Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Τι κατέθεσε ο Κ. Σημίτης στη δίκη για τα εξοπλιστικά: Κάλλιστα είναι δυνατή η δωροδοκία

Δημοσιεύτηκε

στις

“Ο Άκης δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα”


 

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπήρχε δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εξέφρασε στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου για το εάν μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπε για το ΚΥΣΕΑ απάντησε: «Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή».
Εκείνη την ώρα παρενέβη ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος του είπε «δεν αποδείχθηκε κύριε μάρτυρα, αυτό ερευνάται».

ΣΗΜΙΤΗΣ:  Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε.  Εδώ παίζουν δυο πράγματα. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές. Καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στον Υπουργό.  Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς  μπορεί να γίνει;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπερακτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.
Ο κ. Σημίτης έκανε σαφές στο δικαστήριο πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν έχει προτείνει το υπουργείο.

Ο κ. Σημίτης, ο οποίος ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μας αν συμμετείχατε

ΣΗΜΙΤΗΣ: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο Πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διεκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Σημίτης ανέφερε:
«Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις αποφάσεις να πάμε…

ΣΗΜΙΤΗΣ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων, θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε: «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

ΣΗΜΙΤΗΣ:  Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ,  απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει. Παίζει ρόλο επίσης αν θέλεις διπλωματικά π.χ. τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόριζε τιμές, αυτό το αποφασίζει ο ΥΠΕΘΑ όπως λένε και οι νόμοι.

 

kontranews.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *