Ένα ακόμη βήμα για την προσωρινή, όπως προβλέπεται, μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων της Νέας Αλικαρνασού, προκειμένου να απελευθερωθεί η δημοτική έκταση που σήμερα αυθαίρετα καταλαμβάνει, κάνει ο Δήμος Ηρακλείου.
Πρόκειται για έκταση που έχει μισθωθεί τα τελευταία χρόνια από εταιρεία, η οποία, όσο παραμένει ο καταυλισμός στη θέση του, δε μπορεί να προχωρήσει στην σχεδιαζόμενη επένδυσή της.
Χθες ανακοινώθηκε από τη Λότζια πως τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ο Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου Χώρου προσωρινής μετέγκαταστασης των Ρόμα στη θέση “Δυο Αοράκια” Νέας Αλικαρνασσού.
Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, για 652 άτομα (203 οικογένειες) που χωρίζονται σε δύο ομάδες (Α και Β), με επιμέρους πληθυσμούς για την Α 297 και για την Β 355 άτομα, που σήμερα διαβιούν «με εμφανή έλλειψη συνθηκών υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης». Συγκεκριμένα, ο σημερινός καταυλισμός διαθέτει σύνδεση με ύδρευση, δεν διαθέτει -νόμιμη- σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ παρά το ότι αποδέκτης αποχέτευσης (αγωγός αποχέτευσης ακαθάρτων ΔΕΥΑΗ) βρίσκεται πλησίον του συνοικισμού (Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου), δεν διαθέτει δίκτυα ακαθάρτων (μερική εξυπηρέτηση με πρόχειρους βόθρους) καθώς και αντιπλημμυρική προστασία.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους συνοπτικά δημογραφικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου καταυλισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία (22-9-2022) που παραδόθηκαν από το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου, έχουν ως εξής: 189 άνδρες, 186 γυναίκες, 277 παιδιά.
Σε ό,τι αφορά στην απασχόλησή τους, 68 είναι γυρολόγοι / έμποροι, 190 χωρίς εργασία, 59 εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 46 στον δημόσιο, 6 ασχολούνται με επαιτεία, 7 είναι συλλέκτες παλιοσίδερων. Στον σημερινό καταυλισμό ζουν, επίσης, 34 μαθητές νηπιαγωγείου, 117 μαθητές Δημοτικού, 59 μαθητές Γυμνασίου και 6 μαθητές Λυκείου.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση μετεγκατάστασης, προτείνεται σε κοντινή απόσταση η προσωρινή διαμόρφωση δύο διακριτών γειτονιών, «Α» και «Β» για τις δυο ομάδες πληθυσμού που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν, με εξασφάλιση προκατασκευασμένων κατοικιών εμβαδού 40 τ.μ. σε οικόπεδα επιφάνειας περίπου 100 τ.μ.
Αναλυτικότερα:
• Στη γειτονιά «Α» χωροθετούνται 100 κατοικίες, εμβαδού 40τ.μ. έκαστη σε οικόπεδα εμβαδού περίπου 100 τ.μ.
• Στη γειτονιά «Β» χωροθετούνται 109 κατοικίες, εμβαδού 40τ.μ. έκαστη σε οικόπεδα εμβαδού 100τ.μ.
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εύρυθμης και ασφαλούς διαβίωσης των πληθυσμών που θα μετεγκατασταθούν στην υπό μελέτη περιοχή, προβλέπεται επιπροσθέτως η χωροθέτηση κοινόχρηστων κτιριακών υποδομών που θα περιλαμβάνουν:
• Παιδική χαρά, δύο ηλικιακών ομάδων
• Αίθουσα ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών εμβαδού 30τ.μ
• Ιατρείο εμβαδού 30τ.μ.
• Γραφείο ομάδας διαχείρισης εμβαδού 30τ.μ.
• Δύο αίθουσες, μία για κάθε σύλλογο εμβαδού 80τ.μ., που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων, καθώς και γραφείων διοίκησης κάθε συλλόγου.
Η χωροθέτηση των παραπάνω υποδομών προβλέπεται σε κεντροβαρικό σημείο της έκτασης, ανάμεσα στις δύο γειτονιές. Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστούν χώροι καθιστικού με πλακοστρώσεις και πέργκολες σκίασης καθώς και χώροι φύτευσης, δημιουργώντας ένα ενιαίο αισθητικά σύνολο.
Όπως τονίζεται, ο «Οργανωμένος Χώρος Προσωρινής Μετεγκατάστασης λειτουργεί με βάση τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της ιδιωτικότητας, των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, της καταγωγής, του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Επιπλέον διασφαλίζεται η ισότητα στην πρόσβαση ΑΜΕΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες». Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως «Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αυτο-οργάνωση, την αυτο-βοήθεια και στη συμμετοχή των ίδιων των ωφελούμενων στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για την οριστική κοινωνική ένταξη».