Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με το κόμμα της Αριστεράς να χάνει δυνάμεις.

Η διαφορά είναι μόλις μία μονάδα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 22,2% και η ΝΔ 21,2% ενώ τρίτο κόμμα με 6,4% είναι η Χρυσή Αυγή και ακολουθεί το Ποτάμι με 5,1%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παίρνουν μόλις 1,7% και βεβαίως είναι εκτός Βουλής. Τα αποτελέσματα δείχνουν οκτακομματική Βουλή.

Στην εκτίμηση των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129 έδρες και η ΝΔ 75, επομένως για να κάνει κυβέρνηση με κορμό το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει είτε να συνεργαστεί με τη ΝΔ είτε με τουλάχιστον δύο κόμματα αφού αποκλείεται η Χρυσή Αυγή που παίρνει 23 έδρες.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως το 79% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 73% θεωρεί πως πλέον δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός «μνημονιακός» και «αντιμνημονιακός».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχει και η τάση της κοινής γνώμης έναντι των άλλων κομμάτων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν έναντι των χαρακτηρισμών «μνημονιακός» – «αντιμνημονιακός», που είχαν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Μόλις 2,1% χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Marc για τον Alpha.

Η πρόθεση ψήφου καταγράφεται ως εξής (σε παρένθεση η προηγούμενη επίδοση της δημοσκόπησης της 3ης Ιουλίου):

ΣΥΡΙΖΑ: 25,3% (31,9%)Νέα Δημοκρατία: 23,2% (19,6%)Ποτάμι: 5,8% (4,9%)Χρυσή Αυγή: 5,5% (3,9%)ΠΑΣΟΚ: 4,4% (4,4%)ΚΚΕ: 4,2% (4,1%)Λαϊκή Ενότητα: 3,8%Ενωση Κεντρώων: 3,8%ΑΝΕΛ: 3% (2,9%)ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%Αλλο κόμμα: 0,9% (2,9%)Αδιευκρίνιστη ψήφος 18,8% (21,3%)

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σαφώς με 60,3% έναντι 19,4% της ΝΔ.

Δημοσκόπηση της MRB που φιλοξενεί η εφημερίδα “Αγορά” που κυκλοφορεί το Σάββατο, δίνει προβάδισμα 1,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση αυτή, όπως και άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δείχνει πως πάμε σε ντέρμπι.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας ανεβαίνει στις 2,2 μονάδες.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η MRB δίνει: ΣΥΡΙΖΑ 24.6, ΝΔ 22.8, Χρυσή Αυγή 6.2, Ποτάμι 5.6, KKE 4.7, Ένωση Κεντρώων 4.7, Λαϊκή Ενότητα 4.2, ΠΑΣΟΚ 3.9, ΑΝΕΛ 2.3.

BBmcqqa

BBmcqq8

BBmcdxJ

BBmcdxE

BBmbQVR