Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Να και οι κοσκινιστοί χοχλοί!

Στη Κρήτη τα κοκκινιστά τα λέγανε και “κοσκινιστά”, ίσως επειδή με το κόσκινο είχανε πιό στενή σχέση!


Μπορεί τα να ονομαστήκανε κοκκινιστά επειδη κυριαρχεί η τομάτα και οχι το λεμόνι.

Ετσι κάνανε κοκκονιστό το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια αλλα και τσι χοχλιούς!

Δε θα ξεχάσω από το νονό μου το Παπαδόκωστα στο Ηράκλειο, που με φιλοξενούσε ένα φεγγάριπου έκανα φροντιστήρια, ήντα κοκκινιστά μου έκανε!

Και τα κοκκινιστά του? πιτσουνάκια περιστεράκια παρακαλώ!

Ακόμα θυμάμαι το μικρό κατσαρολάκι του με τα πιτσουνάκια μέσα πως τα έψηνε με τοματούλα, λίγο λάδι και νερό.

Η νοστιμιά του κοκκινιστου περιστεριού απερίγραπτη!

Τα κοσκινιστά τώρα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Κρήτη, έχουν τους φανατικούς τους φίλους!

Ετσι καθόλου σπάνιο φαγητό στο τραπέζι του κρητικού, και οι χοχλοί οι κοσκινιστοί!
Πάντα η νοικοκυρά θα τσι καλοπλύνει, θα τσι τρυπήσει για να μπαίνει ζουμάκι και να γίνονται θεικά στο ρούφηγμα!

Θα τσι τσιγαρίσει με λαδάκι κρεμμυδάκι πιπεράκι, και σαν τσιγαριστούν θα συνεχίσει το βράσιμο με τομάτα σε χονδρα κομμάτια και νερό!

Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η…παρασθιά, αν η φωθιά δεν είναι δυνατή και τσικνώσουν.

Το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο συνοδευτικό του κόκκινου επίσης κρασιού της κανάτας!

Κείμενο – φώτο – Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά