Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Την Κυριακή στο BBC TWO το ντοκιμαντέρ για την Ελληνική κρίση

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ θα προβληθεί στο BBC TWO το πρώτο κομμάτι από το ντοκιμαντέρ του Simon Reeve με θέμα την Ελλάδα στην οικονομική κρίση, μεγάλο μέρος των γυρισμάτων του οποίου έγιναν στα Ανώγεια τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Εκτός από τα Ανώγεια ο Βρετανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε και άλλα μέρη της Ελλάδας για να αναλύσει το θέμα της κρίσης, μεταξύ άλλων στην Αθήνα, την Ψέριμο και στην Λέσβο! Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου το BBC για το ντοκιμαντέρ : “Στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας στην Κρήτη, ο Σάιμον κατευθύνεται στα άγρια βουνά εκεί όπου κάθε βοσκός είναι οπλισμένος και ο τοπικός ιερέας είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου σκοποβολής. Κατασκηνώνοντας εκεί, κάτω από τα αστέρια ο Σάιμον μαθαίνει πως οι αναμνήσεις των Κρητών για τον ρόλο της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ακόμα χρωματίζουν την άποψη τους για την Ελληνική οικονομική κρίση..”.
Το οδοιπορικό του BBC στα Ανώγεια:

anogeia-bbc1

O Simon Reeve ξεναγήθηκε από τον πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη και συζήτησαν εκτενώς για την ιστορία του χωριού κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Βρέθηκαν στο ηρώο στο Αρμί όπου είναι γραμμένα σε πλάκα όλα τα ονόματα των Ανωγειανών ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα σε όλους τους πολέμους ανά τους αιώνες που χρειάστηκε.

Επίσης, επισκέφθηκαν ένα μιτάτο στον Ψηλορείτη στην περιοχή “Χαμένι”, όπου τους περίμενε μία παρέα κτηνοτρόφων και πέρασαν μία υπέροχη βραδιά τρώγοντας οφτό, πίνοντας κρασί και ακούγοντας τοπικές μαντινάδες συνοδεία μαντολίνου. Ο Simon Reeve καθώς και οι συνεργάτες του, τεχνικοί και δημοσιογράφοι, δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την εμπειρία και την Κρητική φιλοξενία.Το μαντολίνο και οι μαντινάδες που αντηχούσαν στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη, πλάι στην φωτιά που ήταν αναμμένη για να ψηθεί το παραδοσιακό οφτό, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο και μαγικό θέαμα για τους ξένους τεχνικούς και δημοσιογράφους.

anogeia-bbc2

Στην κάμερα του BBC μίλησε ο π.Ανδρέας καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αεράκης και αναφέρθηκαν στα Ανώγεια, σε ιστορίες από την Κατοχή, τα Ολοκαυτώματα και πως το χωριό μας στάθηκε όρθιο και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Επίσης ο π.Ανδρέας αναφέρθηκε στους ανθρώπους του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα του, αλλά και τη ζωή στα Ανώγεια στα χρόνια της κρίσης.

Ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος Simon Reeve είναι συγγραφέας best seller των New York Times και παρουσιαστής σειράς του BBC με επεισόδια στην Καραϊβική, την Αυστραλία, τον Ινδικό Ωκεανό, τους Τροπικούς του Καρκίνου και τον Ισημερινό.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του μαγεμένοι από το τοπίο στο βουνό επέλεξαν και πέρασαν ολόκληρη τη βραδιά τους στο Μιτάτο, όπου και κοιμήθηκαν. Ολόκληρο το συνεργείο παρέμεινε μια μέρα στα Ανώγεια.

Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά το BBC είχε επισκεφθεί τα Ανώγεια για να αναλύσει το φαινόμενο των μηδενικών ψήφων στη Χρυσή Αυγή τον περασμένο Ιανουάριο!

anogeia-bbc3

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Telegraph ο Simon Reeve τονίζει:

Στη συνέχεια του ταξιδιού το βρέθηκε στην Κρήτη. Εκεί έκανε αλεξίπτωτο πλαγιάς. “Η θέα ήταν εξαιρετική κοίταζες κάτω και έβλεπες τις παραλίες. Οι Κρητικοί είναι εξαιρετικοί και δυναμικοί άνθρωποι, το ομορφότερο κομμάτι του ταξιδιού μου ήταν όταν πέρασα ένα βράδυ με μια παρέα βοσκών, φάγαμε ψητό αρνί κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και άκουσα την αισιοδοξία τους για το μέλλον”, ανέφερε για την εμπειρία του στην Κρήτη ο Βρετανός παρουσιαστής.

ΑΝΩΓΗ