Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Με μηνύσεις απειλεί η BAYER για την «Κρητική Ασπιρίνη»

Με μηνύσεις απειλεί η BAYER τo cretanmagazine.gr, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το site μας. Θέμα βέβαια με το οποίο είχαν ασχοληθεί τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.


Αναλυτικά το mail που λάβαμε αναφέρει:

ΠΡΟΣ

CRETANMAGAZINE.GR

Κύριοι,

Πρόσφατα διαπιστώσαμε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας δημοσιεύματος, που αναφέρεται σε ένα σκεύασμα για την περιγραφή του οποίου επανειλημμένα γίνεται χρήση της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” (“κρητική ασπιρίνη” ή /και “νέα κρητική ασπιρίνη”  ή /και “ελληνική ασπιρίνη” ή /και “βιολογική ασπιρίνη” ή /και “κρητική ελληνική ασπιρίνη” ή /και “ασπιρίνη κατά της γρίπης” ή /και “ασπιρίνη από την Κρήτη”).

Όπως σας είναι γνωστό, η εταιρεία BAYER AG είναι νόμιμος δικαιούχος σειράς φημισμένων σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”. Τα σήματα αυτά προστατεύονται πλέον της 100ετίας για να διακρίνουν ένα παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, που περιέχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

Η κατά οποιονδήποτε τρόπο αναφορά της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με δεύτερη ή και περισσότερες λέξεις /απεικονίσεις, είτε ως τίτλος, είτε στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας, προσβάλλει τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της εταιρείας μας επί του διεθνώς φημισμένου σήματός της “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, προκαλώντας ζημία α) στους καταναλωτές τους οποίους και παραπλανεί κατάφωρα, αφού η ΑΣΠΙΡΙΝΗ συνιστά φαρμακευτικό προϊόν με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ενώ η φερόμενη ως “κρητική ασπιρίνη” είναι διατροφικό συμπλήρωμα που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης και β) στην ίδια την BAYER AG,  αφού η εν λόγω διαφημιστική προώθηση από την ιστοσελίδα σας του νέου σκευάσματος υποσκάπτει κατάφωρα την φήμη των σημάτων της.

Η παραπάνω ανακριβής και παραπλανητική συμπεριφορά είναι παράνομη, παραβιάζοντας σωρευτικά διατάξεις περισσότερων νόμων και ιδίως εκείνες περί σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, παραπλάνησης καταναλωτή, προσβολής προσωπικότητας και άλλες. Μάλιστα, ο παράνομος χαρακτήρας της συμπεριφοράς σας και η κακόβουλη πρόθεση προκύπτει και από το ότι οι ίδιοι οι εμπνευστές του νέου προϊόντος σας έχουν –κατά τα δικά σας δημοσιεύματα- επισημάνει ρητά ότι “ δεν υπάρχει το όνομα κρητική ασπιρίνη, και μην το λέτε, ούτε είναι φάρμακο….”.

Επίσης με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας παραβιάζονται επιπλέον στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας λόγω ανακριβούς και παραπλανητικής αναφοράς σε σήμα τρίτου χωρίς σχετική άδεια του δικαιούχου.

Για τους λόγους αυτούς

Σας Kαλούμε

α) Να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”

β) Να αποσύρετε κάθε λεκτική ένδειξη, άλλη αναφορά και οιαδήποτε απεικόνιση ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ/ASPIRIN με ή χωρίς το περίγραμμα της νήσου Κρήτης

γ) Να αναρτήσετε ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στη ιστοσελίδα σας με αναφορά στο προσβλητικό δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι οι ενδείξεις “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” αποτελούν καταχωρημένο σήμα της BAYER AG και ότι εκ παραδρομής έγινε η χρήση της ένδειξης αυτής στο δημοσίευμα.

γ) Να ενημερώσετε εγγράφως την εταιρεία μας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου μας εντός τριών (3) ημερών από την λήψη της παρούσας, ότι ανταποκριθήκατε προς στις νόμιμες υποχρεώσεις σας, κοινοποιώντας ταυτόχρονα στο παρακάτω e-mail την διορθωτική ανακοίνωση.

Άλλως θα προβούμε, για την προστασία των εννόμων συμφερόντων μας, στην άσκηση όλων των προβλεπομένων εκ του νόμου ενδίκων μέσων ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής, συμπεριλαμβανομένης της αξιώσεως αποζημίωσης και λοιπών κυρώσεων.

Αθήνα, 05.11.2015

ΓΙΑ ΤΗΝ BAYER AG

 

Το σκεύασμα Cretan Iama, αυτό που ονομάστηκε από τους δημοσιογράφους “κρητική ασπιρίνη” όπως άλλωστε δηλώνουμε στην πλειοψηφία των αναφορών μας, δεν είναι φάρμακο αλλά διατροφικό συμπλήρωμα.

Σε όλα μας τα δημοσιεύματα ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αναφέρουμε το σκεύασμα ως επονομαζόμενη (από τα μέσα ενημέρωσης) “κρητική ασπιρίνη” (πάντα σε εισαγωγικά) ενώ και στο δημοσίευμα που κάνει αναφορά η εταιρεία υπάρχει σχετικό επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με τον χαρακτήρα του σκευάσματος ως “διατροφικό συμπλήρωμα” με σχετικές μάλιστα παραπομπές σε παλαιότερα κείμενά μας. Και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα οι λέξεις κρητική ασπιρίνη βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά. Στον γραπτό λόγο της ελληνικής γλώσσας η χρήση εισαγωγικών («») υποδηλώνει ακριβώς ότι η φράση ή το νόημα που περικλείνεται εντός τους, ενώ παρίσταται ως τέτοιο ΔΕΝ είναι στην πραγματικότητα εκείνο που δηλώνεται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός κάποιου νεαρού ταλαντούχου ποδοσφαιριστή ως “Έλληνα Μέσι”. Δε σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι ο Μέσι, ούτε ότι είναι από την Αργεντινή ή παίζει στην Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά