Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Σύσκεψη Δραγασάκη με τράπεζες για «κόκκινα δάνεια» και BRICS

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Με το βλέμμα στα άδεια κρατικά ταμεία η κυβέρνηση συζητά αν θα αποφασίσει «συμφωνία ή ρήξη» με τους δανειστές.


Ήδη στο οικονομικό επιτελείο πάντως, υπό τον κύριο Δραγασάκη, έπιασαν δουλειά από εχθές και ετοιμάζουν τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουν στη Βουλή μέσα τον Μάιο, και πριν τη συμφωνία (ή μη) με τους δανειστές, με «ανώδυνες» διατάξεις και φορολογικά μέτρα όπως την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, αλλά και ορισμένα από τα εισπρακτικά μέτρα όπως η επιβολή φόρου δανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία –αφήνοντας όμως για αργότερα την «καυτή πατάτα» για ενιαίο ΦΠΑ τουλάχιστον 18% και άνω που ζητούν οι δανειστές.

«Διανύσαμε τα περισσότερα μέτρα της διαδρομής που μπορούσαμε» έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που μετείχε στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου χθες υπό τον πρωθυπουργό, μιλούσε ανοικτά για το ενδεχόμενο «ρήξης» αν υπάρξει μεγαλύτερη πίεση,  αφήνοντας ανοικτό ότι η ρήξη μπορεί να εκφραστεί με τη μη πληρωμή των 900 εκατ. προς το ΔΝΤ που πρέπει να καταβληθούν σε δύο δόσεις, στις 5 και στις 12 Ιουνίου.

«Μην περιμένετε συμφωνία ή ρήξη από τώρα. Συμφωνία ή ρήξη θα υπάρξει στο πάρα πέντε» έλεγε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι η ίδια πηγή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Και με βάση τα ως τώρα δεδομένα, το «πάρα πέντε» σημαίνει πολύ κοντά στο χρονικό όριο των δύο εβδομάδων (στα τέλη Μαΐου δηλαδή) το οποίο έθεσε από τις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο χρόνος όμως τελειώνει, όπως και τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία. Αύριο θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων 600 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν το δεκαπενθήμερο και άλλα 1,1 δισ. στα τέλη του μηνός για μισθούς και συντάξεις. Για να συμβεί αυτό όμως, ήδη έχουν καθυστερήσει πληρωμές 2,5-3 δισ. από τις αρχές του χρόνου (και συνολικά περίπου 7 δισ. ευρώ) σε ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου και φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφές φόρων. Η τακτική αυτή οδηγεί ιδιωτικές εταιρίες να διακόπτουν πλέον τη συνεργασία τους με το δημόσιο και να αφήνουν απλήρωτους ή να απολύουν υπαλλήλους τους, επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει τς υποχρεώσεις του.

Ωστόσο τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου έλεγαν πως επί 5 ώρες χθες δεν αναφέρθηκαν καν στην απόφαση της ΕΚΤ να μην τραβήξει χθες το χαλί κάτω από τα πόδια» της κυβέρνησης, αλλά να αυξήσει κατά ακόμη 1,1 δισ. την χρηματοδότηση μέσω του ELA (φτάνοντας συνολικά στα 80 δισ. ευρώ), ή ούτε καν αναφέρθηκε κανένας αριθμός! Αν πιστέψει κανείς αυτό το οποίο λένε μέλη της κυβέρνησης που μετείχαν στη σύσκεψη, σημαίνει ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται παραβλέποντας τις ανάγκες πληρωμών της χώρας, για τις οποίες όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να ενημέρωσε κατά μόνας τον πρωθυπουργό, όταν τελείωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα, ο κύριος Βαρουφάκης ενημέρωσε τον κύριο Αλέξη Τσίπρα και για τις πιέσεις που δέχτηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όχι μόνο για ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και για να  επιστρέψει η κυβέρνηση στο προηγούμενο μοντέλο διαπραγματεύσεων όπου οι υπουργοί συνομιλούσαν με την Τρόικα για να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις.

Τέλος χρόνου από τους θεσμούς

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως «ο κύριος Βαρουφάκης απάντησε “όχι” όταν τον ρώτησαν σχετικά ορισμένοι υπουργοί στο Eurogroup, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι κυβερνητική απόφαση» αλλά συμπλήρωσε με νόημα πως «είναι σεβαστό αυτό, αλλά έτσι χάνεται χρόνος».

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου μόλις ο πρωθυπουργός, αλλά και οι κύριοι  Δραγασάκης, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος παραδέχτηκαν δημοσίως πως έκαναν λάθος να αποφεύγουν τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στις Βρυξέλλες η ομάδα Χουλιαράκη. Και οι συνομιλίες αυτές όμως πρόκειται να διακοπούν σήμερα, διότι την Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα έχουν τετραήμερο αργίας για την εορτή του Αγίου Πνεύματος και, άρα, χάνεται έτσι και ακόμα περισσότερος χρόνος από τον λιγοστό που απομένει.

Θα συζητηθεί η πρόσκληση που έχει απευθύνει η Ρωσία, για να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS

Τα κόκκινα δάνεια και η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, στη σύσκεψη που συγκαλεί, στις 9 το πρωί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τους προέδρους των συστημικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η πρόσκληση που έχει απευθύνει πρόσφατα η Ρωσία, για να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος/αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική), Σεργκέι Στόρτσακ, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την Ελλάδα, να γίνει το 6ο μέλος στην τράπεζα. Συμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ, εκφράζοντάς του, παράλληλα, τη θετική του έκπληξη για την πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση, την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες των κρατών των BRICS. στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στις 18-20 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στόρτσακ παραχώρησε και σχετική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω της οποίας απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλιού ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

 

tokarfi.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *