Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα νοσταλγικά γαρδουμπάκια

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν έχουμε λαχταρίσει κάποια φαγητά από τα παιδικά μας χρονιά, ένα από αυτά, ήταν σίγουρα και τα γαρδουμπάκια!


Είτε αρνίσια, είτε κατσικίσια, άλλα σίγουρα γάλακτος, ήταν το αγαπημένο φαΐ, μικρών και μεγάλων.

Μπορούσαν να γίνουν αυγολέμονο το χειμώνα και να αντικαταστήσουν τη μαγειρίτσα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μπορούσαν όμως και να γίνουν λεμονάτα η τσιγαριστά με ντομάτα πατάτες και κολοκυθάκια για το καλοκαίρι.

Σήμερα πια, σπανία μπαίνουν στο τραπέζι, γιατί οι σύγχρονες νοικοκυρές δεν μπαίνουν στη διαδικασία να πλύνουν μια κοιλία, η να τσουλήσουν (καψαλίσουν) τα ποδαράκια στη παρασκιά.

Πόσες νοικοκυρές σήμερα μπαίνουν στη διαδικασία, μόνες τους να τυλίξουν με τα αντεράκια τα συκωτάκια και το φλόμωνα? (πνευμονία).

Παλιά με τα αντράκια, τύλιγαν και τα ποδαράκια, έμπαιναν όμως και σκέτα.

Έτσι είχαμε για τη κατσαρόλα, μια συκωταριά αρνίσια η κατσικίσια γάλακτος, πλυμένη καθαρισμένη και τυλιγμένα τα γαρδουμπάκια περίπου 10 εκατοστά.

Για να γίνουν αυγολέμονο, όπως στη φωτογραφία, χρειάστηκε να συμβουλευτούμε πάλι την κ. Εύα Μαμαγκάκη, να μας πει, καθώς έχει γνώσεις από ντόπιες παλιές συνταγές…

Είναι πολύ εύκολο, μας λέει η Εύα…

Καθαρίζουμε τα κοιλικά και τα αντεράκια μας, και κάνουμε μερικές πλεξίδες.

Βάζουμε στη κατσαρόλα ένα ποτηράκι λαδί, τα ρίχνουμε μέσα, και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς.

Στη συνεχεία, ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι, και το ρίχνουμε και αυτό, μαζί με αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε νερό, σχεδίων να το καλύπτει.

Όταν έχουν ψηθεί καλά, ρίχνουμε προαιρετικά και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.

Χτυπάμε δυο αυγά σε ένα πιάτο, ρίχνουμε μισό ποτήρι λεμονί, και ζουμί από τη κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε στο πιάτο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα ανακατεύοντας στη να πάει παντού.

Ξαναστήνουμε στη φωτιά τη κατσαρόλα για δυο λεπτά να ψηθεί και το αυγό και τη κατεβάζουμε.

Ιδανικό φαΐ για κρασάκι κόκκινο, αν είναι δυνατόν ντόπιο…

Κείμενο από επεξεργασία συνταγής Εύας Μαμαγκάκη

Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *