Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τίμησαν σήμερα τη μνήμη των ηρώων της Μάχης του Κοψα

Η Μάχη στο λόφο του Κοψά, ήταν μία από τις σημαντικές μάχες αντίστασης του Κρητικού λαού, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές


Για μια λοιπόν χρονιά, έτσι και φέτος, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα αλλά παράλληλα με το σεβασμό που αρμόζει, την Κυριακή στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη, μπροστά ακριβώς στο μνημείο των πεσόντων, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κοψά (Μάιος 1941) στην Ανώπολη.

Στο ύψωμα του Κοψά το ξημέρωμα της 21ης Μαΐου ένα ελληνικό στρατιωτικό τμήμα δύναμης 80 ανδρών, με επικεφαλής τον υπολοχαγό Θεόδωρο Καλλίνο, ενεπλάκη σε σφοδρή μάχη με δύο λόχους Γερμανών αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι από την πεδιάδα των Γουβών επιχείρησαν να προωθηθούν προς τον αντικειμενικό τους στόχο, το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Οι στρατιώτες του Καλλίνου ήταν εφοδιασμένοι όλοι με τυφέκια παλαιότερου τύπου και με ελάχιστες σφαίρες, ενώ διέθεταν και λίγες ιταλικού τύπου χειροβομβίδες. Παρ’ όλα αυτά δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ στο τριπλάσιο σε μέγεθος γερμανικό τμήμα.

Οι άριστα εκπαιδευμένοι Γερμανοί με γρήγορες κινήσεις κατάφεραν να αναρριχηθούν ως την κορυφή του απότομου λόφου και με δραστικά πυρά να υποχρεώσουν τους άνδρες του υπολοχαγού Καλλίνου σε υποχώρηση.

Ο αείμνηστος υπολοχαγός Θεόδωρος Καλλίνος

Τότε ο αείμνηστος υπολοχαγός (έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών) σηκώθηκε όρθιος αδιαφορώντας για τις εχθρικές σφαίρες και συνέχισε να πυροβολεί τους εχθρούς. Το παράδειγμά του αναπτέρωσε το ηθικό των στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν ορμητική αντεπίθεση, διώχνοντας τους Γερμανούς από το στρατηγικής σημασίας λόφο. Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού Επισκοπή, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 30 πτώματα Γερμανών. Αυτό άλλωστε μαρτυρεί και ο μεγάλος λευκός σταυρός που υψώθηκε στην τοποθεσία τη δεκαετία του 1970, από γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα στρατιωτικό, που υπηρετούσε τότε στη βάση Γουρνών, και της οποίας ο πατέρας ήταν ένα από τους νεκρούς Γερμανούς της Μάχης του Κοψά.

Παρά τη σημαντική διαφορά ισχύος πυρών, το ελληνικό τμήμα δεν είχε κανένα νεκρό παρά μόνο λίγους τραυματίες. Βέβαια, όπως έχει εξιστορήσει ο Καλλίνος, λίγες ώρες μετά τη νίκη στο ύψωμα του Κοψά στην προσπάθεια του ιδίου και ομάδας στρατιωτών να εξοντώσουν τμήμα αλεξιπτωτιστών που είχε βρει καταφύγιο σε αγροικία στην πεδιάδα, σκοτώθηκαν ο λοχίας Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι στρατιώτες Μανώλης Κοκκινάκης και Ιωάννης Χαριτάκης, οι οποίοι, με μύριες δυσκολίες, είχαν επιστρέψει μόλις από το μέτωπο της Αλβανίας αλλά είχαν πάρει ξανά το όπλο για να υπερασπιστούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Creta

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΨΑ – ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ «Ο Κρητικός ουρανός γέμισε από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές .Ο Λοχαγός...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δόθηκε στη δημοσιότητα η αναλυτική προκήρυξη του εθνικού, ετήσιου βραβείου στην μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη που είχε αποφασίσει ομόφωνα η εκτελεστική επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήλωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη αναφορικά με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Ήρωες της Δαμάστας και του Μαράθου...