Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Μοίραζε προεκλογικά αστέρια σε ξενοδοχεία η Όλγα Κεφαλογιάννη

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπουργικές αποφάσεις που έχριζαν «πεντάστερα» ξενοδοχεία, έως τις 23 Γενάρη, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στην Βουλή 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν ανάκληση και διοικητική έρευνα για ξενοδόχους που ωφελήθηκαν.


Βάφτιζε … «πεντάστερα» ξενοδοχεία με προδιαγραφές σαφώς υποδεέστερες, η πρώην υπουργός Τουρισμού, ‘Ολγα Κεφαλογιάννη. Μάλιστα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύονταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και 2 μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου!

Αυτό υποστηρίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλη, 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τoν υπεύθυνο τουριστικής πολιτικής Νίκο Συρμαλένιο, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν «η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε και δημοσίευσε σε ΦΕΚ από την 01.01.2015 έως και 23.01.2015, δηλαδή μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25.01.2015 και μέχρι και δυο ημέρες πριν από αυτές, σημαντικό αριθμό υπουργικών αποφάσεων, που, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο τους, δεν αντιμετωπίζουν θέματα άμεσων ή έκτακτων συνθηκών, που θα δικαιολογούσαν την έκδοσή τους, αλλά περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ιδιαίτερης σημασίας, που ανατρέπουν τους κανόνες ανέγερσης και λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων».

Αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως  «παρακάμπτοντας τον αντιδεοντολογικό χαρακτήρα της έκδοσης των εν λόγω Υ.Α., που αποτελεί πάντως σοβαρό πολιτικό θέμα, επικεντρώνουμε κατωτέρω την παρούσα σε δύο από τις εν λόγω Υ.Α :

Την ΥΑ αριθμ. 216  «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (ΦΕΚ 10/Β/14 /Β09.01.2015), με την οποία υποβαθμίζονται δραματικά οι τεχνικές προδιαγραφές έναντι των λειτουργικών, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τότε με το ΠΔ 43/2002, όπως είχε τροποποιηθεί και κωδικοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι ξενοδοχεία χαμηλών και μεσαίων κατηγοριών, που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους, να σπεύδουν να χαρακτηριστούν και να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας υψηλών κατηγοριών (4* ή και 5*).

Πέραν του γεγονότος, ότι η εν λόγω «ευχέρεια» συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ξενοδοχειακές μονάδες των υψηλών κατηγοριών,  που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα με τις προϊσχύουσες πολύ απαιτητικές προδιαγραφές, το σοβαρό πρόβλημα που κινδυνεύει να δημιουργηθεί είναι η συνολική υποβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων της Χώρας και η ανομοιόμορφη προσφορά υπηρεσιών από μονάδες, που έχουν -υποτίθεται- την ίδια κατηγορία και θεωρητικά το ίδιο επίπεδο. Συνεπώς, η προσπάθεια των τελευταίων 15 ετών για τη δημιουργία, με σημαντική μάλιστα συμμετοχή του Δημοσίου, μονάδων υψηλής στάθμης θα ακυρωθεί επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της τουριστικής μας προσφοράς

Την ΥΑ αριθμ. 219 « Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων − διαμερισμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα» (ΦΕΚ/Β/ 12.01.2015), σύμφωνα με την οποία μια πολύ σοβαρή αρμοδιότητα του Κράτους, η κατάταξη, που δια νόμου είχε αφαιρεθεί από τον ΕΟΤ και μεταφερθεί στο ΞΕΕ, πραγματοποιείται ουσιαστικά από ιδιωτικές εταιρείες, που πιστοποιούνται στο ΕΣΥΠ. Έτσι, η κρίσιμη εργασία της κατάταξης περνά ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, που ήδη πολλαπλασιάζονται και διεκδικούν μέρος του έργου, έχοντας προφανώς από καιρό προετοιμαστεί σχετικά, αφού η διαπίστευση είναι λογικό να απαιτεί κάποιο χρόνο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την αρμόδια υπουργό ‘Ελενα Κουντουρά «να αποκατασταθεί άμεσα η «ισορροπία» ανάμεσα στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ξενοδοχείων, ώστε τελικά να αποφευχθεί η λειτουργία ξενοδοχείων ίδιας κατηγορίας, με μεγάλες αποκλίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και η συνακόλουθη σύγχυση των καταναλωτών και δυσφήμηση της τουριστικής προσφοράς της χώρας».  Επίσης «να επαναφέρει την κατάταξη των ξενοδοχείων σε δημόσιο φορέα, αφού αυτή αποτελεί υποχρεωτική διοικητική πράξη και όχι πιστοποίηση ή να ελέγξουν με οποιοδήποτε αποτελεσματικό τρόπο την πιστοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών». Τέλος «να διατάξει διοικητική έρευνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης εσωτερικής πληροφόρησης και προετοιμασίας ιδιωτών για την  διαπίστευσή τους στο ΕΣΥΠ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοση της σχετικής απόφασης».

 

www.thepressproject.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *