Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Συνάντηση Τσίπρα – Μίλερ στο Μαξίμου – Σύσταση εταιρείας κοινοπραξίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Προηγήθηκε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα τουΑλεξέι Μίλερ και πολυπληθούς ρωσικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.


Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση με τον επικεφαλής της Gazprom συστήνει εταιρεία κοινοπραξίας για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού. Αναμένεται ότι στην κοινοπραξία αυτή θα πάρουν μέρος κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της για την υλοποίηση του έργου του αγωγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Λαφαζάνη με τον κ. Μίλερ που προηγήθηκε, συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος και ενός «οδικού χάρτη» που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

H επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης καιτο πλάνο των επαφών

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κατά τις επαφές αυτές «θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος», στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η συμφωνία για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ είχε συμφωνηθεί ήδη από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό, στη Μόσχα και αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά, ξεκλειδώνοντας τις συζητήσεις για τις προκαταβολές από ρωσικής πλευράς, για τις οποίες προσφάτως υπήρξε σύγχυση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι η επίσκεψη του κ. Μίλερ πραγματοποιείται προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και η τρέχουσα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο προς το παρόν για πιθανή συμφωνία Ελλάδας – Gazprom

Η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.

 

tovima.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά