Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στους 93 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα ακόμη θύμα από τη φονική πυρκαγιά, μια 78χρονη εγκαυματίας απεβίωσε το πρωί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων στους 93 νεκρούς


Η γυναίκα δεν νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής, αλλά λόγω του επιβαρυμένου ιστορικού της υγείας της έχασε τη μάχη για τη ζωή. Συνολικά, 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έξι εκ των οποίων παραμένουν διασωληνωμένοι.

Στο μεταξύ, αγώνας δρόμου στο Μάτι για ακόμα μία ημέρα προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές από τη φονική πυρκαγιά. Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους είναι επί τω έργω συνεργία υλοτόμων, του δήμου, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και εταιρειών τηλεφωνίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, εξέδωσε οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων εκ μέρους των ΟΤΑ στις πυρόπληκτες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από τα αμιαντούχα υλικά. Σήμερα, εξάλλου, ξεκινούν οι μετρήσεις τοξικών ρύπων από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και η επικεφαλής του εργαστηρίου κ. Κερμενίδου είπαν πως δείγματα εδάφους από τις καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής λαμβάνουν κατ’ αρχήν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Σε δεύτερο χρόνο θα ληφθούν βιολογικά δείγματα από τον πληθυσμό και σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές θα ληφθεί προληπτική μέριμνα για ζητήματα υγείας που μπορεί να ενσκήψουν σε βάθος χρόνου.

Την ίδια ώρα, στις 3.320 έφτασαν οι αιτήσεις πυρόπληκτων, οι οποίοι μπορούν και ηλεκτρονικά να υποβάλλουν από χθες τις αιτήσεις τους προς τον ΕΦΚΑ, οι πυρόπληκτοι για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και τις ασφαλιστικές διευκολύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας ενώ η ΑΑΔΕ εξέδωσε σειρά αποφάσεων με τις οποίες ρυθμίζονται σε όλες τους τις λεπτομέρειες οι διαδικασίες για τις φορολογικές διευκολύνσεις προς τους πληγέντες.

Μέχρι χθες, Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018, είχε καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 569 νοικοκυριά κι εκείνο των 8.000 ευρώ σε 30 επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η όποια σχετική καθυστέρηση διεκπεραίωσης των αιτήσεων οφείλεται σε περιπτώσεις συνιδιοκτησιών, όπου δεν έχουν καταθέσει όλοι τις αντίστοιχες αιτήσεις. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επικοινωνεί μαζί τους για να ρυθμιστούν οι υποθέσεις αυτές.

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

Η χρηματική ενίσχυση προς τους δικαιούχους ανέρχεται στα 1.200 ευρώ, ανά κατοικία, ποσό το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και αφορά την κάλυψη αναγκών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης τους στο διαδίκτυο.

Πάντως, ο ΟΤΕ, εκτιμά ότι οι περισσότερες ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί σε ένα μήνα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοτόμησης στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, προκειμένου να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα. Η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται και στα ρέματα Καβουνίδου και Λυκόρεμα.

Για τη διαδικασία αυτή έχει δοθεί η σχετική άδεια από το Δασαρχείο στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα αλλά προκειμένου να διευκολυνθούν, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε την υλοποίηση της.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook