Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή της γιαγιάς: Χαλβάς στο φούρνο σιροπιαστός

Μια πολύ εύκολη συνταγή της γιαγιάς μου για έναν υπέροχο χαλβά στο φούρνο σιροπιαστό, που πάντα μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια


Απολαύστε τον εσείς και οι καλεσμένοι σας σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι.

Υλικά συνταγής

Για το χαλβά φούρνου:
1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα χωρίς φλούδα
4 κ.σ. κοφτές αλεύρι
2 κ.γ. κοφτά μπέϊκιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
1 λεμονιού το ξύσμα
2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. τσαγιού γάλα
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλ. τσαγιού νερό

Για γαρνίρισμα:

αμύγδαλα χωρίς φλούδα ή κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί Νο. 28. Θρυμματίζετε την αμυγδαλόψιχα στο multi. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε άλλο, μεγάλο μπολ, βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε με το μίξερ, στη μεγάλη ταχύτητα για 4-5 λ μέχρι να απρίσει και αφρατέψει καλά το μείγμα.

Αφήνετε το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το γάλα και και ανακατεύετε διαρκώς με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τη θρυμματισμένη αμυγδαλόψιχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε καλά με μια μαρίζ την επιφάνεια και χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, σε κομμάτια μεγέθους και σχήματος επιλογής σας. Αν για γαρνίρισμα προτιμήσετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα, τοποθετείστε στο κέντρο κάθε κομματιού που χαράξατε και πιέστε τα ελαφρώς στο μείγμα. Διαφορετικά ψήνετε το χαλβά σας ως έχει στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.

Για το σιρόπι: Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 3 λ από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνετε καυτό το σιρόπι στο χαλβά, όταν είναι ακόμα χλιαρός, πριν κρυώσει τελείως. Βάζετε το ταψί πάλι στο φούρνο και το αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Για το γαρνίρισμα: Αν δεν προτιμήσατε τα ολόκληρα αμύγδαλα, όταν κρυώσει καλά ο χαλβάς και απορροφήσει το σιρόπι του πασπαλίστε με σκόνη κανέλας και προαιρετικά και με λίγη ζάχαρη άχνη.

igastronomie.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο με τραύματα στο ένα του χέρι από τον αγκώνα και κάτω Συναγερμός «σήμανε» το πρωί του Σαββάτου (05/12) σε ΕΚΑΒ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θα πάρουμε και πάλι σαν βάση στο τι γινόταν με τo χτίσιμο των φούρνων, μαθαίνοντας πως τους έχτιζαν στο χωριό μας τη Γαλιά, γιατί...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακός νηστίσιμος χαλβάς! Υλικά Για 4-6 άτομα 1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι 700 γραμμάρια ζάχαρη 100 ml νερό Για τη γέμιση φιστίκια...

Creta

30χρονος εργαζόμενος έχασε το χέρι του σε μηχάνημα κοπής, ενώ δούλευε στα Σταυράκια Ηρακλείου Συγκεκριμένα, ενώ εργαζόταν ο άτυχος υπάλληλος βρέθηκε με το χέρι...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πεντανόστιμο, ζουμερό και μυρωδάτο με φρέσκο χυμό λεμονιού στήθος κοτόπουλου στο φούρνο Υλικά συνταγής 4 μονά στήθη φιλέτο κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλο), χτυπημένα ώστε να...

Themata

Θα έχετε δει αυτό το συρτάρι που υπάρχει κάτω από σχεδόν κάθε φούρνο Είναι αυτό το συρτάρι που οι περισσότεροι από εμάς φυλάμε μέσα...