορίστηκαν από τις 39 στις 36.

Κέρδος η στροφή Βαρουφάκη, ο οποίος από το «ΟΧΙ πήγε στο «ΝΑΙ», που μπερδεύει κάπως την κατάσταση στο στρατόπεδο των διαφωνούντων -ίσως και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου -, ενώ άλλαξαν στάση και πέντε άλλοι βουλευτές: Τέσσερις από το «ΠΑΡΩΝ» στο «ΝΑΙ» και ένας από το «ΟΧΙ» στο «ΠΑΡΩΝ». Σημειώθηκαν όμως νέες απώλειες αφού δύο βουλευτές από το «ΝΑΙ πήγαν στο «ΠΑΡΩΝ», δείχνοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι κινούμενη άμμος.

Με το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι κερδίζει χρόνο και έχει πλέον περιθώρια να κάνει κινήσεις και να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να επανακτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Η κυβέρνησή του είναι σταθερά πάνω από το πολιτικό και ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών και πλέον δεν έχει κανένα σοβαρό εμπόδιο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην τριετή χρηματοδοτική ομπρέλα του ESM. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 Αυγούστου και μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να φέρει κανένα δυσβάστακτο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των απαιτούμενων από τους δανειστές δράσεων. Όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια που εντάσσονται στη νέα συμφωνία (μειώσεις συντάξεων, φορολογία αγροτών κλπ), προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και μετά, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ελιγμούς και κινήσεις με ιδιαίτερη άνεση στο μεταξύ.

Κυρίως όμως αυτό το «καθαρό» πεδίο -που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ο παραδοσιακός σεβασμός στα… μπάνια του λαού- επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να οργανώσει την εσωκομματική σύγκρουση, η οποία μοιάζει αναπόφευκτη μετά και τη νέα ολοκληρωτική διαφοροποίηση της αριστερής πλατφόρμας στην χθεσινή ψηφοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει πάντως να διευθετήσει και τις σχέσεις του με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία θα συναντηθεί το μεσημέρι. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι προθέσεις του Μαξίμου για την κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά σίγουρα οποιαδήποτε επιλογή θα γίνει με μεγάλη προσοχή, λόγω και του συναισθηματικού φορτίου που υπάρχει στην όλη υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός έχει την ευχέρεια κατά πώς φαίνεται να επιλέξει το πεδίο της σύγκρουσης με τους διαφωνούντες και αυτό θα είναι μάλλον ένα ανοιχτό συνέδριο τον Σεπτέμβριο -ή έστω το «διαρκές συνέδριο», δηλαδή η σύγκλιση του οργάνου με την τελευταία σύνθεση. Δεν προτίθεται πάντως να εμπλακεί σε μία ατέρμονη, όπως τη θεωρούν ηγετικοί παράγοντες, εσωκομματική διαδικασία, που θα τον αποσπά από τον κεντρικό στόχο της διακυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ διαγραφές δεν πρόκειται να κάνει έτσι κι αλλιώς, αφού ούτε διάθεση υπάρχει, ούτε το καταστατικό δίνει τέτοια δυνατότητα στον αρχηγό.

Η ηγεσία έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδίζει τώρα, ώστε να αποσπάσει δυνάμεις από την πλευρά των διαφωνούντων.

Στο βάθος του σχεδιασμού αυτού φαίνεται να υπάρχει πάντα το σενάριο των εκλογών, αφού είναι προφανές ότι μία κυβέρνηση μειοψηφία, όπως τουλάχιστον εκφράζεται η συμπολίτευση στα βασικά θέματα, να συνεχίσει για πολύ. Επιπλέον είναι εξίσου σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει καν να ακούσει για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» ή «ειδικού σκοπού», αποκλείοντας εκ των προτέρων οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

 

Παγιώθηκε το ρήγμα

Στη δεύτερη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο ο πρωθυπουργός οριακά μόνο «μάζεψε» τους αντάρτες, Η Βουλή υπερψήφισε με 230 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ 63 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και δύο ήταν απόντες, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά περι τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ψήφισαν «όχι», έναντι 32 της περασμένης Τετάρτης.

Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».

Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης, είναι οι υπόλοιποι 30 βουλευτές που επανέλαβαν την ψήφο τους και ψήφισαν «όχι».

Πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «ΟΧΙ» μετατοπίστηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ΝΑΙ) και η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ΝΑΙ).

Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ΝΑΙ» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και ΝΑΙ στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει ΝΑΙ.

Τέλος οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ΝΑΙ» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».

 

Κατά την ψηφοφορία:

-Ένα «όχι» έγινε «ναι» (Βαρουφάκης)
-Τέσσερα «παρών» έγιναν «ναι» (Κατριβάνου, Μπαξεβανάκη, Μιχαλάκη, Καραγιαννίδη)
-Ένα «όχι» έγινε «παρών» (Δερμιτζάκης)
-Δύο «ναι» έγιναν «παρών» (Κασσιμάτη, Τζήκα-Κωστοπούλου)
-Ακόμα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο ένα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *