Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!

Φτιάξτε αυτά τα μελομακάρονα και δεν θα χάσετε

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κουπα σπορέλαιο και 1/2 κουπα ελαιολαδο)
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
φλούδα 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ένα μπολ μεγάλο ρίχνω τα λάδια,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκάλι,κανελογαρίφαλα,ξύσμα,βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτω το σιμιγδάλι,ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!

Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σταθει σε ζύμη και σταματάμε.Πλάθω τα μελομακαρονα,τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πηρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά.

Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζω τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα Αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς 25 λεπτά περίπου ένα-ένα ταψί τη φορά.Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το μέλι,και από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη βράζω 8-10λεπτά.

Πρέπει το σιρόπι να είναι παχύρευστο και όχι αραιό γιατί τα μελομακάρονα θα λιώσουν και δε θα μελώσουν!!!Τότε ρίχνω το μέλι ανακατεύω και βουτάω τα χλιαρά μελομακάρονα 5-6 κομμάτια μαζί τη φορά,αναποδογυρίζω και από τις 2 μεριές και τα αφήνω να ρουφήξουν μέχρι να τα πιέζω με το χέρι και να είναι μαλακά.

Μην τα φοβηθείτε ότι θα γίνουν πολύ μαλακά.Συμβαίνει το εξής:Όταν κρυώσουν σφίγγουν και μέσα μένουν μελωμένα.Όλο το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι το μέλωμα αν πετύχεις τη ζύμη!

Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν και να σφίξουν, ΟΧΙ το ένα πάνω στο άλλο,και αφού κρυώσουν τα μεταφέρω αλλού,τα περιχύνω με ελάχιστο μέλι και τα πασπαλίζω με τα καρύδια.

Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό!

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ειναι η πιο δραστικη δραστηριοτητα του ελαιοδενδρου, αλλα θελει γνωσεις, για να μην πετυχουμε το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που θελουμε. Εγω, αναφερω τα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα χόρτο που συναντάμε σε όλη τη χώρα και σχεδόν περνά απαρατήρητο, είναι και η βρωμούσα ή βρομόχορτο Είναι μονοετές ή πολυετές φυτό που...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mπορεί παλιά στα χωριά, να μην είχανε όλοι καρότα στον κήπο τους, μαϊντανό και άνηθο, αν και κάποιοι είχαν, για τα γιαχνιά τους όμως...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μετά τα χοιροσφάγια, ακολουθούσαν τα διάφορα παράγωγα, η τσιλαδιά, τα καπνιστα ξυδάτα απάκια και λουκάνικα, τα σύγλινα, οι αμαθιές, η γλίνα για τα τηγανητά,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το ροδίκιο, ο βασιλιάς όλων των χορταρικών! Αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για βασιλιά των κρητικών χορταρικών, αυτό για τους Κρητικούς θα ήταν σίγουρα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ξεκούραση και θρησκευτική ευπρέπεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο χοίρος σφαζόταν σαν συνέχιση από ένα παμπάλαιο έθιμο που δεν είχαν μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ρωμαίοι, και αργότερα και οι Βυζαντινοί...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλά ήθη και έθιμα της Κρήτης, διατηρήθηκαν από χιλιάδες ετών, και μόνο τα τελευταία χρόνια κάποια έχουν εξασθενίσει, λόγω αλλαγής στη σύγχρονη μοντέρνα αντίληψη...