Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο καλύτεροι γίναμε πηγαίνοντας μία 90χρονη στο τμήμα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάποια στιγμή στο 2012, καταμεσής της κρίσης και μόλις δύο χρόνια μετά το ΔΝΤ, ο 70χρονος κύριος Αλέκος στο στενό της γειτονιάς μου άρχισε να βγάζει πράγματα από την αποθήκη που είχε στον κήπο


Από ντουλάπες και καναπέδες, μέχρι καρέκλες, παλιούς πίνακες, πορτατίφ και οθόνες υπολογιστών. Μέχρι και κάποια σακάκια και πουκάμισα τα οποία κρέμασε σε κρεμάστρες. Πάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι έγραψε: «ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟ-ΟΣΟ».

Ο κύριος Αλέκος που είχε ήδη την γυναίκα του με καρκίνο και τα έβγαζε κουτσά-στραβά με μία σύνταξη, ζούσε ουσιαστικά από τον μισθό του γιου του. Όταν ο τελευταίος απολύθηκε από την εταιρεία που δούλευε λόγω περικοπών, θέλησε να βοηθήσει το σπιτικό του με τον τρόπο του. Ο κύριος Αλέκος δεν έκλεψε. Δεν έκανε απατεωνιές. Δεν έφαγε λεφτά από την εφορία και δεν την «έφερε» στον κόσμο. Αν το είχε κάνει, πιθανότατα θα είχε στην άκρη και κομπόδεμα. Αποφάσισε να πουλήσει μερικά πράγματα για να μπορέσει να βάλει κάποια λεφτά στην άκρη. Όταν άκουσα την ιστορία της 90χρονης που πουλούσε τα παντοφλάκια, θυμήθηκα αυτή την ιστορία.

Προσπάθησα να φανταστώ την αστυνομία να καταφθάνει την ώρα που όλοι εμείς, οι γείτονες, αγοράζαμε κάτι από τον κύριο Αλέκο για να τον βοηθήσουμε. Προσπαθώ να φανταστώ να του περνάνε χειροπέδες ενώ τους λέει «δεν έχω να αγοράσω φαγητό ρε παιδιά, έχω την γυναίκα μου άρρωστη, δεν είμαι κανένας εγκληματίας». Τι θα έπρεπε να γράφουν την επόμενη μέρα στα social media; Ότι ο κύριος Αλέκος δεν είχε άδεια μικροπωλητή; Ή ότι το Κράτος, όχι κάποια πράσινη-μπλε-κόκκινη κυβέρνηση, αλλά το Κράτος σαν σύνολο τον έφτασαν σε αυτό το σημείο.

Το σενάριο με την 90χρονη είναι ήδη γνωστό και έκανε τον γύρο της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν πρέπει να πω κάτι για το σκηνικό που την φωτογράφησαν ενώ της έπαιρναν τα δαχτυλικά αποτυπώματα.

Καταλαβαίνω ότι αυτή ήταν η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει το όργανο από την στιγμή που η γιαγιά έφτασε ως εκεί, αλλά και πάλι μου φάνηκε τόσο μα τόσο αστείο. Πήγαμε μία γιαγιά στο τμήμα και της πήραμε δαχτυλικά αποτυπώματα ενώ φορούσε παντοφλάκια. Μόνο σε μένα φάνηκε υπερβολικό;

Θέλω να σταθώ όμως σε ένα άλλο σημείο που δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα και αποτελεί το πραγματικό «έγκλημα» στην όλη ιστορία. Διάβασε πως η 90χρονη έχει ζάχαρο, έχει περάσει 2-3 εγκεφαλικά και δεν καταλάβαινε ακριβώς τι συνέβαινε όταν της ζήτησαν να μεταβεί στο τμήμα. Μετά από όλο αυτό το στόρι, η ίδια δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακάνει κάτι τέτοιο έτσι που έμπλεξε.

Το δυστυχές, είναι ότι απογοητεύσαμε την γιαγιά σαν Κράτος, σαν χώρα, σαν άνθρωποι. Στην ηλικία που βρίσκεται, θα έπρεπε να παίρνει μία αξιοπρεπή σύνταξη, θα έπρεπε να απολαμβάνει τα εγγόνια της, να βρίσκεται στο ζεστό της κρεβάτι και να μην ανησυχεί για συνταγογραφήσεις, περικοπές συντάξεων και -φυσικά- να μην είναι αναγκασμένη να πάρει τους δρόμους και να πουλήσει απολύτως τίποτα.

Αυτό της αξίζει στα τελευταία χρόνια της ζωής της και όχι το σημερινό στόρι. Η περιπέτεια που πέρασε, την διαβεβαίωσε -αν δεν την είχε διαβεβαιώσει μέχρι τώρα- πως στην Ελλάδα του 2019 είμαστε ακόμα πίσω σε κομμάτι κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και ενσυναίσθησης.
Σκέφτηκα τον δικό μου τον πατέρα.

Ο οποίος με τσεκουρωμένη σύνταξη και ένα αστείο επίδομα νεφροπαθή, θα έπρεπε να βρει τρόπους να τα βγάλει πέρα αν εγώ δεν είχα δουλειά. Αν δεν υπήρχα καν, μάλλον θα είχε πεθάνει στο κρεβάτι του. Όλες αυτές οι μικρές καθημερινές ιστορίες, δείχνουν το πόσο μακριά είμαστε ακόμη από την έννοια «κοινωνικό κράτος».

Ακόμα όμως και χωρίς όλα τα παραπάνω και παραμένοντας στο βασικό ερώτημα: πόσο καλύτερα νιώσαμε, που πήγαμε μία γιαγιά στο τμήμα επειδή πουλούσε παντοφλάκια;

RatPack.gr

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ακόμα ένας δικηγόρος για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού»

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι δύο δικηγόροι που έχουν συλληφθεί πρόκειται να οδηγηθούν στον ανακριτή


Συνελήφθη σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή, και δεύτερος δικηγόρος για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

2500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για το 2019

Δημοσιεύτηκε

στις

Έχουν προγραμματιστεί για το 2019


Στη διαβεβαίωση ότι «οι 2500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, (εκ των οποίων) 1000 γιατροί και 1500 νοσηλευτές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, προχωρούν κανονικά, γεγονός που θα ανακουφίσει σημαντικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και ειδικότερα των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας» προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Ενώπιον της διοίκησης του νοσοκομείου, γιατρών, νοσηλευτών και εκπροσώπων των εργαζόμενων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι από το 2019 και μετά θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασης προσωπικού όταν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε θέση του ΕΣΥ, σε σχέση αποχώρησης- πρόσληψης ένα προς ένα.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «ως πραγματική απειλή για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ την έλλειψη ειδικευομένων γιατρών» όχι μόνο στο νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και σε πολλές δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας της χώρας. Επεσήμανε ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον «να αντιστρέψουμε το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών, που αυτή την στιγμή αγγίζουν τα 18.000 άτομα», τα οποία εργάζονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τόνισε ότι θα χρειαστεί «να προσφέρουμε κίνητρα για την εκπαίδευσή τους, βελτιώνοντας κάπως το μισθολογικό τους κλιμάκιο», πλην όμως εξήγησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα η χώρα να μπορεί να πληρώσει τις αμοιβές που ισχύουν στις χώρες όπου εργάζονται».

Αναγνώρισε ότι παρόλες τις μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων και τα προβλήματα που προέκυψαν στα νοσοκομεία με αφορμή την οικονομική κρίση, το ανθρώπινο δυναμικό κράτησε ψηλά τη σημαία τής λειτουργίας του ΕΣΥ. Εξήρε τον ρόλο των περιφερειακών νοσοκομείων όπως της Καστοριάς που εφημερεύουν όλο το 24ωρο, χωρίς να υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των ιδιωτικών μονάδων υγείας και παρόλα αυτά καλύπτουν ασθενείς με μια ευρεία γκάμα περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα λειτουργήσει μονάδα κλειστής νοσηλείας με 16 κρεβάτια», ενώ έχουν γίνει οι προσλήψεις του επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως εξήγησε «υπάρχει απόφαση τόσο στη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), που χειρίζεται το θέμα, όσο και στο υπουργείο, να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση, όπου η παρουσία του κοινωνικού κράτους είναι μηδαμινή». Πρόσθεσε ότι τρέχει ήδη η πρόσληψη 30 Φυσιάτρων που θα στελεχώσουν τόσο το κέντρο αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό, του Αμυνταίου, όσο και σε άλλες μονάδες που ήδη ξεκίνησαν την λειτουργία τους.

Σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων και των φορέων του νοσοκομείου, ανακοίνωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και σε θεσμικό επίπεδο η δημιουργία νέου πλαισίου που θα αφορά τους οργανισμούς, στους οποίους βασίζεται η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο είναι από το 1986 και θεωρείται απαρχαιωμένο.

Ο υπουργός Υγείας περιηγήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Μαιευτικής Κλινικής, είδε από κοντά τα οκτώ μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που δώρισε πρόσφατα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην μονάδα Τεχνητού νεφρού, ενώ επισκεπτόμενος την πτέρυγα της Παθολογικής Κλινικής υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει άμεσα το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για τη ριζική ανακαίνισή της, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας θα εγκαινιάσει την μονάδα ΤΟΜΥ στην Κοζάνη και αργότερα θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, προς τιμήν του διευθυντή της Νεφρολογικής κλινικής, Χρηστού Κατσίνα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναδοχής και υιοθεσίας


Την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αναδοχή και την υιοθεσία, ανακοίνωσαν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα».

«Σήμερα, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναδοχής και υιοθεσίας. Οι πολίτες μπορούν να ξεκινήσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και η δυνατότητα οι πολίτες να πηγαίνουν αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του τόπου διαμονής τους.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε επίσης ότι «σήμερα, κάνουμε πράξη έναν νόμο που “γεννήθηκε” για να υπηρετήσει το παιδί και θα υπηρετήσει το παιδί, γιατί ξεκινάει στην πραγματικότητα η εφαρμογή ενός νόμου που αποτέλεσε τομή για τα δεδομένα της κοινωνικής προστασίας στη χώρα» και πρόσθεσε: «Η αρμόδια υπουργός, Θεανώ Φωτίου, εισηγήθηκε έναν νόμο στη Βουλή ο οποίος βάζει πια το ζήτημα της αναδοχής και της υιοθεσίας σε εντελώς νέες βάσεις από αυτές που ίσχυαν στον τόπο μας επί δεκαετίες. Κατοχυρώνει διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας, τεκμηρίωσης, επιστημονικής συμβολής και ελέγχου στην όλη διαδικασία, προκειμένου η αναδοχή και η υιοθεσία να είναι μία ευχάριστη διαδικασία για τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία και τα ίδια τα παιδιά να μπορούν πια να βρουν μία αγκαλιά ή ένα σπίτι που τους περιμένει».

Όπως είπε, μέχρι τη θέσπιση του νόμου, το συγκεκριμένο πλαίσιο ήταν μία «μαύρη σελίδα» για την κατάσταση του κοινωνικού κράτους στη χώρα. «Δεν υπήρχαν σαφείς διαδικασίες ούτε επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης, δεν υπήρχαν ψηφιοποιημένα δεδομένα και δεν γνωρίζαμε πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα. Πλέον, αποκτούμε εικόνα για το σύνολο των παιδιών που είναι στα ιδρύματα στη χώρα μας. Το κάθε παιδί θα έχει το δικό του ηλεκτρονικό φάκελο. Μιλάμε για μία νέα εποχή ψηφιοποίησης», σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ο νόμος εισάγει αξιοπρεπείς και διαφανείς διαδικασίες, οι οποίες είναι σύντομες. «Θέτουμε ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας του νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία», επανέλαβε η κ. Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου χαρακτήρισε ως πράξεις υπέρτατης αγάπης την αναδοχή και την υιοθεσία και, μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που «αυτή η κυβέρνηση το έκανε πράξη».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη