Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πως φτιάχνουμε χαρουπόμελο

Τωρα πια που μέστωσαν τα χαρουπια, οσοι εχουν τη δυνατότητα, και είναι κοντά στη φύση, ας μην ξεχασουν και φετος να φτιαξουν το δικο τους χαρουπομελο!


Το χαρουπι αν δεν ειναι αμεστωτο αμα το σπασεις εχει μεσα κυψελες γεματες μελι και ζαχαρη!.

Ομως τα χαρουπια που εχουν πεσει απο το καλοκαιρι, κατω απο τη χαρουπια ειναι ανεπαλιασμενα, και Σεπτεμβρη η Οχτωμβρη, ειναι σαφως πιο νοστιμα!

Ετσι ειχε φυγει η πολυ στυφαδα και ετσι ειναι πιο ωραια για να γινουν χαρουπομελο!

Το λεω αυτο γιατι πολλοι παραπονιουνται οτι ειναι στυφο το χαρουπομελο.

Στην ουσια ειναι πετιμεζι, αλλα λογω του δυσπροσφερτου στη προφορα ”χ α ρ ο υ π ο π ε τ ι μ ε ζ ο”, προτιμά ο λαος μας να το λεει πιο στρωτα χαρουπομελο!

xaroupi3

Ειναι ανωτερο απο φαρμακο, και αυτο το ηξεραν πολυ καλα οι παλιοι, και φροντιζαν παντα να το εχουν σπιτι!

Κι αν ακομα δεν ειχαν τα παιδια τους προβληματα με το στομαχι, διάρροιες κλπ, θα μπορουσαν καλυστα το πετιμεζι αυτο να το βαλουν και στις τηγανητες!

Τωρα πως θα το φτιαξετε?

Δεν ειναι δυσκολο, και θα σας πω τον απλο τροπο…

Βρισκουμε περι τα 2,5 κιλα χαρουπια, γερα και εύρωστα, ει δυνατον να εχουν και μελι μεσα!

Αυτο το διαπιστωνουμε αμα τα σπαμε στα δυο

xaroupi4

Στο σπιτι τα πλενουμε να ειναι καθαρα.

Στο σπιτι τα εχουμε σε μια λεκανη, και μεσα εκει τα σπαμε σε μικρα κοματακια, ενα δυο εκατοστα το καθε ενα!.

Βαζουμε σε μια αλλη λεκανη 6 κιλα νερο.(4 μπουκαλια κοκακολας)

Ριχνουμε το κομενο χαρουπι στο νερο.

Εγω, επειδη με πιεζε ο χρονος τα αφησα στο νερο 3 μερες.

Οποτε περνουσα απο κοντα ποτε ποτε, τα ανεκατευα.

Αυτο καθε μερα.

xaroupi1

Την τριτη μερα τα εβαλα στην κατσαρολα και τα εβρασα οπως ειναι για 10 λεπτα.

Εδω ειναι το μυστικο, οτι με το πολυ βρασιμο στυφιζει μετα το χαρουπομελο.

Αφου τα κατεβασα τα περασα στο σουρωτηρι, τα πιεζα και λιγακι με ενα κουταλι να στραγγιισουν, και εβαλα το σουρωμενο υγρο σε αλλο δοχειο, και το αφησα εκει να κατασταλαξει για ενα 24ωρο.

Την επομενη μερα αδειασα απο την κατσαρολα με προσοχη, σε αλλη κατσαρολα!

Εδω πλεον αδειαζω το καθαρο υγρο, και αφησα τα κατακαθια στον πατο της αλλης κατσαρολας.

xaroupi2

Πηρα το καθαρο υγρο που εβαλα στη νεα κατσαρολα, και το εβρασα μεχρι να μεινει απο ολα αυτα, 1 κιλο περιπου!

Το αποτελεσμα με δικαιωσε γιατι το χαρουπομελο μου για πρωτη φορα, δεν ηταν καθολου στυφο αλλα απεναντιας γλυκο σα πετιμεζι και ευχαριστο στη γευση!

Κειμενο – Φωτογραφιες: Γεωργιος Χουστουλακης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

4 Comments

4 Comments

  1. Pingback: Χαρουπιά: Ο χαμένος κρητικός θησαυρός

  2. Καλλιρρόη

    12 Σεπτεμβρίου 2019 at 17:10

    Καλησπέρα. Είναι η δεύτερη που φτιάχνω χαρουπόμελο, και παρότι η πρώτη φορά με δικαίωσε αρκετά, ψάχνω για διαφορετικούς τρόπους που ενδεχομένως να δώσουν ακόμα πιο έντονη γεύση.
    Παρατήρησα ότι βράζετε πρώτα τα χαρούπια με το νερό τους , το αφήνετε και μετά βράζετε μόνο το υγρό την επόμενη μέρα. Εγώ αφότου μουλιάσουν τα χαρούπια, παίρνω αυτό το υγρό και το βράζω απευθείας, όχι μαζί με τα χαρούπια.
    Υπάρχει κάποιος λόγος που το κάνετε αυτό με το έξτρα βράσιμο ? Στον τρόπο μου χάνω κάτι?

    Ευχαριστώ ! 🙂

    • CretanMagazine

      12 Σεπτεμβρίου 2019 at 21:42

      Πατήστε πάνω στο «Γεώργιος Χουστουλάκης» και μιλήστε με τον κύριο Γιώργο στο Facebook, ρωτήστε τον ότι θέλετε. Ευχαριστώ.

    • Νίκος

      19 Νοεμβρίου 2019 at 16:28

      Από ότι καταλαβαίνω την επόμενη μέρα άλλαξε και σκεύος για να μην μείνουν τα κατακάθια στο υγρό που θα γίνει πετιμέζι(μέλι). Που μάλλον ήταν και πολλά γιατί τα πίεζε με το κουτάλι για να βγάλουν τους χυμούς τους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρατήρησα ότι τα χαρούπια που είχαν περάσει το καλοκαίρι και είναι επάνω στη χαρουπιά, είτε κάτω στο έδαφος είναι απαλά, «ανεπαλιασμένα» όπως τα λένε...