Κάθε χρόνο, παραμονή του Αγίου Νικολάου, μετά τον εσπερινό, στο Χωριό Τύλισος Ηρακλείου, γίνεται κέρασμα τηγανητού μπακαλιάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου.
Πώς προέκυψε αυτό το έθιμο του μπακαλιάρου στο όμορφο χωριό της Κρήτης; Τα παλιότερα χρόνια, δεκαετίες 50 και 60, ο Τυλισανός αγωγιάτης, που κατέβαινε στη Χώρα, δηλαδή στο Ηράκλειο, αφού πουλούσε το εμπόρευμά του, κυρίως ξυλεία και αγροτικά προϊόντα, επιστρέφοντας στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο, επειδή τότε ήταν πολύ οικονομικός, φτηνός για τα δεδομένα της εποχής.
Οι Τυλισανοί αγωγιάτες κρεμούσαν τον μπακαλιάρο στους γαιδάρους, καθώς επέστρεφαν στο χωριό. Βλέποντας αυτό οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, κόλλησαν το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” στους Τυλισανούς, επειδή συχνά αγόραζαν τον γνωστό παστό μπακαλιάρο, που έθρεψε γενιές τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη.
Το έθιμο, λοιπόν, και η γιορτή μπακαλιάρου, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Τύλισο, παραμονή του Αγίου Νικολάου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, προήλθε από την παλιά συνήθεια των Τυλισανών.