Κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία της Κρήτης, παρασύροντας δρόμους, ακόμη και καλλιέργειες, προκαλούν οι παρατεταμένες φετινές βροχές
Μετά και το πέρασμα του “Φίλιππου” από την Κρήτη, το φαινόμενο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, προβληματίζοντας τις τοπικές αρχές, αλλά και τους παραγωγούς που σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουν δέντρα, κουρμούλες και υποδομές να παρασύρονται από το …κυλιόμενο έδαφος.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν στις Αρχάνες, στην περιοχή του Βαθυπέτρου και του φράγματος του Χαλαυριανού Χειμάρρου. “Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να υποχωρήσουν το αγροτικό οδικό δίκτυο, ελιές, κουρμούλες και υποστυλώματα σε αμπέλια” δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αρχανών και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Φαινόμενα κατολισθήσεων, ωστόσο, παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλες περιοχές με αργιλώδη εδάφη, όπως η περιοχές του Τεμένους και του Μονοφατσίου, αλλά και στη Μεσαρά. Ενδεικτικά ανέφερε την καθίζηση που έχει σημειωθεί στο δρόμο Ηράκλειο – Κυπαρίσσι – Ρουκάνι, η οποία, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, επιδεινώθηκε σημαντικά, όπως είπε. Σημειώνεται ότι και κάθετος οδικός άξονας της Μεσαράς, ο δεύτερος σε κίνηση στην Κρήτη μετά τον ΒΟΑΚ, έχει κλείσει λόγω επικίνδυνης κατολίσθησης.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χιλετζάκης κάλεσαν τους αγρότες που καταγράφουν ζημιές από κατολισθήσεις να προχωρήσουν στη δήλωσή τους, παρότι αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις να αποζημιωθούν μέσω κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Σημειώνεται ότι για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό της 13ης Μαρτίου κυρίως τα πρώιμα αμπέλια, αλλά όχι μόνο, οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου.