Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικο

Τριπλάσια χρηματοδότηση για τη Frontex, διαφωνία για τη ποσόστωση των μεταναστών.


 

Τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του προγράμματος «Τρίτων» της Frontex ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από την ολοκλήρωση των διεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, επεσήμανε πως αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος στα 220 εκατομμύρια ευρώ, τριπλασιάζοντας τους διαθέσιμους πόρους του και φτάνοντας το μέγεθος του αντίστοιχου σχεδίου για έλεγχο της μετανάστευσης «Mare Nostrum» της Ιταλίας.

Η Επιτροπή αναμένει να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Frontex στη Μεσόγειο, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να συνδράμουν έμπρακτα στην προσπάθεια διαθέτοντας χρήματα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεχνογνωσία. Το Συμβούλιο αναμένεται να επιστρέψει στο θέμα αυτό στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Επίσης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Τουσκ ανέφερε τα τέσσερα βασικά σημεία της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών.

«Το να σωθούν οι ζωές αθώων ανθρώπων ήταν προτεραιότητά μας σήμερα. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε την έκτακτη ανθρωπιστική κρίση, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε δράση», έγραψε και πρόσθεσε: «Προτείναμε στην Φεντερίκα Μογκερίνι να προτείνει δράσεις με σκοπό να συλλάβουμε και να καταστρέψουμε να σκάφη των λαθρέμπορων πριν χρησιμοποιηθούν».

«Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας ενάντια στα δίκτυα της λαθρεμπορίας με την Europol με την ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής στις  τρίτες χώρες», σημείωσε. Ακόμη ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για την προφύλαξη των προσφύγων και για όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες θα προετοιμάσουμε μια πολιτική επιστροφής.

Η χαμένη ευκαιρία της μεταναστευτικής ποσόστωσης

Πάντως, μελανό σημείο της Συνόδου αποτέλεσε η αδυναμία των κρατών-μελών να συμφωνήσουν στην έγκριση ενός πλαισίου διαμοιρασμού των βαρών της μετανάστευσης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που προέβλεπαν θετική έκβαση.

Η φιλόδοξη αυτή πρόταση που θα μοίραζε το «βάρος» της νόμιμης μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας τη προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου (πχ. Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα) σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών, καθώς και θα ελάφραινε οικονομικά τις χώρες της «πρώτης γραμμής», δεν είχε απήχηση στα κράτη μέλη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημείωσε πως: «Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα».

«Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις προτάσεις του Γερμανού Προέδρου Μάρτιν Σουλτς που σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες πριν, δήλωσε υπέρμαχος της πρότασης αυτής , συνεπώς αναμένεται το θέμα να απασχολήσει και πάλι τους θεσμούς.

Τσίπρας: Θετική κατάληξη για την Ελλάδα η έκτακτη χρηματοδότη

Ως μια θετική κατάληξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε την έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς υπάρχει ουσιαστική αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καταφέραμε να περάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά για συνεργασία όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης και ιδίως με την Τουρκία», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και η δυνατότητα να περιοριστεί η προσέλευση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Ενισχύσαμε μαζί με άλλες χώρες την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαδήλωσαν με φέρετρα στις Βρυξέλλες για τους νεκρούς μετανάστες

Πάντως, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δεκάδες πολίτες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβιστές βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης και κρατώντας φέρετρα,  διαδήλωναν για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά