Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Συναγερμός για το «παιχνίδι εξαφανίσεων 72 ωρών»

Δημοσιεύτηκε

στις

Παιδιά εξαφανίζονται από τους οικείους τους για 72 ώρες ως ένδειξη «θάρρους» – Μανώλης Σφακιανάκης: Ραγδαία η αύξηση στις εξαφανίσεις ανηλίκων αλλά στο 100% οι εξιχνιάσεις από την ΕΛΑΣ


 

Λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη παιδόφιλου στην περιοχή της Γλυφάδας, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού, η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνει την πετυχημένη της πορεία.

Εξιχνιάσεις σε διεθνές επίπεδο αποκάλυψε ο Διευθυντής της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνώλης Σφακιανάκης,στην παρουσίαση του σε συνέδριο που διεξήχθη την Τρίτη 26 Μαίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από τον σύλλογο αποφοίτων του βρετανικού παεπιστημίου London School of Economics. Το συνέδριο, με διεθνείς ομιλητές, αναλύσε τους κινδύνους που κρύβονται στον κόσμο του ίντερνετ.

“Η Ελλάδα βγαίνει πολύ δυνατά στο κομμάτι των εξιχνιάσεων σε διεθνές επίπεδο. Το διαδικτυακό έγκλημα είναι παγκοσμιοποιημένο και ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή σε Αγγλία, Γαλλία και άλλες χώρες σύντομα έρχεται και στην Ελλάδα. Η πρώτη αποκάλυψη που έχω να κάνω αφορά σε ένα νέο παιχνίδι το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα και ονομάζεται “Το παιχνίδι των 72 ωρών” ένα νέο φαινόμενο, όπου παιδιά παρακινούν το ένα το άλλο να εξαφανιστoύν χωρίς κανένα ίχνος για 72 ολόκληρες ώρες. Δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας όμως δεν παύει να υπάρχει ο κίνδυνος και οι αστυνομίες ανά τον κόσμο βγάζουν ανακοινώσεις για να ενημερώσουν το κοινό και τους γονείς και εμείς ήδη προετοιμαζόμαστε για τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα μέσω της πρόληψης” τόνισε ο κύριος Σφακιανάκης.

Το παιχνίδι, είναι μια ένδειξη “θάρρους” όπου τα παιδιά παρακινούν το ένα το άλλο, να εξαφανιστούν από τους οικείους τους χωρίς να δώσουν σημάδια ζωής σε κανέναν για 72 ώρες. Ο κύριος Σφακιανάκης τόνισε οτι τους τελευταίους μήνες υπάρχει ραγδαία αύξηση σε εξαφανίσεις ανηλίκων, παρότι υπάρχουν εξιχνιάσεις στο 100% αυτή τη στιγμή από την αστυνομία.

Η δεύτερη ανακοίνωση του Διευθυντή της Δίωξης αφορούσε σε μια κατάκτηση του τμήματος το οποίο από τις 29 Μαίου, “θα είναι επίσημα μέλος στην ειδική βάση δεδομένων της Ιντερπολ, για να εντοπίζουμε και εμείς κακοποιημένα παιδιά που δυστυχώς κακοποιούνται μέσα από το διαδίκτυο. Για να έχει μια χώρα πρόσβαση πρέπει να έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό της και η Δίωξη τελειώνει σε δύο μέρες την εκπαίδευση της και μπαίνουμε επίσημα στο Τμήμα. Και έτσι θα μπαίνουμε με ειδική εξουσιόδότηση στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για να κάνουμε ανίχνευση και να εντοπίζουμε ποια είναι τα παιδιά που κακοποιούνται στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα θα μπορούμε να βρίσκουμε και τους δράστες” εξήγησε ο κύριος Σφακιανάκης.

Ογδονταπέντα άτομα σε πέντε τμήματα, μετράει το τμήμα της Δίωξης, με επιστήμονες με διδακτορικούς τίτλους ειδικευμένους στο συγκεκριμένο κομμάτι του διαδικτύου, οι οποίοι αυτοί την στιγμή σε διεθνές επίπεδο κρίνονται ως ένα από τα πιο αξιόλογα Ευρωπαικά τμήματα, από τα αποτελέσματα τους και μόνο όπως τόνισε ο Υποστράτηγος της Αστυνομίας και Διευθυντής της Δίωξης κύριος Σφακιανάκης. Το έγκλημα στο διαδίκτυο στη χώρα μας είναι αρκετά διαδεδομένο, δυστυχώς με πρώτη την παιδική πορνογραφία, για την οποία το ελληνικό τμήμα της Δίωξης, έχει διεθνή πρωτιά καθώς το πρότζεκτ της με τίτλο “Hydra” εντόπισε 72 δράστες σε 36 χώρες, ενημερώνοντας τις αρχές των άλλων χωρών για την δράση του τεράστιου κυκλωματος πορνογραφίας.

To cyber bullying παρότι έχει γίνει ευρέως γνωστό πρόσφατα στην Ελλάδα, απασχολεί εδώ και οκτώ χρόνια την ελληνική αστυνομία με καταρτισμένο προσωπικό που ερευνεί το φαινόμενο και ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς, κάνοντας μάθημα σε 5400 σχολεία της Ελλάδας, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς για το πως να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα, αλλά και να ενημερώνουν τα παιδιά για να μην οδηγούνται σε ακραίες πράξεις εκφοβισμού.

Για τις ηλεκτρονικές απάτες -οι οποίες βρίθουν και στην Ελλάδα- ο Διευθυντής της Δίωξης έδωσε παραδείγματα και “οδηγίες” για να αποφύγουμε την χρήση των δεδομένων μας για παράνομες ενέργειες από hackers και crackers, με βασικότερη την επένδυση στην ασφάλεια. Προειδοποίησε τέλος, για τις υπερβολικές αναφορές για το πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε μέσω κοινωνικών δικτύων, δίνοντας παράδειγμα πρόσφατης απαγωγής όπου ο απαγωγέας διάβασε σε μέσο κοινωνικής δικύτωσης πού βρίσκεται το θύμα του και το απήγαγε.

Ο κύριος Σφακιανάκης “έσπασε” και κάποιους μύθους που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, κανείς δεν είναι ανώνυμος στο διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να σβήσει τα ίχνη του: «Πάντα υπάρχει η άκρη του νήματος για έναν καλό ερευνητή, ούτε μπορούμε να σβήσουμε αυτά που γράφουμε καθώς τα ίχνη μας παραμένουν online για πάντα. Ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σφακιανάκης.

Στο συνέδριο μίλησε και ο διακεκριμένος καθηγητής του LSE, Ian Angell ο οποίος ανέλυσε την διαδρομή των υπολογιστών τα τελευταία χρόνια και την λανθασμένη χρήση δεδομένων, η οποία δυστυχώς έχει οδηγήσει σε μια γενικότερη κακή χρήση των υπολογιστών από εταιρείες αλλά και χρήστες. Όπως χαρακτηριστικά είπε “οι συνάδελφοι μου θα σας αναλύσουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί αλλά και τις λύσεις που μπορούν να υπάρξουν. Εγώ θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε πώς βρεθήκαμε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση εξαρχής”.

Ο Διευθυντής της Microsoft της Ρουμανίας, Κωστής Λουκάς, ανέπτυξε την θέση της μεγάλης εταιρείας για την ασφάλεια των δεδομένων κάθε χρήστη, για την χρήση πληροφοριών αλλά και για τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες με την ασφάλεια και την χρήση των υπολογιστών, αλλά και τους κινδύνους καθώς καθημερινά εταιρείες όπως η Microsoft βάλλονται από διαδικτυακές επιθέσεις hackers από όλο τον κόσμο.

Τέλος, ο ιδρυτής της εταιρείας Encode, Πάνος Δημητρίου, αναφέρθηκε στους νέους τρόπους αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ασφαλέστερης πλοήγησης για μικρές και μεγάλες εταιρείες καθώς η Encode εξιδεικεύεται στο να συμβουλεύει επιχειρήσεις για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων διαδικυτακών απειλών (cyberthreats).

Το συνέδριο συντόνισε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Science Communicator και επί 4 συνεχείς χρονιές παρουσιαστής του Tedxathens.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *