Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Στην 89η θέση η χώρα μας στην ελευθερία του τύπου- Ενοχοποιούν όποιον δημοσιογράφο ασκεί κριτική – Καταργούν τα Ταμεία των δημοσιογράφων και βάζουν στο χέρι τα αποθεματικά- Διαλύουν τον κλάδο τον ΜΜΕ – Συρρικνώνουν το τηλεοπτικό τοπίο στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους


O εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ελευθερίας του Τύπου βρίσκει τον κλάδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση: Η κυβέρνηση απαξιώνει ΜΜΕ και δημοσιογράφους, ρημάζει τα ασφαλιστικά τους ταμεία, μειώνει τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις αυξάνοντας την ανεργία, αδιαφορεί για την οικονομική στενότητα που τους αφήνει απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα της ελευθερία του Τύπου, που καθιέρωσε το 1993 η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, δημοσιοποίησαν την έκθεσή τους που δείχνει ότι η δημοσιογραφία ανά τον κόσμο είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα καθώς το 2015 έχασαν τη ζωή τους 110 δημοσιογράφοι, 27 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επτά άτομα που είχαν γενική συνεργασία με ΜΜΕ.

Η έκθεση μόνο τιμητική δεν είναι για την χώρα μας αφού σε σύνολο 180 χωρών την κατατάσσει στην 89η θέση και προτελευταία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά η χώρα μας δεν είναι όπως η Τουρκία -που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλη με τις διώξεις δημοσιογράφων και περιορισμό των Μέσων Ενημέρωσης-, όπου όποιος δημοσιογράφος ασκεί κριτική στον Ερντογάν του φοράνε χειροπέδες. Ούτε βέβαια όπως πολλές αφρικανικές χώρες όπου δημοσιογράφοι που τολμούν να μιλούν ελεύθερα δολοφονούνται ή αραβικές χώρες όπου οι ενοχλητικές ιστοσελίδες απαγορεύονται με αποφάσεις των κυβερνήσεων.

 

Πιέσεις – ενοχοποίηση -οικονομικός στραγγαλισμός

Ωστόσο, οι πιέσεις, ο οικονομικός στραγγαλισμός και η ενοχοποίηση ΜΜΕ και δημοσιογράφων που συντελείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε κάθε περίπτωση δεν περιποιεί τιμή σε μία ευρωπαϊκή χώρα και κάνει την δημοσιογραφία στην χώρα και την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό μία δύσκολη υπόθεση.

Έρχεται δε να συμπληρώσει την εικόνα κατάρρευσης του κλάδου: Εξαιρετικά υψηλή ανεργία, καθυστερήσεις πληρωμών δύο ή τριών μηνών ακόμη και σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης λόγω της συνολικής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της διαφήμισης, πλήρη αποσάθρωση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού των δημοσιογράφων με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μεθόδευση για τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με την διαδικασία της χορήγησης περιορισμένου αριθμού αδειών που θα εντείνει την κρίση και θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Όσο η κυβέρνηση αποκτά καθεστωτικά χαρακτηριστικά η επιχείρηση απαξίωσης των ΜΜΕ εντείνεται. Ο πραγματικός λόγος βέβαια είναι οι δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, που δεν υπακούει στην ιδεοληψία της, και αυξάνονται από την διαχειριστική της ανεπάρκεια. Είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας του κυβερνητικού επιτελείου το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε την Μεγάλη Παρασκευή. “Τις τελευταίες μέρες και ενόσω μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο λεπτό σημείο της, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς εντεινόμενης παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας, από μεγάλη μερίδα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ…Δεν μας είναι ξένη, ούτε πρωτόγνωρη αυτή η τακτική.

Από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα η διαπλοκή έχει παίξει, αρκετές φορές, τα “ρέστα” της. Σήμερα, παρότι δεν τους έχει μείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας, επιμένουν πεισματικά. Αναμενόμενο. Δε τους έχει απομείνει άλλη ελπίδα. Με ανυπόστατα δημοσιεύματα προσπαθούν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν κλίμα καταστροφής και διαφωνιών ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης”. Κλείνει ειρωνικά και υβριστικά η κυβερνητική ανακοίνωση: “Σήμερα, λόγω της ημέρας, αντί άλλης απάντησης και αυτονόητων διαψεύσεων σε πρωτοσέλιδους τίτλους φθηνής προπαγάνδας, στέλνουμε στους εκδότες των συγκροτημάτων της διαπλοκής και της κίτρινης δημοσιογραφίας, τις ευχές και τη κατανόηση μας”. Η κριτική που ασκούν ΜΜΕ και δημοσιογράφοι συνδέεται συλλήβδην με την διαπλοκή και ενοχοποιείται.

Η ανακοίνωση αποπνέει ολοκληρωτική νοοτροπία, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιεύματα, ούτε μπαίνει στον κόπο να αποδείξει γιατί έχουν λάθος, αντίθετα γενικεύοντας απαξιώνει και ενοχοποιεί κάθε δημοσίευμα ή Μέσο Ενημέρωσης που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Τον δρόμο έχει δείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος σε κάθε ευκαιρία από το βήμα της Βουλής στρέφεται συνολικά και γενικευτικά κατά των ΜΜΕ. Την σκυτάλη παίρνουν μέτα υπουργοί του όπως ο κ. Πολλάκης και βουλευτές οι οποίοι στα τηλεοπτικά παράθυρα κατηγορούν κάθε δημοσιογράφο που ασκεί κριτική για διαπλοκή.

 

Διαλύει τον κλάδο των ΜΜΕ

Αποκαλυπτική της εχθρότητας της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο των εργαζομένων στην ενημέρωση, είναι η πολυήμερη απεργία που κήρυξαν την περασμένη εβδομάδα οι Ενώσεις των εργαζομένων. Αν και πολλοί διαφωνούσαν με την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου διεκδίκησης, ωστόσο όλοι συμφωνούσαν στο δίκαιο των αιτημάτων και στην ανάγκη αντίδρασης σε μία πολιτική που οδηγεί στην εξόντωση του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστική η αμέριστη στήριξη στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στους κινδύνους που συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά Ταμεία, που διακήρυξαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι 53 δημοσιογραφικών Ενώσεων, στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο ψήφισμά τους οι Ενώσεις επισημαίνουν τους κινδύνους, οι οποίοι ελλοχεύουν στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, με το οποίο, όπως τονίζουν, καταργούνται τα Ταμεία των δημοσιογράφων, τα οποία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποιούνται τα πλεονάσματα τους, για να εξυπηρετηθεί το εξ ορισμού ελλειμματικό ενιαίο ταμείο που δημιουργείται.

Είναι τραγικό ότι ο αρμόδιος υπουργός ούτε γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχει για τον κλάδο το νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει, ούτε υπάρχει κάποιο σχέδιο για να δοθεί διέξοδος για την επόμενη ημέρα. Οι συζητήσεις που έχει κάνει με εκπροσώπους των ιδιοκτητών είναι απογοητευτικές.

 

Συρρίκνωση του τηλεοπτικού τοπίου και αύξηση της ανεργίας

Χαρακτηριστικό της αντίληψης της κυβέρνησης είναι και η διά νόμου θέσπιση των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας καίτοι υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για περισσότερες, που θα απέφεραν μεγαλύτερα έσοδα από την δημοπράτηση, θα ευνοούσαν την πολυφωνία και θα εξασφάλιζαν περισσότερες θέσεις εργασίας. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει ένα ελεγχόμενο τηλεοπτικό τοπίο, με τέσσερις σταθμούς περιορισμό της πολυφωνίας και μείωση των θέσεων εργασίας για τον κλάδο, αφού κάποιοι από τους σταθμούς που τώρα εκπέμπουν θα κλείσουν.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος “καναλάρχης υπουργός” όπως τον έχει χαρακτηρισει η αντιπολίτευση σκέπτεται να δώσει μία ακόμη άδεια -λέγεται ότι οι σχετικές συνεννοήσεις στο παρασκήνιο έχουν γίνει. Όλοι συμφωνούν ότι πίσω από το προπέτασμα της μάχης κατά της παλαιάς διαπλοκής, η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκαθιδρίσει την δική της νέα διαπλοκή.

Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία από μία “αριστερή κυβέρνηση” για τους εργαζόμενους στον κλάδο, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, για τις συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους. Αντί γι αυτό καταστρέφει τα ταμεία τους, μειώνει τον αριθμό των επιχειρήσεων, αδιαφορεί για την οικονομική στενότητα στην αγορά που πιέζει τις επιχειρήσεις και τους αφήνει απλήρωτους για μήνες. Ένδειξη όμως βαθιά αντιδημοκρατικής νοοτροπίας είναι ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τις εσωτερικές διεργασίες στα Μέσα Ενημέρωσης, την ύπαρξη διαφορετικών φωνών ακόμη και μέσα στο ίδιο Μέσο, και ταυτίζει τους δημοσιογράφους γενικευτικά με την ιδιοκτησία των Μέσων.

protothema

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά