Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεράντζι γλυκό κουταλιού

Ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που η γλυκόπικρη γεύση του το κάνει να έχει μόνο φανατικούς φίλους ή εχθρούς


Για τους φίλους του το κάνει μοναδικό το υπέροχο άρωμά του, το λαμπερό χρώμα του και η εξαιρετική γεύση του. Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για να απολαύσετε το νεραντζάκι γλυκό, μόνο τις φλούδες του τυλιγμένες σε ρολό.

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά νεράντζια, συνολικά οι φλούδες τους θα πρέπει να ζυγίζουν περίπου 1 κιλό [*]
  • 4 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 1/2 μεγάλου λεμονιού το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τα νεράντζια, τα σκουπίζετε και ξύνετε ελαφρά με το τρίφτη τη φλούδα τους. Στη συνέχεια χαράζετε και κόβετε τις φλούδες σε 6-8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος.
  2. Τυλίγετε τις φλούδες σε κυλίνδρους σαν μικρά ρολάκια και με τη βοήθεια μιας μεγάλης βελόνας τους περνάτε έναν έναν σε κλωστή, φροντίζοντας να μην ανοίγουν, σαν χάντρες κομπολογιού. Βάζετε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό και τις βράζετε για 8 λ από το σημείο βρασμού περίπου, τις στραγγίζετε τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις βάζετε με φρέσκο νερό να ξαναβράσουν.
  3. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές ακόμα για να ξεπικρίσουν καλά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε προσεκτικά τη κλωστή και τις αφήνετε σε σουρωτήρι στρωμένο με πετσέτα για να στραγγίξουν καλά. [**]
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 10 λ περίπου. Ρίχνετε μέσα τα ρολάκια από τις φλούδες των νεραντζιών και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λ περίπου. Για να διαπιστώσετε ότι το σιρόπι έχει “δέσει” στάζετε µία σταγόνα πάνω στο νύχι σας και αν αυτή στέκεται και δεν χύνεται το σιρόπι είναι έτοιμο.
  5. Τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να “σταθεί” στη κατσαρόλα μέχρι την επόμενη ημέρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε γυάλινα αποστηρωμένα βάζα (βλέπε πως αποστειρώνετε τα βάζα εδώ). Μπορεί να διατηρηθεί σε καλά κλεισμένα και καλάαποστειρωμένα βάζα μέσα στο ψυγείο μέχρι και 1 χρόνο.

[*] Επιλέξτε χοντρόφλουδα νεράντζια με σφιχτή σάρκα χωρίς χτυπήματα.

[**] Σε αυτό το σημείο τα νεράντζια σας θα πρέπει να έχουν ξεπικρίσει. Αν δεν έχουν ξεπικρίσει τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα αφήνετε μέσα σε κρύο νερό για 16-18 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζετε αν ξεπίκρισαν δαγκώνοντας ένα στο κέντρο του). Αν δεν έχουν ξεπικρίσει τα αφήνετε ακόμα 2-3 ώρες στο νερό συνεχίζοντας να αλλάζετε το νερό. Μετά τα στίβετε ελαφρώς με τα χέρια σας και τα αφήνετε στο σουρωτήρι με τη πετσέτα να κρυώσουν.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νόστιμο γλυκό κουταλιού με καρότο με άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου Υλικά Τρυφερά καρότα: 1 κιλό Νερό: 1300 ml Ζάχαρη: 1200 γρ. Μέλι: 3 κουταλιές...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα ασυνήθιστα φρούτα δίνουν και τα πιο ιδιαίτερα γλυκά Η αλήθεια είναι πως η κλασική αξία στο κουτάλι είναι το κυδώνι, το σταφύλι και...

ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook