Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πως φτιάχνουμε μεγάλες ελιές στην άλμη

Οι ελιές μας θα τρώγονται σε 3 μήνες!

Μια συνταγή θα πούμε σήμερα, θα μας χρειαστεί στην περίπτωση που έχουμε μαζέψει μεγάλες και χονδρές ελιές, δηλαδή γαϊδουριές, μηλολιές, ελιές Αμφίσης κλπ, γιατί απλά εμείς θέλουμε χορταστικές ελιές, και να μην παίζουμε με τα μικρά … ελιδάκια!

Ιδανικές βέβαια είναι οι ελιές Αμφίσης για αυτή την περίπτωση.

Ο εμπνευστής της πατέντας μας υπόσχεται ότι οι ελιές μας θα τρώγονται μέσα σε τρείς μόνο μήνες, και μάλιστα θα έχουν διατηρήσει και το πράσινο χρώμα τους!

Φτιάχνοντας …θαλασσινό νερό!

Μας είπαν πως το μυστικό δεν είναι στην αναλογία, ελιές – αλατόνερο, αλλά κρύβεται απλά στην αλμύρα που θα φτιάξουμε! Η αλμύρα μας θα έχει την ίδια σύσταση με το θαλασσινό νερό, μόνο που εκείνο δεν το εμπιστευόμαστε πάντα λόγω, ότι έχει μικρόβια βακτηρίδια κλπ.

Εμείς όμως θα έχουμε το δικό μας «θαλασσινό» νερό, και μάλιστα πεντακάθαρο!

Σαν φτιάξουμε την αλμύρα μας, τότε απλά αντικαθιστούμε το νερό που καταλαμβάνουν οι ελιές μας στα διαφανή βάζα μας, με το αλμυρό νερό!

Για να φτιάξουμε λοιπόν το «θαλασσινό νερό», μας πρέπει στα 5 κιλά νερό, να ρίξουμε 400 γραμμάρια αλάτι. Επιπλέον ρίχνουμε και 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού ξινό, και 3 φετούλες λεμόνι ανά βάζο. Αν θέλουμε μισή ποσότητα, ξέρουμε. Στα 2,5 κιλά νερό, 200 γρ αλάτι, ένα κουταλάκι ξινό, 3 φετούλες λεμόνι ανά βάζο, αν έχουμε λιγότερες ελιές.

Να πούμε όμως, πως στην αγορά υπάρχουν πλαστικά βάζα διάφανα (μεγάλα σουπερ μαρκετ -λαϊκές), τα οποία έχουν επάνω ειδικό μηχανισμό, που σπρώχνει τις ελιές να είναι όλες χωμένες μέσα στο νερό. Αυτό παίζει μεγάλη σημασία, διότι όλες οι ελιές θα παραμείνουν πράσινες, και δεν θα σκουρύνουν όσες είναι στην επιφάνεια! Είδατε η τεχνολογία προχωράει, ακόμα και στις ελιές της αλμύρας, ή τσακιστές

Αφού λοιπόν βάλουμε τις πράσινες ελιές στα δοχεία, συμπληρώνουμε με την παραπάνω αλμύρα, το λεμόνι σε όλα τα βάζα, και τα κλείνουμε.

Τους 2 πρώτες μήνες, θα επιδιώξουμε να παραμείνουν τα βάζα μας, σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα παρακολουθούμε, και όταν πέφτει η στάθμη , θα συμπληρώνουμε απλώς με νερό.

Αυτό είναι όλο, στους 3 μήνες τρώμε, αλλά μετά αν θέλουμε, στο βάζο μας βάζουμε και λίγο λάδι για να διατηρείται καλύτερα όλο τον χρόνο. Επίσης αν μας αρέσει το ξύδι, ρίχνουμε από δυο με τρεις κουταλιές της σούπας. Βέβαια αυτές οι ελιές αντέχουν και τον δεύτερο χρόνο χωρίς να χαλάσουν.

Αν πάλι δεν έχουμε μεγάλες ελιές πιο μικρές ,όπως καλαμών κλπ, μια χαρά θα γίνουν κι αυτές!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Στην άκρη του δρόμου που πηγαίνει στον Κουδουμά και συγκεκριμένα στο ύψος του Κόφινα, βρέθηκε νεκρός 74χρονος. Τον άτυχο άνδρα βρήκε περαστικός που έτυχε...

ΚΡΗΤΗ

Ο 47χρονος κινούνταν με μοτοσυκλέτα, όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή του ακαριαία

ΚΡΗΤΗ

Το πορτοκαλί πέπλο σκόνης που σκέπασε περιοχές της Κρήτης, σε συνδυασμό με την ζέστη και τις βροχές δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είχε πάει να βοηθήσει τον ξάδελφό του σε αγροτικές εργασίες Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 41χρονος στο χωριό Αγιά Φωτεινή της Έδεσσας όταν καταπλακώθηκε από τρακτέρ. Σύμφωνα με...

ΚΡΗΤΗ

Σεισμός τώρα σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης. Έγινε αισθητός και στην Αττική.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ - Όπως είχε αποκαλύψει...

ΚΡΗΤΗ

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, με πλήθος κόσμου να αποχαιρετά το ζευγάρι που ήταν μαζί για πάνω από...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κυρίως, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις...