Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συναγρίδα αλά Σπετσιώτα για τους καλοφαγάδες

Τη συναγρίδα συνήθως τη σερβίρουμε ψητή ή βραστή σούπα


Η συναγρίδα βέβαια είναι ένα ψάρι που όπως και να το φας θα το απολαύσεις. Μια συνταγή για συναγρίδα “αλά Σπετσιώτα” του Νικ. Τσελεμεντέ. Πλούσια, κλασική σε γεύση η “σπετσιώτα” είναι πάντα μια ασυναγώνιστη συνταγή.

Υλικά συνταγής

  • 1200-1500 γρ. συναγρίδα (ή φαγκρί)
  • ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ¾ φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2-3 πατάτες (προαιρετικά)
  • Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε καλά τη συναγρίδα, την αλατοπιπερώνετε και τη βάζετε σε πιατέλα. Τη ραντίζετε με το χυμό λεμονιού, το μισό κρασί και το μισό ελαιόλαδο. Τη πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι ή ρίγανη και τη βάζετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα.

Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, ανακατεύετε, ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το φύλλο δάφνης, 1/3 φλ. νερό και βράζετε τη σάλτσα για 5 λ.

Αδειάζετε τη σάλτσα σε ταψί και τοποθετείτε από πάνω τη συναγρίδα. Περιχύνετε το ψάρι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο κρασί, 1/3 φλ. τσαγιού νερό.

Στρώνετε πάνω στο ψάρι τις φέτες ντομάτας, αλατίζετε, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι, το μισό μαϊντανό και (προαιρετικά) με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αν βάλετε τις πατάτες τις βάζετε τώρα, αλατισμένες στο ταψί, ανάμεσα στη σάλτσα.

Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 190 βαθμούς για 50 λ. Προς το τέλος του ψησίματος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ψηθεί για 5-10 λ ακόμα. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό ή χλιαρό πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

sintayes.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά