Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταλιατέλες με θαλασσινά γιατί η Καθαρά Δευτέρα έρχεται

Όταν τα ζυμαρικά συναντούν τα θαλασσινά το αποτέλεσμα είναι πιάτα ανεπανάληπτης νοστιμιάς


Φτιάχνουμε λοιπόν “θεϊκές” ταλιατέλες με μύδια, γαρίδες και καλαμαράκια.

Υλικά

  • 500γρ. ταλιατέλες βρασμένες al dente
  • 15 μύδια με το κέλυφος
  • 8 γαρίδες
  • 250γρ. καλαμαράκια
  • 400γρ. ντοματίνια
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκο βασιλικό
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουτ. γλυκού
  • πάπρικα γλυκιά
  • 2 μέτριες φέτες χωριάτικο ψωμί μπαγιάτικο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Τρίβετε τις φέτες του ψωμιού με μισή σκελίδα σκόρδο, ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις κόβετε σε κύβους, τις ψήνετε σε ένα τηγάνι και τις κρατάτε στην άκρη.

Πλένετε καλά τα μύδια, αφαιρείτε το γενάκι και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με μία σκελίδα σκόρδο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη (3-4 λεπτά). Πετάτε όσα δεν άνοιξαν. Τα σουρώνετε, κρατάτε το ζουμί τους και τα αφήνετε να στραγγίξουν. Καθαρίζετε τις γαρίδες από κελύφη, κεφάλι και ουρά. Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα κόβετε σε ροδέλες.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε πέντε έξι κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μισή σκελίδα σκόρδο. Όταν κάψει αρκετά ρίχνετε τα καλαμαράκια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάτε σε πιάτο στην άκρη. Προσθέτετε στο ίδιο λάδι τα ντοματίνια και την πάπρικα και σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τότε και τις γαρίδες και ανακατεύετε προσεκτικά με σπάτουλα για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τα αχνισμένα μύδια με τον ζωμό, τα καλαμαράκια, λίγο αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό. Ανακατεύετε στη φωτιά για 1 λεπτό και αποσύρετε.

Προσθέτετε τον μαϊντανό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τους κύβους ψωμιού και δυο τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά που έχετε βράσει στο μεταξύ al dente. Ανακατεύετε λίγο να ζεσταθούν τα ζυμαρικά, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως.

olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στην Κρήτη το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα σφακτό, ρίφι ή αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά. Πριν την ανάσταση,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλά από τα πατροπαράδοτα έθιμα στα χωριά της Κρήτης, δεν έχουν αλλάξει και πολύ ακόμα μέχρι και σήμερα Γράφει ο Γεώργιος Χουστουλάκης Μετά την...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η σοβαρότερη και ιερότερη μέρα του ορθόδοξου εορτολογίου Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνονται τα πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε Το βράδυ στις Εκκλησίες...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη του Κυρίου Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή (πόρνη) γυναίκα Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου....