Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πως φτιάχνουμε μεγάλες ελιές στην άλμη

Οι ελιές μας θα τρώγονται σε 3 μήνες!


Μια συνταγή θα πούμε σήμερα, θα μας χρειαστεί στην περίπτωση που έχουμε μαζέψει μεγάλες και χονδρές ελιές, δηλαδή γαϊδουριές, μηλολιές, ελιές Αμφίσης κλπ, γιατί απλά εμείς θέλουμε χορταστικές ελιές, και να μην παίζουμε με τα μικρά … ελιδάκια!

Ιδανικές βέβαια είναι οι ελιές Αμφίσης για αυτή την περίπτωση.

Ο εμπνευστής της πατέντας μας υπόσχεται ότι οι ελιές μας θα τρώγονται μέσα σε τρείς μόνο μήνες, και μάλιστα θα έχουν διατηρήσει και το πράσινο χρώμα τους!

Φτιάχνοντας …θαλασσινό νερό!

Μας είπαν πως το μυστικό δεν είναι στην αναλογία, ελιές – αλατόνερο, αλλά κρύβεται απλά στην αλμύρα που θα φτιάξουμε! Η αλμύρα μας θα έχει την ίδια σύσταση με το θαλασσινό νερό, μόνο που εκείνο δεν το εμπιστευόμαστε πάντα λόγω, ότι έχει μικρόβια βακτηρίδια κλπ.

Εμείς όμως θα έχουμε το δικό μας «θαλασσινό» νερό, και μάλιστα πεντακάθαρο!

Σαν φτιάξουμε την αλμύρα μας, τότε απλά αντικαθιστούμε το νερό που καταλαμβάνουν οι ελιές μας στα διαφανή βάζα μας, με το αλμυρό νερό!

Για να φτιάξουμε λοιπόν το «θαλασσινό νερό», μας πρέπει στα 5 κιλά νερό, να ρίξουμε 400 γραμμάρια αλάτι. Επιπλέον ρίχνουμε και 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού ξινό, και 3 φετούλες λεμόνι ανά βάζο. Αν θέλουμε μισή ποσότητα, ξέρουμε. Στα 2,5 κιλά νερό, 200 γρ αλάτι, ένα κουταλάκι ξινό, 3 φετούλες λεμόνι ανά βάζο, αν έχουμε λιγότερες ελιές.

Να πούμε όμως, πως στην αγορά υπάρχουν πλαστικά βάζα διάφανα (μεγάλα σουπερ μαρκετ -λαϊκές), τα οποία έχουν επάνω ειδικό μηχανισμό, που σπρώχνει τις ελιές να είναι όλες χωμένες μέσα στο νερό. Αυτό παίζει μεγάλη σημασία, διότι όλες οι ελιές θα παραμείνουν πράσινες, και δεν θα σκουρύνουν όσες είναι στην επιφάνεια! Είδατε η τεχνολογία προχωράει, ακόμα και στις ελιές της αλμύρας, ή τσακιστές

Αφού λοιπόν βάλουμε τις πράσινες ελιές στα δοχεία, συμπληρώνουμε με την παραπάνω αλμύρα, το λεμόνι σε όλα τα βάζα, και τα κλείνουμε.

Τους 2 πρώτες μήνες, θα επιδιώξουμε να παραμείνουν τα βάζα μας, σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα παρακολουθούμε, και όταν πέφτει η στάθμη , θα συμπληρώνουμε απλώς με νερό.

Αυτό είναι όλο, στους 3 μήνες τρώμε, αλλά μετά αν θέλουμε, στο βάζο μας βάζουμε και λίγο λάδι για να διατηρείται καλύτερα όλο τον χρόνο. Επίσης αν μας αρέσει το ξύδι, ρίχνουμε από δυο με τρεις κουταλιές της σούπας. Βέβαια αυτές οι ελιές αντέχουν και τον δεύτερο χρόνο χωρίς να χαλάσουν.

Αν πάλι δεν έχουμε μεγάλες ελιές πιο μικρές ,όπως καλαμών κλπ, μια χαρά θα γίνουν κι αυτές!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τη συνταγή που θα σας παραθέσω στη συνέχεια, είναι μια εξαιρετική συνταγή που την έμαθα από τον φίλο μου τον Ολύμπιο Καζάκη, από το...

Life

Από των αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα από την μινωϊκή εποχή κι’ όλας, η ελιά ήταν και είναι, μόνιμος κάτοικος της Κρητικής Γης, ενώ η...

Themata

Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε η τηλεοπτική ομάδα του γερμανικού καναλιού RTL ένα ρεπορτάζ για τις θετικές εξελίξεις των μέτρων που έλαβαν οι Κρήτες σχετικά με την...

Life

Μετα τη γυναίκα που λεει ο λαος πως ο σατανας τη εκλεισε στο μπουκαλι, και αυτη καταφερε και βγηκε, σειρα εχουν να μπουν τωρα...