Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: “Κραυγή” αγωνίας από τους γιατρούς ΕΣΥ

Τη σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, παρουσιάζοντας τα προβλήματα τα οποία συνεχώς οξύνονται

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου κάνει λόγο για ξεγύμνωμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στο νομό Ρεθύμνου ενώ τονίζει ότι το αποδυναμωμένο και εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό μετά βίας καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες, χώρια την αυτόνομη πρωινή λειτουργία κάθε κλινικής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι γιατροί έχουν αυξημένα καθήκοντα που δεν αναλογούν σε έναν ειδικευόμενο ή αγροτικό, καταγγέλλοντας παράλληλα και τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Αντίστοιχα, κομβικές κλινικές του Νοσοκομείου εδώ και μήνες υπολειτουργούν, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική ενώ οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών από το Ηράκλειο, με εξαντλητική υπερεφημέρευση και προγράμματα της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και τις έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν, με αποτέλεσμα πλέον ο ασθενής θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και πάλι χωρίς να ξέρει αν θα βρει την υγεία του.

«Δε μένουμε αμέτοχοι, δεν το αφήνουμε στην τύχη του επειδή «έτσι είναι χρόνια τώρα», «μην περιμένεις να αλλάξει». Οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης που σπουδάσαμε μπορούν και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Οι κάτοικοι της περιφέρειας, ο λαός του Ρεθύμνου, της κάθε πόλης και χωριού αξίζουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και αποκατάστασης. Είναι ανάγκη σήμερα να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν», καταλήγει η ανακοίνωση τως Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Η μια μετά την άλλη οι επιστολές, ανακοινώσεις και παραιτήσεις του ιατρικού και συνολικά του υγειονομικού προσωπικού γίνονται γνωστές και αφορούν στις δυσμενείς συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν. Δεν αποτελούν τοπικό φαινόμενο, ούτε ρεθυμνιώτικη ιδιαιτερότητα, το γεγονός ότι δεν έρχονται γιατροί παρόλο που επαναπροκηρύσσονται θέσεις.

Η τελευταία επιστολή του συναδέλφου από την Αγία Φωτεινή καταδεικνύει το ξεγύμνωμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στο νομό. Το αποδυναμωμένο και εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό μετά βίας καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες, χώρια την αυτόνομη πρωινή λειτουργία κάθε κλινικής. Αναλαμβάνουμε αυξημένα καθήκοντα που δεν αναλογούν σε έναν ειδικευόμενο ή αγροτικό, που όμως με όλες μας τις δυνάμεις προσπαθούμε να συμβάλλουμε. 

Για άλλη μια φορά, όμως, καταγγέλλουμε και τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που δουλεύουμε. Κτήρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω σοβαρών ζημιών από σεισμούς, επιβάρυνση των ασθενών για τα αναλώσιμα σε ιατρεία που φιλοξενούνται σε κτήρια πολιτιστικών συλλόγων, ελάχιστος εξοπλισμός για τέτοια ιατρεία (υπάρχει παράδειγμα με ένα εξεταστικό κρεβάτι και μια φιάλη οξυγόνου αλλά χωρίς μάσκες οξυγόνου!). Παράλληλα, υπάρχουν υποδομές και εξοπλισμός που μένουν αναξιοποίητα, γιατί το προσωπικό που υπάρχει δεν αρκεί για να λειτουργήσουν συχνά ούτε σε πρωινή βάρδια (μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια).

Αντίστοιχα, σε κομβικές κλινικές του Νοσοκομείου που εδώ και μήνες υπολειτουργούν, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική. Παρά τα μεγάλα συλλαλητήρια που συλλογικά οι πολίτες απαίτησαν στελέχωση και αναβάθμιση του νοσοκομείου, δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση για το μέλλον. Οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις συναδέλφων από το Ηράκλειο, με εξαντλητική υπερεφημέρευση και προγράμματα της τελευταίας στιγμής. Για πόσο όμως; Στην ίδια μοίρα, με μεγάλη επιβάρυνση βρίσκονται και άλλες κλινικές όπως το ΤΕΠ και η Χειρουργική. Και όλα αυτά στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου από την οποία οι μεγάλοι όμιλοι θα βάλουν πακτωλούς στις τσέπες τους, αλλά τα σπασμένα θα τα φορτωθούν οι εργαζόμενοι, αναλογικά και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και τις έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν και φιλοδοξούν να επαναλάβουν το «θρίαμβο». Σαφώς δεν έγινε εν μία νυκτί, αλλά καταγγέλλουμε τη σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Η κάθε κυβέρνηση ως τώρα έβαζε από ένα λιθαράκι με κάθε νομοσχέδιό της, όπως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, τις επισφαλείς διακομιδές διασωληνωμένων, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, με την πανδημία του κορονοϊού που εξυπηρετήθηκαν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας. Συνολικά, ο ασθενής θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και πάλι χωρίς να ξέρει αν θα βρει την υγεία του. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε την κατάσταση.

Η δική μας άποψη, ως η νέα βάρδια γιατρών, τόσο από τη θέση των ειδικευόμενων, όσο και από τη θέση των αγροτικών, στο πλευρό της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη! Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και εκπαίδευσης και δημόσια-δωρεάν υγεία για τους ασθενείς. Δε μένουμε αμέτοχοι, δεν το αφήνουμε στην τύχη του επειδή «έτσι είναι χρόνια τώρα», «μην περιμένεις να αλλάξει». Οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης που σπουδάσαμε μπορούν και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Οι κάτοικοι της περιφέρειας, ο λαός του Ρεθύμνου, της κάθε πόλης και χωριού αξίζουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και αποκατάστασης. Είναι ανάγκη σήμερα να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Ευτυχώς δεν υπήρχε κάποιος τραυματισμό Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Τυμπακί, στη διακλάδωση για Κλήμα όταν οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και προκάλεσε...

ΚΡΗΤΗ

Μια φρέσκια ιδέα που έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος εύρεσης θέσης στάθμευσης, προκειμένου οι πολίτες να μην ξοδεύουν άσκοπα χρόνο και...

ΚΡΗΤΗ

Ο τραυματίας διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τραυματισμένος ανασύρθηκε ένας άνδρας, τη νύχτα, και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο. Το περιστατικό σημειώθηκε...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι λέει ο ιερέας για το άσεμνο μήνυμα σε 12χρονο αγόρι Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση με τον 40χρονο ιερέα από την Ερμιονίδα που κατηγορείται για...