Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Στις 4 το απόγευμα το κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Πηγές των Βρυξελλών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος – Δημοπρασία εντόκων 875 εκατ. ευρώ εν αναμονή νέας απόφασης για ELA – Βούτσης: Η δόση προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά τη Μεγάλη Πέμπτη


 

«Σαλαμοποίηση» ελέγχων και δόσεων επιδιώκει τώρα η Αθήνα, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Αρωγός των προσπαθειών της κυβέρνησης στέκεται η Κομισιόν αλλά και η Ουάσιγκτον, με στόχο να αρχίσουν να έρχονται έστω και με υποδόσεις κάποια  χρήματα έως την τελική συμφωνία του Ιουνίου, όποτε διαπιστώνεται πως τα λεφτά τελείωνουν στη χώρα μας.

Το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί διεξοδικά σήμερα στην πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Euroworking group. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άφηναν ανοικτό να υπάρξει μία πρόοδος των διαβουλεύσεων, καθώς εξαντλούνται επικίνδυνα πλέον ο χρόνος και τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι να φτάσει η οικονομική στήριξη το αργότερο έως το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Για το σκοπό αυτό θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης.

Πολλά εξαρτώνται όμως και από την πρόοδο των τεχνικών διαβουλεύσεων. Στην Αθήνα έχουν πάρει φωτιά από χθες οι συναντήσεις ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών του άτυπου «Athens group». Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα αλλά και το ασφαλιστικό. Έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει μόνον θεωρητικά «κείμενα εργασίας» και όχι «κείμενα διαπραγμάτευσης», αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως προετοιμάζει και πακέτο προτάσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ.
«Κανονικά η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ»

Ο κ. Βούτσης μιλώντας σήμερα στο MEGA δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα υπάρξει καλή συμφωνία», ενώ τόνισε ότι η δόση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά αύριο, Μεγάλη Πέμπτη. «Έχουμε κάνει βήματα. Πριν από κάθε συμφωνία γίνονται οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «κάθε εβδομάδα βλέπουμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα». «Στόχος είναι να συμπεριληφθεί η χώρα στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές ακολουθούν το σχέδιό τους, δηλαδή οι δανειστές πιέζουν οικονομικά και η ελληνική πλευρά προχωρά κανονικά στο νομοθετικό της έργο». Πάντως, όπως δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, δεν γίνεται να πληρώνουμε επ’ αόριστον, αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία – γέφυρα θα υπάρξει πρόβλημα. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να μην υλοποιηθεί. Το παιχνίδι που γίνεται είναι ξεκάθαρα πολιτικό και δεν αφορά ούτε τα 300 ευρώ εδώ ή εκεί, ούτε τους κανόνες. Στην πραγματικότητα πριν από κάθε συμφωνία είναι η πιο δύσκολη φάση της.

Δόση- δόση και η αξιολόγηση

Από το διήμερο ταξίδι του που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον πάντως, ο κύριος Βαρουφάκης κομίζει την στήριξη και τις πιέσεις των ΗΠΑ για να μην υπάρξει «ατύχημα» στην Ευρωζώνη.

Ο κύριος Βαρουφάκης παρουσίασε στους αμερικανούς αξιωματούχους και στην Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συναντήθηκε, το δικό του πλάνο διαβουλεύσεων το οποίο προτείνει να ακολουθηθεί στο εξής και το οποίο προβλέπει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ανά θεματική ενότητα, ώστε να κλείνει το ένα θέμα και μετά να μεταβαίνει στο άλλο. Για την πρακτική αυτή θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν και τα μέλη του Euroworking Group.

Η τακτική αυτή θα μπορούσε να άνοιγε, θεωρητικά, και τον δρόμο για τμηματική καταβολή των δόσεων, ακολουθώντας την μέθοδο διαπραγμάτευσης «ενότητα-ενότητα». Θα ήταν επιτυχία της ελληνικής πλευράς αν το καταφέρει, αφού η πρακτική ως τώρα ήταν πως «τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα» στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Η πρακτική αυτή εσήμαινε ότι όσο και αν διαρκούσαν οι συζητήσεις, ποτέ δεν έκλειναν πριν εξαντληθούν ο χρόνος και οι αντοχές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδος που πιεζόταν για χρήματα, με τους δανειστές να επαναφέρουν διαρκώς και θέματα που είχαν κατ’αρχήν κλείσει –τακτική που εφάρμοζε κατ’εξοχήν ως τώρα το ΔΝΤ για να στριμώχνει τους συνομιλητές του.

Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως παραδειγματίστηκε από την κακή εμπειρία των προκατόχων του και, μετά τη «δημιουργική ασάφεια»,  φαίνεται πως θέλει να περάσει στη φάση «σου δίνω, μου δίνεις, χέρι με χέρι».

Ομιλητής ο Βαρουφάκης

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ο κύριος Βαρουφάκης αναχώρησε ήδη και πάλι από τη χώρα μας για να μεταβεί στο Παρίσι. Εκεί θα μιλήσει σε συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (Institute for New Economic Thinking) -το οποίο ίδρυσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων- με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της Ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών». Την ομιλία του θα προλογίσει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Νωρίτερα ο κύριος Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κύριο Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα μετάσχει επίσης στο ίδιο συνέδριο.

Ο κύριος Βαρουφάκης θα μιλήσει στο συνέδριο ως διανοητής οικονομολόγος, αφού στο βιογραφικό των ομιλητών δεν αναγράφεται η ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος.

Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοπρασία εντόκων 875 εκατ. ευρώ εν αναμονή νέας απόφασης για ELA

Την ώρα που αναμένεται η κρίσιμη νέα απόφαση της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, σήμερα διεξάγεται Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατ. ευρώ, λήξεως 9 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Τρίτη 14 Απριλίου 2015 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *