Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Σε απόγνωση οι μαστιχοπαραγωγοί – Μεγάλες καταστροφές στα μαστιχόδεντρα από την φωτιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε απόγνωση είναι οι μαστιχοπαραγωγοί αλλά και οι άλλοι αγρότες που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη από την φωτιά στην Χίο


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος «η καταστροφή των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτας, Βέσσας και Λιθίου είναι ολοκληρωτική. Αυτό διαπίστωσε και ο Υπουργός κ. Ε. Αποστόλου στην επίσκεψή του στο νησί. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την ΄Ένωση με περίπου 1 εκατ. ευρώ και έδωσε εντολή στον ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι ζημιών για να μπορέσουν οι αγρότες να εισπράξουν κάποια χρήματα αποζημίωσης. Η φωτιά «χτύπησε» ξανά μία περιοχή που είχε πληγεί και το 2012. Τότε μόνο το 17% των πληγέντων είχαν αποζημιωθεί. Ένα δέντρο που θα φυτευτεί θέλει περίπου επτά χρόνια για να καταστεί παραγωγικό. Το μεγάλο στοίχημα είναι όλο αυτό το διάστημα πως θα ζήσουν οι παραγωγοί».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσει την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης, στο χωριό Βέσσα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, οι αγρότες αλλά και οι θεσμικοί φορείς ζήτησαν:
1) Τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων.
2) Αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ.
3) Φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις».

Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του ανέφερε ότι δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, καθώς και η καταβολή επιπλέον 515.000 ευρώ με σκοπό την προμήθεια απαραίτητων μηχανημάτων από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Όπως ανέφερε πρόκειται για μία μεγάλη πυρκαγιά που «χτύπησε» ξανά μία περιοχή που είχε πληγεί και το 2012. Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για μία τραγική κατάσταση, καθότι, όπως είπε, σε μία έκταση -περίπου 25.000 με 30.000 στρέμματα- έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος βλάστησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επλήγη, κυρίως, η μαστιχοκαλλιέργεια της περιοχής και άλλα είδη της φυτικής παραγωγής. «Από τη δική μας πλευρά, λοιπόν, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τις κινήσεις που θα κάνουμε άμεσα και έχουν σχέση με την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην απώλεια εισοδήματος», τόνισε προσθέτοντας ότι για αυτά, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, εφόσον καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι η απώλεια παραγωγής θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ ενώ η απώλεια του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους κατόπιν υποβολής του σχετικού φακέλου.

«Το 2012 υπήρχε το κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες. Σαν κίνηση ήταν απόλυτα σωστή. Όμως η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας των λαθών στη διαδικασία. Αυτά τα λάθη τα έχουμε εντοπίσει και θα τα διορθώσουμε», εξήγησε ο υπουργός, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα, αφού θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο ανταποκρίνεται και η ίδια η φύση μετά την πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook