Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Στριφούλια και χατζίκους με μπακαλιάρο γιαχνή

Δημοσιεύτηκε

στις

Τούτη την εποχή κατά το Γενάρη, αρχίζουν και εμφανίζονται τα γιαχνολάχανα, στα ημιορινά


Υπάρχουν ακόμα αρκετές ποικιλίες, που αυτά τουλάχιστον έχουν επιβιώσει από τους ψεκασμούς. Ένα χόρτο γνωστό στους παλιούς, είναι τα στριφούλια (πρώτη φωτογραφία). Είναι χόρτο που γίνεται γιαχνί, σε πίτα, αλλά και βραστό.

Άλλο γιαχνολάχανο, και ξαδέρφι της γνωστής καυκαλίθρας, είναι ο χάτζικας. Ο χάτζικας είναι κι αυτός γιαχνολάχανο, και δίνει περίσσια νοστιμιά στα γιαχνάκια. Ενα τέλειο φαγητό εποχής, θα μπορούσαν να μας φτιάξουν αυτά τα δύο χόρτα, μαζί με το δικό μας μεράκι! Το φαγητό που πάει περισσότερο, είναι ο μπακαλιάρος, και προτιμάται ο ξαλμυρισμένος.

Για ακόμα πιο πολύ νοστιμιά, θα πρότεινα να βάλουμε και άγρια πρασάκια, μερικές γαλατσίδες, κι ότι άλλο γιαχνολάχανο, καλό είναι.

Επίσης στη κατσαρόλα με το λάδι θα χρειαστεί να σωταριστεί ένα κρεμμύδι, και μετά ρίχνουμε τα γιαχνολάχανα όλα, και σίγουρα και δύο πατάτες σε μικρά δεύτερα κομμάτια. Όταν έχουν μεσοψηθεί, βάζουμε και τα κομμάτια του μπακαλιάρου, και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά τα γιαχνολάχανα αλλά όχι τον μπακαλιάρο να μην μας διαλύσει. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό.

Αν κρατάμε κλειστό το καπάκι, θα κρατήσουν και το χρώμα τους τα χορταρικά μας, και στο πιάτο τελικά θα έχουμε μια ιδιαίτερη νοστιμιά, και το ζουμάκι μας θα είναι τελικά όλα τα λεφτά!

Με κόκκινο κρασί θα είναι είναι ο τέλειος συνδυασμός!!

Κείμενο – φωτογραφίες Γεώργιος Χουστουλάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *